Țintele de decarbonare nu vor putea fi atinse dacă nu vom investi în capacităţi de producere a energiei nucleare, a declarat Dan Drăgan, Secretar de stat în Ministerul Energiei, la videoconferinţa „Energia în priză”, organizată Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei (CRE).
“De aceea avem în Strategia Energetică şi în Planul din punct de vedere comercial. Se pare că mai multe asociaţii, mai multe persoane încep să realizeze că atingerea ţintelor climatice nu se poate face fără energia nucleară. De aceea sprijinim energia nucleară şi gazul ca un combustibil de tranziţie în această tranziţie către o economie mai verde şi o generare mai verde. Pe aceste considerente, vom pune la dispoziţia investitorilor în perioada următoare tot cadrul legislativ care să conducă la realizarea acestor capacităţi noi de generare”, a afirmat Drăgan.

„Prin energia nucleară putem să venim în sistemul energetic cu o constantă, restul capacităţilor de producţie fiind nişte variabile care se pot scoate uşor din funcţiune şi se pot introduce rapid în funcţiune, nefiind atât de constante. Asta cred că ar trebui să fie în următoarea perioadă o ţintă a României: finalizarea celor două reactoare nucleare de la Cernavodă şi eventual o construcţie de alte câteva centrale nucleare în nordul şi centrul ţării”, a precizat și Sandor Bende. reşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, la videoconferința Bursa.
Silvia Vlasceanu, director executiv HENRO, a declarat: „Avem nevoie de capacităţi de producţie cu mult peste consumul zilnic şi anual al României. Avem un mix energetic destul de echilibrat, dar putea fi mai bine dacă s-ar fi luat din timp măsurile şi deciziile privind reducerea capacităţilor de producţie pe cărbune. In ceea ce priveşte preţul la energie, daca privim pe PZU vedem diferente mari faţă de alte state europene, dar acest lucru este datorat faptului că ele produc energie ieftină. De exemplu, 80% din energia Franţei este nucleară. Problema este de ce ne-am dus pe PZU in România şi tranzacţionăm 40%, 45% sau chiar 50% din consumul intern în condiţiile în care ţările vecine tranzacţionează pe PZU 3%, 4% şi foarte rar 20%? Toate aceste variaţii de preţ din PZU trebuie sa ne atragă atenţia cu privire la preţul din factură. Din cauza variaţiilor, alte state europene au luat măsuri preventive de protecţie socială, în timp ce noi le luam abia acum, când creşterea preţului la electricitate pe PZU este urmată de creşterea preţului la gaze naturale. Pe termen lung, daca am avea capacităţile de producţie necesare şi am încuraja tranzacţiile pe mai multi ani, am vedea o scădere a preţului la energie. Dar pentru acest lucru ne trebuie acum, în al doisprezecelea ceas, o legislaţie stabilă, predictibilă, care sa nu ii împiedice pe investitori să facă ceea ce îşi propun privind noile capacităţi de producţie”.