Parlamentarii Comisiilor parlamentare de specialitate au agenda încărcată în această sesiune. Legislația din sectorul energetic trebuie revizuită, este concluzia desprinsă de autorități în urma analizelor, precum și solicitarea participanților la piață, după situația înregistrată în luna ianuarie pe bursa de energie, când prețurile au explodat, situație care s-a repetat și în această vară.
Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE susțin că este momentul oportun pentru eliminarea obligativității producătorilor de energie să vândă doar pe bursă. „Discuția este să se poată face acest lucru la producătorii mici, în special din surse regenerabile, să nu fie obligați să meargă și ei în PZU. Acum cei care produc 3 MW, spre exemplu, trebuie să livreze oricând 3 MW, iar când nu bate vântul să meargă în PZU și să cumpere pentru a vinde la consumatorul lui”, a declarat Niculae Havrileț, președinte ANRE, la o conferință organizată de energynomics.ro. O dezbatere pentru modificarea articolului 23 din Legea energiei a fost inițiată de Ministerul Energiei. Articolul 23, Legea 123/2012, prevede: „Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu”.
Referindu-se la situația micilor producători de E-SRE, Havrileț a precizat: „Ei pot încheia contracte flexibile cu consumatorii lor, se pot înțelege și pot exista compensări, dacă producătorul nu îi poate livra o anumită cantitate la un moment dat”.
În perioada realizării Regulamentului pentru organizarea și funcționarea noilor piețe centralizate anonime de certificate verzi, funcționale de la 1 septembrie, în cadrul ANRE s-au purtat mai multe discuții cu privire la degrevarea micilor producători de energie din surse regenerabile (sub 3 MW) de a tranzacționa pe bursă.
Pentru producătorii mici și mijlocii, accesul la cele două noi piețe, administrate de OPCOM, este mai dificil. Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a sesizat câteva aspecte în defavoarea micilor producători. Concret, la Piața centralizata spot – PCSCV, articolul 28 definește modalitatea de corelare automată a ofertelor de vânzare cu cele de cumpărare în funcție de două criterii succesive: prețul și marca de timp. În condițiile unui excedent uriaș de certificate verzi în piață de 9.482.469 CV, conform datelor OPCOM la data de 21.08.2017, prețul nu poate un element de departajare. Prin urmare, singurul criteriu obiectiv de departajare a ofertelor de vânzare și cumpărare în viitoarea piață va rămâne marca de timp, criteriu considerat de PATRES a fi discriminatoriu și în defavoarea producătorilor mici și mijlocii, care nu vor reuși să își vândă certificatele pe această piață.“În conditii de excedent uriaș de certificate verzi, reacția pieței va fi una singură: toți producătorii se vor „înghesui” să depună oferte de vânzare la deschiderea porților. Cum criteriul de departajare este marca de timp (prețul fiind același), vor avea succes întotdeauna doar acei operatori care au sau pot avea acces la sisteme performante de trading automatizat, care să poata emită ordine de vânzare exact la ora 9.00. Dată fiind situația critică în care se află în prezent, producătorii mici și mijlocii independenți nu-și pot permite să achiziționeze sisteme performante de trading”, a sesizat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES.
Se reintroduc contractele bilaterale directe?!
Reintroducerea contractelor bilaterale directe este un demers susținut al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, care se poate realiza doar prin modificarea Legii 123, a energiei și gazelor naturale. Din ce în ce mai mulți participanți la piață, dar și avocați, pledează pentru modificarea legislației primare.
Despre demersul ANRE de fluidizare a pieței de energie în situația în care contractele bilaterale negociate (PPA) nu sunt permise, președinte ANRE a vorbit și la Conferința InvesTenergy “R-evoluție în energie. Decizii pentru viitor”. În opinia sa, este un mecanism care trebuie pus neapărat în aplicare, mai ales că ne gândim la investițiile din Marea Neagră. În Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputațiilor sunt în dezbatere modificări la Legea 123 și ANRE intenționează să propună legiuitorului să introducă în lege o mențiune cu privire la contractele bilaterale negociate, a anunțat Havrileț în luna mai. Între timp, a fost vacanța parlamentară și, în această sesiune, se vor relua dezbateriile la Comisia de specialitate condusă de Iulian Iancu, potrivit unor surse parlamentare