Ședință tensionată la Comisia de anchetă ANRE. Audierea lui Nicolescu, după cum a dictat președintele Iancu, care susține că Petrom a cerut HG cu dedicație, ce discrimina alte companii

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ședință tensionată la Comisia de anchetă ANRE. Audierea lui Nicolescu, după cum a dictat președintele Iancu, care susține că Petrom a cerut HG cu dedicație, ce discrimina alte companii
  • Nicolescu a sesizat președintele Senatului și Camerei Deputaților: Iancu foloseşte instituţiile statului pentru răzbunări personale

Audierile de astăzi de la Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE s-au lăsat cu scântei. Participanții la ședință au asistat la discuţii aprinse, pe un ton ridicat, între deputatul PSD Iulian Iancu şi Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în perioada martie-decembrie 2014 şi fost director de afaceri corporative al OMV Petrom.

După ce timp de 2 ore a fost audiat ministrul Energiei Toma Petcu, a venit rândul fostului ministru Răzvan Nicolescu, care a început prin a spune că deţine date care ar putea ajuta în ancheta Comisiei, însă președintele Iulian Iancu nu l-a lăsat să vorbească, preferând să treacă direct la întrebări. A urmat apoi un schimb de replici între cei doi pe această temă, Nicolescu susţinând că vrea să ofere datele cu care a venit, Iancu refuzând şi continuând să-i pună întrebări, care au vizat perioada când acesta a lucrat la OMV Petrom, nu neapărat la minister.

Redăm în cele ce urmează din dialocul purtat de Iulian Iancu și Răzvan Nicolescu:

“Ca membru în conducerea OMV Petrom… Domnule preşedinte, aş avea rugămintea, având în vedere că deţin informaţii care sunt relevante pentru activitatea comisiei…”, a precizat Nicolescu.

“Cu o singură menţiune, la sfârşit, după ce epuizăm întrebările. Nu avem timp, suntem contracronometru, trebuie să răspundeţi la întrebări”, s-a opus Iancu.

Nicolescu a continuat: “În conformitate cu legea de înfiinţare a acestei comisii, este obligaţia mea să pun la dispoziţie aceste documente…”

Iancu: “Ok, stimate invitat, am primit documentele, colegii au posibilitatea să le studieze…”.

Nicolescu: “Voi spune foarte scurt şi foarte punctual”.

Iancu: “Nu, nu, nu, daţi-mi voie să epuizeze întrebările. Prima întrebare”.

După trei minute, cei doi erau în acelaşi punct.

“În perioada 2014, preţul energiei electrice…”, a vrut Nicolescu să continue discursul.

“Nu, în 2012, s-a stabilit preţul la gaze naturale…”, a încercat Iancu să îl readucă la întrebări.

Nicolescu: “Mi-aţi transmis o invitaţie şi vreau să vă rog să fiţi serios în ceea ce faceţi”.

Iancu: “Nu vă supăraţi, v-am pus o întrebare, nu vreţi să răspundeţi?”.

Nicolescu: “Ba da, dar m-aţi chemat ca fost ministru delegat pentru energie, iar întrebarea dumneavoastră vizează o altă perioadă a activităţii mele”.

Iancu: “În 2015 s-au întâmplat lucruri care vizează activitatea dumneavoastră de când eraţi ministru. Aţi spus că tranzacţionarea trebuie făcută transparent şi că cel puţin 20% din gaze să fie tranzacţionată pe platformele de tranzacţionare…”.

Nicolescu: “Domnule preşedinte, să fie clar, nu răspund la niciun fel de întrebare până nu-mi daţi posibilitatea să împărtăşesc…”.

Nicolescu: Preţul energiei a scăzut în 2014 când am fost ministru

Într-un final, după alte cinci minute, la intervenţia liberalilor, Iancu l-a lăsat pe Nicolescu să-şi ţină discursul, în care fostul ministru a relatat cum în perioada când era ministru preţul energiei a scăzut, iar el a emis un ordin prin care era obligatorii tranzacţiile de gaze pe bursă şi a prelungit calendarul de liberalizare la gaze.

“În anul 2014, principalul obiectiv al comisiei de anchetă, preţurile au fost în scădere la energie electrică şi pe o creştere mult mai mică decât era preconizat la gazul natural. Relaţia cu ANRE nu a fost lipsită de divergenţe, dar cei de acolo i-am simţit integri. Cu toate acestea, am iniţiat un proiect de lege prin care am propus cele mai aspre reguli privind conflictul de interese din autorităţile de reglementare din UE, pe care l-am lucrat cu cei din autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care întărea şi mai mult capacitatea şi independenţa ANRE”, a spus Nicolescu.

De-a lungul audierii, Iancu şi Nicolescu au continuat să se contreze de nenumărate ori, amândoi vorbind unul peste altul, pe ton ridicat, spre disperarea celorlalţi membri ai comisiei, care încercau să-i domolească.

Iancu: “Dânsul pune sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei!”.

Nicolescu: “Legat de Petrom, vă rog să vă adresaţi dumnealor…”.

Iancu: “Nu e vorba de Petrom, ci de Răzvan Nicolescu”.

Nicolescu: “Vă rog să vă adresaţi lor. Eu niciodată în activitatea mea nu am făcut un lucru care să nu fie conform cu legea”.

Ping-pong la audieri

În continuare, Iancu l-a întrebat dacă, în 2012, când era director de afaceri corporative la Petrom, a participat la discuţiile prin care se pregătea o hotărâre de Guvern prin care Petrom să utilizeze doar gaze de producţie internă la centrala de la Brazi, inclusiv într-o reuniune care a avut loc la Consiliul Concurenţei, în care se punea în discuţie discriminarea consumatorului final prin acea exceptare.

“Observ la dumneavoastră nu dorinţa de a pune întrebări şi de a afla adevărul, ci o încercare de a insinua şi a manipula. În anul 2012 ministrul Economiei în Guvernul României era Daniel Chiţoiu, vă adresez rugămintea să îl invitaţi şi să-l întrebaţi. Eu am participat la milioane de dezbateri publice, nu ştiu dacă am participat sau nu la asta”, a susţinut fostul ministru.

“Gata, am încheiat discuţia”, a spus Iancu, în replică.

Apoi invitatul a devenit anchetator:

Nicolescu: “Dumneavoastră aţi participat la privatizarea Petromului?”.

“Nu, stimate domn, vă rog să studiaţi documentele. Dacă faceţi referire că am avut drept de semnătură în locul ministrului şi am semnat…”, a răspuns Iancu, iar ceilalţi din comisie au intervenit din nou, rugându-i să pună capăt acestui ping-pong.

“Aici e Comisia de anchetă ANRE care pune întrebări, invitaţii răspund. Domnule Nicolescu, totuşi, nu puneţi dumneavoastră întrebări membrilor Comisiei, iar pe de altă parte, domnule preşedinte Iancu, vă rugăm să fiţi concis, ca să ştim până la urmă ce relevanţă au aceste întrebări din trecut, care este sensul, că suntem aşa într-un balamuc şi nu înţeleg…”, a spus senatorul PNL Daniel Zamfir.

“Din nou, Comisia de anchetă a devenit problema dumneavoastră. Dacă aveţi o problemă personală cu domnul Nicolescu, nu cred că este problema noastră, dar nu mai putem asista la un asemenea nivel al dezbaterilor care se îndepărtează de scopul acestei comisii, vă rog să terminăm cu acest ping-pong”, a spus şi deputata USR Cristina Prună.

Totodată, Nicolescu a fost întrebat dacă, în calitatea sa de ministru, a influenţat în vreun fel pozitiv compania Petrom, iar el a răspuns că niciodată. Iancu a declarat ulterior că Nicolescu minte!

“În februarie 2014, am fost validat ministru de către Comisia de industrii, iar domnul Iancu, deşi ştia din 2012 ce am făcut, a fost foarte entuziast să mă voteze.

Moment în care Iancu i s-a adresat la pertu: “Crede-mă, nu am ştiut atunci de prezenţa ta la Consiliul Concurenţei, lasă-mă să termin, că ai ameninţat oamenii, că i-ai făcut trădători de ţară, dacă nu vor da drumul la acea hotărâre de Guvern prin care Petrom să aibă gaze de producţie internă…”.

Nicolescu: O dispută personală pentru Iancu!

“Am avut tot timpul senzaţia, şi am în continuare, inclusiv prin comportamentul dumneavoastră de astăzi că este o dispută de fapt personală şi ce mă doare cel mai tare este că, dacă am merge într-un loc privat sau într-o piaţă publică şi am avea astfel de discuţii, nu aş avea nicio problemă, dar am sentimentul că folosiţi instituţii şi instrumente democratice ale statului român pentru a vă rezolva vendete personale, lucru care mă doare.

“Deja aţi depăşit limita”, i-a răspuns Iancu.

După audierea lui Nicolescu, Iancu a chemat în sală un fost consilier juridic al Ministerului Economiei, Teodor Bobiş, care a relatat cum, în 2012, Nicolescu la acea vreme director de afaceri corporative în Petrom, în timpul unei dezbateri la Consiliul Concurenţei privind solicitarea Petrom de a consuma gaze de producţie proprie pentru centrala de la Brazi, fără a mai fi nevoie să importe gaze, ca restul consumatorilor, l-ar fi catalogat drept “trădător de ţară” pentru că s-ar fi opus dorinţei Petrom.

Nicolescu s-a întors ulterior în sală şi a precizat că se va întâni în instanţă cu domnul Bobiş.

“Vreau să ştiţi că în privinţa independenţei dumneavoastă sau mai bine zis a lipsei dumnevoastră de independenţă, am depus ieri un memoriu la cei doi preşedinţi ai Parlamentului României. Nu spun despre ce este vorba, sunt lucruri foarte grave”, a spus el.

“Minunat”, a strecurat Iancu.

“Aştept să se pronunţe Parlamentul României şi am încredere că este în stare să-şi facă curat în propria ogradă”, a adăugat Nicolescu.

“Este foarte bine”, a mai spus Iancu, în timp de Nicolescu ieşea din sală.

La final, Iancu le-a declarat jurnaliştilor:

“Aţi fost martori la dispută. Nouă ni s-a spus aici că OMV Petrom a făcut demersuri atât în perioada Guvernului Ungureanu, când Bode era ministrul, domnia sa a spus că şi lui i s-a făcut această solicitare expresă din partea OMV Petrom, dar că nu i-au dat curs. OMV Petrom a revenit cu această solicitare, în perioada Guvernului Ponta. Au venit cu propunere de hotărâre de Guvern, că a fost supusă ministerului prin secretariatul de stat în energie şi s-a cerut punctul de vedere al consilierului juridic, domnul Bobiş. La discuţii a participat din partea OMV Petrom domnul Răzvan Nicolescu. Consilierul juridic nu a acceptat forma prezentată, pentru că era o clară discriminare, pentru că era menţionat doar OMV Petrom beneficiar, nu au ajuns la nicio concluzie, au făcut o dezbatere la nivelul Consiliului Concurenţei şi în timpul acelei discuţii, întrucât domnul Bobiş şi-a menţinut punctul de vedere, s-a intrat într-o situaţie conflictuală. Domnia sa a relatat că a fost făcut trădător de ţară dacă nu susţine punctul de vedere al OMV Petrom”, a precizat Iancu. Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Daniel Chiţoiu, a introdus şi Romgaz printre beneficiarii acestei hotărâri.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE au fost o experienţă neplăcută şi că nu a fost lăsat să prezinte obiectiv date din timpul mandatului său.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *