În Declarația de intenție, candidații vor face aprecieri de principiu cu privire la provocările specifice cu care se confruntă societatea, raportate la situația contextuală a acesteia, felul în care acesta ar putea contribui la soluționarea provocărilor manageriale cu care se confruntă SAPE
Consiliul de Administratie al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE a anunțat, la finele anului trecut, demararea procedurii de recrutare și selectare pentru poziția de Director General în vederea continuării implementării principiilor guvernanței corporative la nivelul societății. Anunțul a fost publicat în data de 23 decembrie 2016 și este valabil până la data de 27 ianuarie 2017.
În prezent, conducerea societății este asigurată de Mădălina Rădulescu, numită director general din februarie 2016, care s-a ocupat de managementul controlului asupra societăților din subordinea Electrica și ulterior din cea a SAPE din 2008 încoace, anterior desfășurând o activitate similară în cadrul AVAS. Aceasta l-a înlocuit pe Ion-Adrian Moldoveanu, propus de fostul ministru Gerea pe linie de partid și care a rămas director general adjunct în companie. Imediat după numirea în funcție a lui Moldoveanu, în septembrie 2015, SAPE a cerut Electrica daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare ale cumpărătorilor participațiilor majoritare la filialele sale. SAPE a justificat acest demers explicând că acesta a fost impus de o decizie a Curții de Conturi.
Procedura de recrutare și selecție a noului Director General constă în etapa selecției CV-urilor; a interviurilor cu Consultantul extern specializat în recrutare resurse umane – Total Business Solutions SRL, respectiv etapa interviurilor finale cu Consiliul de Administrație al SAPE. Decizia finală va fi luată de CA, care dă asigurări că selecția se va realiza cu respectarea principiilor nediscriminarii, tratamentului egal și transparenței.
CA a fost recrutat în data de 13 septembrie și este format din: Crăiţa Bucheru, Dan Agrişan, Marius Mitruş, Daniela Lulache, Bogdan Cristian Patriniche. Mugur Popescu, director BCR Pensii, care s-a retras după o săptămână de la numire, fapt ce l-a supărat pe fostul ministru Victor Grigorescu a fost înlocuit cu Patriniche.
Ce trebuie să îndeplinească candidatul pentru poziția de Director General al SAPE:
- să fie absolvent de studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licență;
- să aibă experiență de cel puțin 5 ani în funcţii de administrare/ conducere în companii cu o valoare a activelor de cel puțin 5.000.000 euro sau cu o cifră de afaceri anuală de cel puțin 500.000 euro (top management (CEO/CFO/COO);
- să aibă experienţă în elaborarea si implementarea de strategii de dezvoltare, atragere de investitii, modernizare, eficientizare companii;
- să aibă experiență în Dezvoltarea Afacerilor/Managementul Activelor/consultanță;
- să cunoască limba engleză (scris, vorbit, înțelegere) la nivelul de utilizator experimentat;
- integritate, etică, profesionalism;
- abilități de comunicare interpersonală;
Constituie avantaje:
- experiență relevantă în industria energetică și/sau constituire/administrare fonduri de investiții;
- experienţă în companii locale şi/sau internaţionale;
- cunoştinţe de guvernanţă corporativă;
- implicare anterioară în negocieri, contracte complexe, tranzacții internaționale;
- studii postuniversitare de Administrarea Afacerilor (MBA)/calitatea de membru al unei organizații profesionale recunoscută pe plan european (de ex. ACCA).
Candidații vor depune o Declarație de intenție în cadrul căreia va motiva aplicația și va detalia modul în care îndeplinește cerințele din Anunț. Declarația va trebui să conțină în mod obligatoriu și aprecieri de principiu cu privire la provocările specifice cu care se confruntă societatea, raportate la situația contextuală a acesteia, felul în care acesta ar putea contribui la soluționarea provocărilor manageriale cu care se confruntă SAPE. Candidaturile mai pot fi depuse până la data de 27 ianuarie 2017.
SAPE a luat ființă în data de 07.05.2014, în urma procesului de divizare a Electrica. Societatea deţine participaţii la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuție Muntenia , Enel Distribuție Banat, Enel Distributie Dobrogea , Enel Energie, Electrica Soluziona , Bursa Română de Mărfuri , Hidro Tarnița. Anul trecut, SAPE a fost desemnată de Ministerul Energiei să participe ca reprezentant al Statului Român în Fondul de Investiții kazah-român, ce urmează a fi înființat și organizat în condițiile legii, sub forma unei societăți pe acțiuni, în conformitate cu prevederile Memorandumului de Înțelegere încheiat între Statul român și The Rompetrol Group N.V.
De notat că, în 2016, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a pierdut procesul cu italienii de la Enel de la Curtea de Arbitraj de la Paris într-un dosar prin care cerea recuperarea de prejudicii produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud. Pe lângă faptul că nu a obținut niciun cent, statul român a fost obligat de instanță să plătească şi cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro. Nu este singurul proces pierdut de SAPE în fața giganților energetici prezenți în România.