“Trebuie să continuăm să revizuim și să îmbunătățim orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie, astfel încât să putem cuprinde noi reglementări în ceea ce privește acordarea de ajutoare pentru segmentele de mediu și energie”, a declarat Bogdan Badea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. El a participat, în perioada 22-23 octombrie a.c., la Bruxelles, la o întâlnire de lucru organizată de Comisia Europeană pe tema orientărilor privind ajutoarele de stat pentru energie și mediu 2014 – 2020 (EEAG- European Economic Advisory Group).
Obiectivele acestei întâlniri de lucru organizată de Comisia Europeană au fost legate de identificarea modalităților oportune de de sprijin pentru producția de energie din resurse regenerabile (RES), bio-combustibili și mecanismele de capacitate. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri au fost dezbătute și o serie de aspecte legate de inițiativa referitoare la proiectarea pieței, parte din strategia europeană privind Uniunea Energiei.
”Cu ocazia acestei întrevederi am discutat despre identificarea celor mai bune modalitați pentru acordarea de ajutoare de stat în zona de energie și cu precădere în zona de energie regenerabilă și bio-combustibil. Atât eu personal, cât și reprezentanții celorlalte țări membre ale Uniunii Europene, suntem de acord că orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie au fost îmbunătățite și că trebuie să continuăm să le reformăm pentru a putea cuprinde noi reglementări în ceea ce privește acordarea de ajutoare pentru sursele de energie”, a precizat Badea.
Din punct de vedere statistic, în 2012, din totalul de energie folosită de Uniunea Europeană, circa 14,1% provenea din resurse regenerabile. Potrivit ţintelor stabilite, până în anul 2020, aproximativ 20% din consumul total de energie la nivel comunitar ar trebui să provină din surse regenerabile, a subliniat Bogdan Badea.
La reuniunea organizată de Comisia Europeană au fost prezenți reprezentanți ai tuturor celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene.