Scrisoare deschisă de la Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei. Va iniția acțiunea de sancționare dacă nu se îmbunătățește calitatea datelor raportate conform REMIT

Publicat pe Categorii Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Scrisoare deschisă de la Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei. Va iniția acțiunea de sancționare dacă nu se îmbunătățește calitatea datelor raportate conform REMIT
  • ACER lucrează cu alerte specifice pentru a detecta cazuri de comportament de tranzacționare neobișnuit în ceea ce privește produsele de energie electrică și de gaze naturale. Cu toate acestea, în anumite cazuri, calitatea datelor împiedică ACER și Autoritatile Nationale de Reglementare să evalueze în mod eficient informațiile colectate, ceea ce poate duce la alerte pozitive false

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER va iniția acțiunea de sancționare în cazul în care nu se îmbunătățește calitatea datelor raportate în conformitate cu REMIT. „În mod specific, lipsa de implicare, întârzieri nejustificate ale răspunsului la solicitările ACER, ne-raportarea, continuarea transmiterii datelor de proastă calitate sau retransmiterea repetată a datelor care nu sunt în conformitate cu îndrumările furnizate pot fi considerate nerespectarea obligațiilor de raportare REMIT”, atrage atenția ACER, într-o Scrisoare deschisă, publicată de OPCOM.

ACER preferă însă să rezolve problemele privind calitatea datelor prin cooperare cu părțile raportoare, se subliniază în documentul citat.

Este a treia scrisoare deschisă pe care Agenția UE o transmite cu scopul „de a facilita legătura cu părțile raportoare pentru a îmbunătăți calitatea datelor raportate în conformitate cu REMIT”. ACER efectuează evaluări periodice privind completitudinea, exactitatea și transmiterea la timp a datelor primite în temeiul Regulamentului (UE) Nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie(REMIT).

“Nivelul actual al calității datelor permite deja ACER să își desfășoare activitățile de monitorizare a pieței printr-un proces automat de examinare a tranzacțiilor cu produse energetice efectuate pe piețele angro europene. În acest scop, ACER a dezvoltat și a calibrat alerte specifice pentru a detecta cazuri de comportament de tranzacționare neobișnuit în ceea ce privește produsele de energie electrică și de gaze naturale. Cu toate acestea, în anumite cazuri, calitatea datelor împiedică ACER și Autoritatile Nationale de Reglementare să evalueze în mod eficient informațiile colectate, ceea ce poate duce la alerte pozitive false”, se precizează în Scrisoare deschisă.

 În urma evaluării calității datelor, ACER susține că a detectat câteva probleme frecvente privind calitatea datelor și recomandă Piețelor Organizate – OMP, participaților la piață și Mecanismelor de Raportare Înregistrate – RRM să efectueze propriile analize ale datelor REMIT raportate până în prezent. Printre problemele comune privind calitatea datelor depistate de ACER se enumeră: incompletitudinea și inconsistența seturilor de date ale OMP-urilor, raportarea incorectă a Punctelor de livrare sau a codurilor de zonă, raportarea inexactă a mărcii de timp a tranzacției, raportarea inexactă a informațiilor și valorilor în rapoartele contractelor standard, dificultăți privind raportarea tranzacțiilor referitoare la cuplarea piețelor, promptitudinea raportării tranzacțiilor non-standard etc.

Părțile raportoare trebuie să se asigure, totodată, că modificările de reglementare, de afaceri sau de sistem nu conduc la raportarea neconformă a tranzacțiilor, se specifică în documentul transmis de Agenția UE.

La finalul Scrisorii deschise, se comunică că ACER este pregătită să includă noile evoluții ale pieței în procesul său de colectare a datelor conform REMIT, cum ar fi introducerea de noi contracte și modalități de tranzacționare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *