Ministerul Energiei arată preocupare pentru rezolvarea situației investitorilor din sectorul regenerabilelor. Reprezentanții ministerului anunță că așteaptă, până la data de 17.03.2016, de la membrii Grupului de lucru constituit pentru modificarea Legii 220/2008 (asociații din domeniul regenerabilelor, asociații ale consumatorilor, companii din energie, ANRE, OPCOM, Ministerul Finanțelor) propuneri concrete de modificare a Legii menționate, precum și a cadrului legal (Cod fiscal, Ordine MFP, după caz) astfel încât Certificatele Verzi (CV) să nu mai fie impozitate la momentul când sunt primite. Totodată, reprezentanții ministerului așteaptă să primească de la actorii pieței argumente pro şi contra privind durata de valabilitate a CV (1 an şi 6 luni vs 1 an).
Chiar dacă cu întârziere, minuta ultimei întâlniri a grupului de lucru, din data de 12 februarie a.c. privind modificarea Legii 220/2008, a fost publicată pe site-ul Ministerului Energiei, cu acceptul tuturor părților, în spiritul transparenței. Grupul de lucru de la minister a fost constituit în vederea modificării Legii 220 pentru promovarea producerii energiei din surse regenerabile de energie şi evaluarea impactului schimbărilor legislative şi de reglementare în factura consumatorilor.
ANRE a realizat un studiul referitor la analiza evaluării funcţionării surselor regenerabile (RES) asupra costului mediu unitar pe piaţa en-gros de energie electrică în perioada 2016-2020, acesta fiind prezentat în cadrul grupului de lucru.
InvesTenergy a scris depre analiza efectuată, la cerere, de ANRE, a mai multor scenarii ale consumului anual de energie şi ale producţiei de energie electrică din surse regenerabile, pe perioada 2016-2020. Într-un prim scenariu cu producție hidro -normal, producţie E- SRE – 10 TWh anual (cât se înregistrează în prezent) şi consum constant, costul mediu anual este de 147,28 lei/MWh în 2016 și scade până la 142,36 lei/MWH în 2020. În alt scenariu în care se reduce producția E-SRE la jumătate ( 5 TWh), costul mediu anual crește la 169,99 lei/MWh în 2016, respectiv la 168,35 lei/MWh în 2020. S-a calculat și fără producţie E- SRE, caz în care costul mediu anual s-a majorat la 198,70 lei/MWh în 2016, respectiv 191,50 lei/MWh în 2020. În situația în care consumul crește și România nu are producție de energie din surse regenerabile, costul mediu anual aferent producției de energie electrică se majorează considerabil până în 2020, ajungându-se la valori de peste 240 lei/MWh, potrivit calculelor realizate de specialiștii ANRE.
Actuala schemă suport trebuie să fie compatibilă cu regulile de piaţă, să confere totodată echilibru între producătorii de energie din RES şi consumatori, urmând să fie notificată Comisiei Europene, se menționează în Minuta întâlnirii. Reprezentanţii consumatorilor au solicitat ca studiul elaborat de ANRE să fie completat cu următoarele aspecte: tendinţa de creştere a consumului la nivelul anului 2020; respectiv obligaţiile în domeniu asumate de România, în raport cu Comisia Europeană.
Potrivit OPCOM, la nivelul anului 2015 au fost emise circa 14 mil. certificate verzi – CV, s-au tranzacţionat circa 9 mil. CV şi 285.896 de CV au fost anulate.
Referitor la impozitarea certificatelor verzi, reprezentanții Ministerului Finanţelor au precizat că primirea certificatelor verzi reprezintă un activ financiar care se impozitează şi înregistrează în contabilitate la momentul primirii. Propuneri de reglementare a acestor aspecte vor fi transmise până la data viitoarei reuniuni a grupului de lucru, urmând ca acestea să fie analizate împreună cu specialiştii din domeniul contabilităţii din cadrul ministerului.
Reprezentanţii producătorilor de energie din RES au subliniat necesitatea vânzării certificatelor verzi (CV) doar pe piaţa spot, urmând să facă propuneri concrete în acest sens. Următoarea şedinţă a Grupului de lucru avea loc în data de 23.03.2016 la Ministerul Energiei.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, a recomandat PATRES să lucreze activ în grupurile de lucru de la Ministerul Energiei și Parlament
O delegaţie a PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România s-a întâlnit recent cu Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, care a recomandat PATRES să lucreze în mod activ în grupurile de lucru de la Ministerul Energiei și Parlament și să se implice intens în realizarea Strategiei Energetice a României. “PATRES propune modificarea Legii 220/2008 și introducerea unui sistem de feed-in-premium în locul sistemului de certificate verzi existente. Admitem necesitatea de a nu crește prea mult impactul asupra consumatorului final și indicăm un feed-in-premium la nivel de preț minim al certificatelor verzi, fapt ce ar constitui o bază pentru o funcționare normală a pieței energiei, în condiții de transparență și nediscriminare”, a declarat Martin Moise, Prim Vice-Președinte PATRES, după întâlnirea cu oficialul european. Dl Šefčovič a asigurat PATRES că va discuta cu Premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Energiei Victor Grigorescu pentru a se informa cum decurg lucrurile, ce rezultate sunt, cu sugestia de a găsi soluții de comun acord cu participanții la piață, respectiv reglementări în domeniu, se precizează într-un comunicat al organizației patronale.