Punerea în exploatare a Carierei Timișeni – Pinoasa, judeţul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit sunt investiții necesare pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu energie electrică, cel puțin până în anul 2030, susține Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care propune Guvernului să aprobe declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes national pentru cele două investiții. Investițiile în cele două cariere sunt blocate din cauza exproprierilor.

Deoarece nici unul dintre documentele programatice în discuție/în curs de aprobare în acest moment – Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice 2021-2030, Strategia Energetică a României 2020-2030 cu perspectiva anului 2050, Planul de restructurare al CEO – nu au în vedere modificări esențiale privind grupurile energetice pe cărbune din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, acestea ar putea să funcționeze pe bază de cărbune în perioada de valabilitate a licenței, iar pentru asigurarea acestui combustibil, se impune realizarea investițiilor menționate, se precizează în nota de fundamentare a hotărârilor de guvern aflate în consultare publică.
Licenței de exploatare pentru cariera Tismana I, acordată de Agenţia Natională pentru Resurse Minerale pentru o capacitate de producție este de 2.500.000 t/an, este valabilă până în anul 2025.
Licența acordată Carierei Pinoasa, aparține Exploatării Miniere de Cariere Roșia-Rovinari, din cadrul CE Oltenia, este valabilă până în 2033, pentru o capacitate de producție a lignitului de 3.500.000 t/an.
Grupurile de producere pe bază de cărbune din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari vor avea o contribuție esențială la asigurarea securității energetice naționale, mai ales în perioada trecerii unor grupuri din cadrul CEO de pe cărbune pe gaze naturale, când o serie de unități de producere ar putea deveni indisponibile, se subliniază în documentul menționat.
Se propune astfel pentru dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, să se aprobe suma de 310.967,93 lei aferentă imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, în baza unui raport de evaluare întocmit de către un expert autorizat. Iar pentru deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Timișeni-Pinoasa să se aprobe suma de 7.214.003 lei.
Potrivit notelor de fundamentare a actelor normative, în prezent, negocierea directă între companie și proprietarii privaţi pentru achiziția restului de terenuri este blocată, printre cauze numărându-se pretenţiile financiare exagerate ale proprietarilor faţă de valorile rezultate din rapoartele de evaluare, refuzul efectiv al înstrăinării proprietăţii, lipsa actelor de proprietate sau litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun, solicitări ale unor proprietari privind angajarea de rude în cadrul companiei sau creșteri salariale pentru acestea. Toate aceste aspecte de natură obiectivă au împiedicat preluarea, prin forţe proprii, de către Complexul Energetic Oltenia SA, a terenurilor necesare realizării investiţiilor și au blocat activitatea de extragere a lignitului, explică specialiștii din minister.