Schemă de sprijin pentru marii consumatori de energie, se reduce taxa de cogenerare. Premierul Orban: Va trebui să gândim mecanisme să permitem companiilor să acceseze energia și gazul măcar la prețul mediu european

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Schemă de sprijin pentru marii consumatori de energie, se reduce taxa de cogenerare. Premierul Orban: Va trebui să gândim mecanisme să permitem companiilor să acceseze energia și gazul măcar la prețul mediu european
  • O schemă de ajutor de stat de garantare și de asumare a riscurilor de către stat în limita unui plafon stabilit, pentru a asigura creditele comerciale, este pe masa Comisiei Europene pentru aprobare
  • Guvernul ia în calcul construcţia unui fond de investiţii

Premierul Ludovic Orban a anunțat, într-o conferință de presă, că Guvernul va sprijini marii consumatori de energie electrică. “Va deveni curând operațională o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susținerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a prețului la energie electrică, prin diminuarea  cuantumului certificatelor de CO² cu până la 20%”, a precizat șeful Guvernului.

Totodată, marii consumatori de energie electrică să plătească mai puțin în contul contribuției de cogenerare. “Ne gândim și la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiții de furnizare a energiei.  Fac o paranteză, încă resimțim efectele negative ale Ordonanței 114, care a aruncat în aer prețul la gaz și la energie electrică care a fost furnizat către companii. La ora actuală, companiile românești cumpără la prețuri mai mari decât prețurile tarifelor la care se cumpără gazul natural și energia electrică în multe țări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural și avem foarte multe companii în economia românească care consumă energie electrică și gaz și au o structură mare a costurilor, a redus competitivitatea acestor companii pe piața internațională, Ori, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la prețul mediu european, gazul natural și energia electrică”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

De asemenea, Guvernul lucrează la o schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial, care deja funcționează în cinci țări europene. “În România, avem o problemă mare în ceea ce privește creditul, pentru că, neavând o Bursă de Valori foarte dezvoltată, puține companii pot să-şi obțină creditele, finanțările pentru proiecte de pe Bursa de Valori. De asemenea, susținerea din partea sistemului financiar-bancar pentru creditul companiilor nu este foarte mare și, din acest motiv, în structura creditelor companiilor creditele de consum sunt foarte importante. Peste 60% din creditele companiilor sunt credite de consum. Din cauza asta, dacă o companie intră în probleme financiare și nu face față plăților, întârzie plățile, riscă să afecteze foarte multe companii de pe lanț şi să creeze un blocaj care să afecteze domenii sau companii care sunt sănătoase și a căror activitate economică se poate desfășura în condiții normale, dacă se poate face plata. Această schema de ajutor de stat, care, repet, este deja o schemă care a fost gândită și deja există pe masa Comisiei Europene pentru aprobare, este o schemă de garantare și de asumare a riscurilor de către stat în limita unui plafon stabilit, pentru a asigura creditele comerciale. Este o schemă care cu siguranță va permite reducerea la maximum a blocajelor care pot apărea în plățile între companii care să afecteze mai multe companii, în condițiile în care o companie are probleme cu plățile”, a prezentat șeful Executivului.

Echipa Orban ia în calcul construcţia unui fond de investiţii. „Un model care a funcționat foarte bine, este fondul de investiții dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare inițială de la stat, a fost listat pe bursă și a permis, practic, achiziția de acțiuni la Fondul de Investiții de către sectorul privat. Tot legat de programul de relansare, vă anunț că obiectivul nostru este să creștem masiv investițiile publice în toate tipurile de infrastructură – infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructura de sănătate”, a spus Ludovic Orban.

Aseară, primul ministru Ludovic Orban a prezentat o serie de măsuri pentru sprijinirea companiilor din România, măsuri de relansare economică pentru perioada următoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *