Se negociază Contractul Colectiv de Muncă pe 2017: Hidroelectrica are profit record și angajații cer salarii mai mari, cu sporuri, prime și adaosuri incluse. Stop la concedieri!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se negociază Contractul Colectiv de Muncă pe 2017: Hidroelectrica are profit record și angajații cer salarii mai mari, cu sporuri, prime și adaosuri incluse. Stop la concedieri!

Este perioada negocierilor pentru noi contracte colective de muncă (CCM) la companiile energetice. La Hidroelectrica, Directoratul și reprezentanții sindicatului Hidrosind au avut primele discuții pentru CCM, care va trebui avizat de Consiliul de Supraveghere. După ce au aflat de rezultatele spectaculoase ale Hidroelectrica, care a devenit pentru prima dată cea mai valoroasă companie din România, devansând OMV Petrom, potrivit Top 100 cele mai valoroase companii din România realizat de Ziarul Financiar, anagajații vor salarii mai mari, dar administrația susține că nu se poate!!

hidro-pichetare

Sindicatul Hidrosind a solicitat prelungirea CCM cu un an, cu modificări substanțiale privind sistemul de salarizare. Oferta administrației este prelungirea actualului CCM pe o perioada de 12 luni, fără modificări. Negocierea CCM are loc într-o perioadă în care, deși are rezultate excepționale, Hidroelectrica este condusă de un Directorat și un Consiliul de Supraveghere provizorii. Astfel, CS are mandat până pe 24 decembrie, iar Directoratul are mandat pana in 31 decembrie. Până la selecția unui Directorat, se va prelungi – probabil – provizoratul, iar CCM se va aproba de către actuala conducere, care – potrivit unor surse apropiate companiei – nu dorește modificări la noul contract și să-și asume astfel măriri de salarii la toți angajații.

Ce modificări cer sindicaliștii la sistemul de salarizare:

  • reîntregirea primei de vacanță și a 3 adaosuri;
  • introducerea unor sporuri: de fidelitate, pentru personalul navigant, mobilitate-confidențialitate, a două adaosuri și a primei de vacanță în salariul de bază;
  • aducerea fiecarui salariat aflat sub venitul mediu, la clasa medie;
  • calcularea venitului mediu pentru fiecare meserie, pe grupe de centrale/stații/baraje;
  • modificarea grilei de salarizare în ceea ce privește treptele aferente claselor de salarizare, astfel încât tot personalul care deservește centrale/baraje/stații dintr-o anumită categorie să aibă aceeași treaptă.

Aspfel, propunerea de bază este ca, începând cu 01.01.2017, să se recalculeze salariul de bază al fiecărui angajat al Hidroelectrica după introducerea în cadrul acestuia a următoarelor sporuri, indemnizaţii și adaosuri:

  • spor pentru personalul navigant, la valoarea negociată în 2016;
  • spor pentru fidelitate neîntreruptă faţă de Hidroelectrica, după cum urmează: 3% pentru personalul care a beneficiat în 2016 de valori ale sporului de fidelitate cuprinse între 0 și 1%; 5% pentru personalul care a beneficiat în 2016 de valori ale sporului de fidelitate de 3%; 8% pentru personalul care a beneficiat în 2016 de valori ale sporului de fidelitate de 5%; 10% pentru personalul care a beneficiat în 2016 de valori ale sporului de fidelitate cuprinse între 8 si 10%;
  • spor de mobilitate si confidenţialitate, la valoarea negociata în 2016;
  • adaosurile acordate salariaţilor în sumă fixă de Paşti și Sfântul llie, iî cuantum de 100% din valoarea clasei 17 din grila de salarizare a Hidroelectrica;
  • prima de vacanță, calculată în cuantum de 100% din indemnizaţia de concediu brută la nivelul anului 2016, pentru fiecare salariat în anul 2017.

Hidrosind mai propune ca salariaţii Hidroelectrica să beneficieze de un fond de premiere din profitul net realizat în anul 2016, la nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul companiei în exerciţiul financiar de referinţă.

Totodată, Hidrosind solicită, în mod expres, ca în CCM să se menționeze că în 2017 nu se vor efectua concedieri de personal.

Dacă timp de 4 ani de insolvență, au înțeles situația, au acceptat restructurările realizate, anagajații Hidroelectrica își cer acum drepturile salariale. Se anunță negocieri dure, administrația anunțând că, în lipsa unui buget de venituri și cheltuieli, nu se pot aloca sume suplimentare la capitolul salarizare, precizează aceleași surse.

Mai mult, sindicatul contestă modul de acordare de clase de salarizare peste limitele prevăzute în CCM unor persoane cu funcții de conducere, precum si modul de acordare a primelor în anii 2014 și 2015, de asemenea cu încălcarea prevederilor CCM, se menționează într-un document intern al companiei

Se susține, totodată că, fondul de premiere a fost consumat și chiar depășit fără respectarea CCM. Exceptând premiile pentru Trofeul Energeticianului, Trofeul Dorin Pavel și Concursul Idei si Bani, unde sunt regulamente separate, circa 4.000.000 lei au fost oferiți cu precădere salariaților cu funcții de conducere, sesisează sindicatul. În schimb, cererile sindicale de a se aloca un fond de premiere pentru personalul de execuție au rămas fără rezultat.

Dacă la negocierile programate pentru data de 6 decembrie, administrația nu va ține cont de cererile sindicatului și nu va accepta modificări la salarizare, angajații se pregătesc să picheteze sediul Hidroelectrica.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Se negociază Contractul Colectiv de Muncă pe 2017: Hidroelectrica are profit record și angajații cer salarii mai mari, cu sporuri, prime și adaosuri incluse. Stop la concedieri!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *