Se schimbă peisajul pe piața de energie românească. Se anunţă schimbări radicale în viitor în energie și furnizorii de energie se reinventează, focalizându-și atenţia, în principal, pe consumatori.
Modificări spectaculoase au avut loc pe piața de furnizare. Competiția pentru câștigarea clienților și creșterea cotei de piață este tot mai acerbă. Companiile se luptă să țină pasul cu permanenta expansiune a pieţei de energie și, mai nou, cu creșterile majore de prețuri la energie pe bursă. Cei mai loviți de situația de pe bursă în lunile de iarnă, dar și de vară, au fost furnizorii: unii au clacat, însă mulți dintre ei – cei care au scos bani din buzunare să-și acopere pierderile acumulate în lunile ianuarie și februarie – se luptă să reziste și își adaptează strategiile. Cuvântul de ordine pe piața energiei în acest an este: REZIST!
În condițiile date, asistăm la schimbări majore în clasamentul furnizorilor de energie de pe piața concurențială și surprizele nu se vor opri aici…
Potrivit ultimului raport publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE din luna mai 2017, lideri sunt marile companii, cu statut de Furnizori de Ultimă Instanță. Electrica Furnizare își păstrează primul loc cu o cotă de piață de 12,44%, chiar dacă aceasta este în scădere comparativ cu ianuarie 2016, când compania avea 16,37% din piață. În ianuarie 2017, societatea figura cu o cotă de 12,83%. Pe tot parcursul anului 2016, Electrica Furnizare a fost cel mai mare furnizor de energie, cu o cotă de piață de 15,98%, conform datelor ANRE.
Pe locul 2 în top se situează E.ON Energie România cu o cotă de piață de 9,14%, locul 3 fiind atribuit companiei Enel Energie Muntenia – cu 7,63%. În clasamentul realizat de ANRE locul 4 este ocupat de OMV Petrom – cu 7,60% și surpriză, Tinmar coboară de pe locul 2 pe locul 5, figurând cu o cotă de piață de 7,47%, fiind urmată de Enel Energie – cu 7,11%. Tinmar deși pierde în clasament își menține cota, în ianuarie 2016 când era ocupanta locului secund având 7,76% din piață.
De remarcat diferențele mici de procente între companiile clasate pe locurile 3, 4, 5 și 6. Cele două companii ale Enel – Enel Energie Muntenia și Enel Energie – au împreună o cotă de 14.7%, mai mare decât cota deținută de Electrica Furnizare!
Se poate astfel constata că societățile mari își consolidează pozițiile, reușind să-și crească simțitor cota de piață, bazându-se pe creșterea numărului de clienți în portofolii. Totodată, câștigă teren compania RWE Energie – 4,15% cotă de piață în mai, comparativ cu 2,74% în ianuarie. Urmează MET România Energy Marketing – cu 3,74%, care a preluat Repower Furnizare.
De cealaltă parte, sunt companii care au pierdut la cota de piață – cum este cazul RCS&RDS – 2,58% (3,50% în ianuarie 2017), altele părăsind clasamentul. Furnizori de top – Transenergo, Arelco – au intrat în insolvență și nu îi mai regăsim în clasament. Companii, foarte active cu ani în urmă, care au ieșit din top mai sunt: Electromagnetica, Energy Holding, Romenergy Industry.
Consultanți în energie susțin că vom asista în continuare la modificări în top, furnizorii fiind într-o competiție acerbă pentru a-și crește portofoliile de clienți în noile condiții de pe piața energiei.