Schimbarea schimbării regulilor pe piața de energie. ANRE vrea să publice Ordinul mult așteptat de participanții la piață înainte de Crăciun. Limitele de prețuri pe piața de echilibrare, eliminate în martie 2020

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Schimbarea schimbării regulilor pe piața de energie. ANRE vrea să publice Ordinul mult așteptat de participanții la piață înainte de Crăciun. Limitele de prețuri pe piața de echilibrare, eliminate în martie 2020
  • Asociațiile de profil PATRES și RWEA: De la introducerea Ordinului 31/2018, costurile asociate dezechilibrelor energetice s-au dublat pentru producătorii de energie din surse regenerabile

La sfârșit de an, participanții la piață așteaptă cu nerăbdare ca reglementatorul să stabilească și să facă publice noile reguli ce vor fi aplicate pe piața de energie din 2020.  Vor fi schimbări majore și, din nou, acestea vor fi cunoscute în ultimele zile anului sau, după caz, în primele zile ale anului viitor. O situație similară a fost anul trecut când a apărut peste noapte OUG 114 și a dat peste cap întreaga piață de energie.

Ieri, s-a desfășurat o ședință publică la ANRE pentru discutarea proiectului de Ordin pentru aprobarea actiunilor si regulilor ce vor fi aplicate pe piata de energie electrică în vederea eliminării și/sau atenuării impactului unor măsuri sau politici care pot contribui la restricționarea formării prețurilor pe piața angro de energie electrică, care se dorește să fie aprobat și publicat înainte de Crăciun. Surse autorizate ne-au spus că s-au dezbătut o serie de aspecte de maxim interes pentru participanții la piață, însă cele mai aprinse discuții au făcut referire la piața de echilibrare. Potrivit acestora, ANRE susține că va elimina limitele de prețuri pe piața de echilibrare în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a Ordinului menționat, în conformitate cu prevederile acestuia.

Cei mai afectați de această situație sunt producătorii de energie din surse regenerabile. Având în vedere intermitența și caracterul necontrolabil al acestor surse de energie, costurile asociate dezechilibrelor energetice au crescut semnificativ de la introducerea Ordinului 31/2018. Practic, aceste costuri s-au dublat pentru regenerabili. Asociațiile de profil – PATRES și RWEA – au semnalat, în repetate rânduri, că datorită profilului de producție, producătorii din E-SRE, pentru a-și respecta contractele pe termen lung în conformitate cu Ordinul ANRE, au fost obligați să achiziționeze energie de pe PZU și Piața de echilibrare, cu costuri foarte mari pentru aceștia. Lipsa de lichiditate de pe Piața Intrazilnică din România (PI) nu permite producătorilor de energie electrică să-și ajusteze previziunile de producție mai aproape de timpul real, care să permite optimizarea curbei de consum a participanților la piață, tranformând astfel piața de echilibrare în ultimul resort, pentru întrunirea volumelor și profilelor, cu costuri de achiziție superioare.

Nu sunt afectați doar producătorii din sectorul regenerabilelor. Se constată o creștere a prețului energiei pentru consumatorul casnic și industrial datorită ponderii volumelor lunare tranzacţionate pe piața de echilibrare din consumul intern, care a înregistrat  în majoritatea lunilor din 2018, valori între 4-6% din consumul intern. Această creștere s-a reflectat și în factura consumatorilor.

În baza Ordinului ANRE nr. 31/2018 a fost eliminat ecartul de 250 RON/MWh pentru diferența dintre prețurile maxime și cele minime pe care participanții le pot oferi pe piața de echilibrare. Eliminarea acestui ecart a avut un impact clar asupra prețurilor de deficit, în ceea ce privește ofertele pe care le-au depus participanții pe piată de la implementarea Ordinului, susțin asociațiile de profil din sectorul regenerabilelor, care reclamă faptul că modificările pe piața de echilibrare nu au fost făcute în baza unui studiu de impact care să demonstreze că condițiile din piață s-au schimbat față de situația din 2006 sau chiar din 2013 și care ar justifica eliminarea plafonului de 250 RON/ MWh. Prețurile oferite sunt limitate numai de plafonul de 450 RON/MWh stabilit pentru diferența dintre prețurile de pe PZU și prețurile maxime de ofertare de pe PE.

Asociațiile de profil au sesizat că de la intrarea în vigoare a Ordinului 31/2018 în septembrie 2018, prețurile pentru deficitul de energie au crescut cu aproape 86%, în comparație cu valorile din anii precedenți. Pe de altă parte, prețurile pentru excedentul de energie au scăzut cu 25%, în comparație cu valorile istorice. În evoluția prețurilor pentru dezechilibrare de-a lungul anului 2018, există o schimbare clară în dinamica prețurilor de la introducerea Ordinului 31/2018, prețurile pentru dezechilibrare fiind decuplate de la evoluția prețurilor de pe Piața pentru Ziua Următoare.

Și Transelectrica a confirmat această situație în “Analiza comparativa functionare  Piata de Echilibrare ianuarie 2017 – august 2019 (impact Ordin ANRE nr. 31/2018)”:”…          preturile in Piata de Echilibrare au marcat o crestere accentuata incepand cu luna septembrie 2018 in urma eliminarii diferentei de 250 lei/MWh dintre cel mai mare pret din ofertele aferente unui interval orar pentru UD din portofoliu/CD din portofoliu si cel mai mic pret al ofertelor pentru UD din portofoliu/CD din portofoliu aferente aceluiasi interval orar, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor Ordinului ANRE nr. 31/31.01.2018. Pretul de deficit pe Piata de Echilibrare a crescut in medie cu peste 300 lei/MWh”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Schimbarea schimbării regulilor pe piața de energie. ANRE vrea să publice Ordinul mult așteptat de participanții la piață înainte de Crăciun. Limitele de prețuri pe piața de echilibrare, eliminate în martie 2020”

  1. Si ce daca?!? Dam orice ordin vrem noi, pentru ca putem!!! Ia, ciocu’ mic, ca acu’ ne suparam si dam un ordin prin care va luam 10% din cifra de afaceri – retroactiv pe 10 ani. Pentru ca putem si asta. De fapt, putem orice vrem noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *