Schimbări majore și noutăți pe piața energiei. Guvernul va aproba o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale care modifică Legea 123. Pe piaţa concurenţială angro se pot încheia tranzactii bilaterale negociate direct

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Schimbări majore și noutăți pe piața energiei. Guvernul va aproba o nouă lege a energiei electrice și gazelor naturale care modifică Legea 123. Pe piaţa concurenţială angro se pot încheia tranzactii bilaterale negociate direct

Schimbări majore și multe noutăți pe piața energiei pentru toți participanții la piața energiei, inclusiv pentru consumatori.  Un proiect de lege a energiei electrice și gazelor naturale, care vine cu modificări importante la Legea 123/2012, este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei. Actul normativ transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

România trebuia să transpună prevederile Directivei europene până la 1 ianuarie 2021.

Liber la contractele bilaterale negociate direct

În sfârșit, se clarifică situația contractelor bilaterale negociate direct.

Pe piaţa concurenţială angro se pot încheia tranzactii bilaterale negociate direct, se prevede în noua lege. De asemenea, se mai pot încheia tranzacţii în urma desfăşurării licitaţiilor pe pieţe organizate, inclusiv pe piața de echilibrare a energiei electrice și tranzacţii de import şi de export a energiei electrice.

Pe piaţa cu amănuntul, furnizorii vor vinde energie electrică clienţilor finali prin contracte bilaterale, la preţuri negociate sau stabilite prin oferte-tip Participarea la oricare piață de energie electrică este voluntară pentru participanții la piață.

Contractele bilaterale pe termen lung sunt premise în România de la 1 ianuarie 2020, conform Regulamentului UE 2019/943 privind piața internă de energie electrică, însă mulți dintre participanții la piața energiei au avut rețineri să încheie astfel de contracte. Au așteptat ca autoritățile  să elimine toate obstacolele legislative care împiedică vânzarea liberă a energiei electrice prin tranzacții direct negociate în afara cadrului centralizat.

În aprilie 2020, ANRE a definit contractele de energie bilaterale pe termen lung ca fiind cele ce depășesc perioada de un an. Din punctul de vedere al ANRE, contractele bilaterale pe termen lung și PPA-urile solicitate de finanțatori se puteau încheia în România fără nici o restricție în afară piețelor centralizate, pe baza Regulamentului European 943 privind funcționarea pieței interne de energie electrică. La începutul anului în curs, ANRE a clarificat noțiunea de contracte de furnizare energie pe termen lung. Conform unui nou Ordin ce modifică Ordinul 65/2020 al ANRE, ”prin contract de furnizare pe termen lung se înțelege orice contract cu durata de livrare mai mare sau egală cu 1 lună”. Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER a apreciat astfel se deschid pentru piața de energie electrică din România noi oportunități, prin flexibilizarea tranzacțiilor la nivel angro, stabilite între operatorii din piață.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Energiei, Transparență decizională http://energie.gov.ro/transparenta-si-integritate/transparenta-decizionala-2/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *