Schimbare de atitudine! Parlamentarii Comisiilor de specialitate pun presiune pe șefii ANRE. Au criticat raportul de activitate pe 2016 și au cerut să fie refăcut

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Schimbare de atitudine! Parlamentarii Comisiilor de specialitate pun presiune pe șefii ANRE. Au criticat raportul de activitate pe 2016 și au cerut să fie refăcut

Iulian Iancu către șefii ANRE: “Sunt sătul de reclamații cu abuzurile unor distribuitori. Am primit mii…Eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție trebuie să se regăsească în formula de tarifare. Nu ați intervenit cu corecții în acest sens…”

Echipa de conducere a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru prima dată în formulă completă după 3 ani, a prezentat Raportul privind activitatea ANRE pe anul 2016 în fața parlamentarilor Comisiei pentru industrii şi servicii și Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului.

Spre deosebire de anii anteriori când, la prezentarea activității anuale a ANRE în Parlament, toate au fost bune și frumoase și raportul ANRE a fost aprobat de fiecare data fără probleme, în acest an situația s-a schimbat radical. Parlamentarii Comisiilor de specialitate s-au pus pe criticat raportul prezentat de Autoritate, considerându-l ca fiind “incomplet și inexact”. Ca urmare, s-a decis ca ANRE să refacă raportul anual pe 2016, pe care să îl prezinte într-o următoare ședință.

Cel mai aprig critic a fost Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.”Acest raport care este o oglindă a activității și evoluției sectorului energetic trebuie refăcut, completat și corectat, după care vom face împreună o analiză în detaliu. După ce am parcurs cu toții (parlamentarii comisiillor de specialitate – n.r.) raportul, am constatat o serie de date contradictorii și că nu există o informare  corectă la capitole foarte importante, care prezintă un interes deosebit pentru consumatori și care le-ar permite consumatorilor să aibă o oglindă privind evoluția tarifului între, spre exemplu, cei opt operatori din zona de distribuție”, a precizat președintele Iulian Iancu, insistând asupra faptului că este necesară o schimbare de atitudine a angajaților ANRE. “Dacă este necesar, faceți restructurare. Trebuie să fiți pavăză pentru consumatori. Constat o atitudine de confort în ANRE, care este de neacceptat”, le-a zis Iancu șefilor Autorității.

După prezentarea sumară a raportului de către președintele ANRE, Niculae Havrileț, care a evidențiat realizările pe 2016, o parte dintre parlamentarii prezenți la dezbatere au venit cu observații și întrebări privind aspecte relatate în raport. Documentul nu le oferă consumatorilor nicio informație privind criteriile și condițiile de siguranță în exploatarea sistemului atât de distribuție, cât și de transport, nicio prevedere despre evoluția capacităților de producție, a sesizat Iulian Iancu.

Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, industrii și servicii din Senat, a atras atenția că ANRE are obligația monitorizării mivelului de siguranță a rețelelor și că nu se fac referiri în raport cu privire la acest aspect. Președintele ANRE a informat că s-a realizat, în premieră, un studiu privind starea rețelelor, un audit tehnic pe rețele. Arătându-se preocupat de siguranța în funcționare, Iulian Iancu a afirmat că eficiența și calitatea serviciilor operatorilor de distribuție trebuie să se regăsească în formula de tarifare. Nu ați intervenit cu corecții în acest sens, le-a reproșat el oficialilor Autorității, dezvăluind că a primit mii de reclamații cu privire la abuzurile operatorilor de distribuție. “Sunt sătul de reclamații cu abuzurile unor distribuitori. Am primit mii”, a spus președintele Comsiei de specialitate din Camera Deputaților.

Dumitru Chiriță, vicepreședintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților a cerut ANRE: “Schimbați urgent metodologia, banii să fie dați după execuția lucrărilor, nu înainte. Nu recunoașteți investiții în cai verzi pe pereți! Nu mai aprobați investiții care nu aduc plus valoare!”

Remus Borza: “Nu vrem capul cuiva cu orice preț”. „Prin lege i-am protejat să nu-i dea nimeni jos, nici măcar noi!”, a ținut să precizeze Iancu referindu-se la șefii ANRE

O atitudine prietenoasă a avut Remus Borza, președintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, care consideră că activitatea ANRE este una bună în general. “De acord că raportul are omisiuni, dar cine nu muncește, nu greșește. ANRE a generat schimbări majore pe piața energie, a realizat 3 liberalizări. Nu vrem capul cuiva cu orice preț”, a afirmat Borza. „Prin lege i-am protejat să nu-i dea nimeni jos, nici măcar noi!”, a ținut să precizeze Iancu referindu-se la șefii ANRE. Noi am venit cu observații detaliate la raportul ANRE . Nu vorbim de realizări aici, ci de probleme. Venim cu critici, este rolul nostru, a explicat el.

În raport sunt prezentate progresele realizate pe piața de energie și gaze în perioada 2013 – 2016, urmare a activității ANRE:

  • încheierea procesului de liberalizare a piețelor de energie și gaze pentru clienții noncasnici;
  • îmbunătățirea nivelul de concurență și nediscriminare pe piața contractelor de energie electrică pe termen mediu-lung;
  • implementarea efectivă a pieței intrazilnice de energie electrică;
  • revizuirea regulilor aferente funcționării pieței de echilibrare;
  • analizarea si aprobarea regulilor armonizate de alocare pe termen mediu-lung a capacităților de interconexiune (HAR);
  • elaborarea legislației secundare aplicabilă în situații de criză pe piața de energie electrică;
  • implementarea unui mecanism de piață pe bază de sesiuni trimestriale de licitații simultane cu preț descrescător;
  • lansarea platformei over the counter ( OTC) – luna mai 2014;
  • implementare REMIT;
  • implementarea funcţională a platformelor de tranzacționare a gazelor naturale;
  • implementarea regimului de echilibrare zilnică pentru Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale;
  • aprobarea modalităţilor de alocare transfrontalieră a costurilor aferente proiectelor de interes comun;
  • elaborarea unui cod al rețelei privind mecanismele de alocare a capacității în sistemele de transport al gazelor (CAM NC) la toate punctele de interconectare (PI) ale Sistemului naţional de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport din statele membre UE învecinate.

În 2016, ANRE a aplicat amenzi de 22,37 milioane lei jucătorilor din energie şi gaze

ANRE a desfăşurat anul trecut 684 de inspecţii şi alte 309 acţiuni de verificare, aplicând sancţiuni în cuantum total de 22,37 milioane lei jucătorilor din sectorul energiei şi gazelor, potrivit raportului autorităţii, prezentat joi. Specialiştii ANRE au derulat 377 acţiuni de control de tip supraveghere şi au emis 767 de procese verbale de constatare şi sancţionare.

În anul 2016, comitetul de reglementare al ANRE a emis 882 de decizii, 41 de avize şi 118 de ordine.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *