Șefii de la Transgaz dau zor cu SCADA, nu și cu reparațiile în sistem. Programul – îndeplinit în proporție de doar 9% în primul semestru!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Șefii de la Transgaz dau zor cu SCADA, nu și cu reparațiile în sistem. Programul – îndeplinit în proporție de doar 9% în primul semestru!

• Vinovații pentru restanțele la lucrări sunt: iarna, constructorii care au dat faliment, ANRMAP pentru schimbările operate în procedurile de validare a licitațiilor
gaze
Sistemul de comandă și achiziție date – SCADA este obligație legală pentru Transgaz și trebuia finalizat la finele lunii aprilie 2015. Prin urmare conducerea companiei se grăbește să implementeze acest sistem informatic. S-a ajuns cu în etapa finală, a treia, se precizează în raportul semestrial al companiei.

De cealaltă parte, la capitolul lucrări de reparații, reabilitări și mentenanță în Sistemul Național de Transport – SNT, se bate pasul pe loc, însă șefii Transgaz au găsit vinovații!

Valoarea investițiilor programate pentru anul 2015 este de 575.100 mil lei, iar valoarea realizărilor la sfârșitul semestrului I 2015 este de 46.027 mil lei ceea ce reprezintă o îndeplinire a programului în proportie de 8%, reiese din raportul semestrial. Cauzele invocate de reprezentanții companiei pentru neîndeplinirea programului investițional sunt: probleme de natură juridică privind accesul în teren, autorizații neobținute în timp util, schimbarea de către ANRMAP a procedurilor de validare a licitațiilor etc.

Șefii Transgaz dau asigurări că majoritatea obiectivelor de investiții la care nu au fost înregistrate realizări în semestrul I 2015 sunt în faza de proiectare sau achiziție, realizările efective urmând a se înregistra în perioada urmatoare.

Potrivit raportului, la programul de reparații, reabilitare și asigurare a mentenanței SNT pe anul 2015, în valoare de 129.115.612 lei, la sfârșitul semestrului I 2015 s-au înregistrat realizări în valoare de 11.174.474 lei, reprezentând o îndeplinire a programului în proporție de 8,65%. Printre cauzele invocate este imposibilitatea de a executa lucrări de întrețineri curente sau lucrări de racordări pe perioada iernii care impun întreruperea alimentării cu gaze naturale pentru o perioada continuă ce depășește 12 ore. Toate lucrările care impuneau oprirea conductelor au fost sistate, pentru a oferi capacitate de transport și siguranță în exploatarea SNT, spun reprezentanții Transgaz. Întârzierile în realizarea lucrărilor au fost cauzate și de falimentul unor constructori , pentru care este necesară reluarea procedurii de licitație. Șefii companiei mai susțin că au întâmpinat dificultăți la elaborarea documentațiilor de promovare a procedurilor de achiziție, precum și în obținerea autorizațiilor și avizelor de construire de la instituții și autorități.

Siguranța livrărilor de gaze, asigurată cu SCADA

În calitate de operator tehnic al SNT, societăţii Transgaz îi revine obligaţia de a creşte siguranţa derulării livrărilor de gaze naturale, acesta fiind motivul pentru care se implementează sistemul de monitorizare, comandă şi achiziţie de date tip SCADA. Valoarea totală a proiectului este de 35.911.221,66 Euro, fără TVA, fiind derulat cu finanțare nerambursabilă, în proporție de 56,105% din valoarea totală eligibilă, prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice”.

Referitor la SCADA, acest sistem informatic va permite Transgaz:

• asigurarea transmiterii, în timp real, a datelor tehnologice (presiune, debit, temperatură, calitate gaze, putere calorifică la dispeceratul național);
• îmbunatatirea capacității Transgaz de a controla și reacționa rapid și eficient la orice risc potențial de întrerupere a activității contribuind la creșterea siguranței operării sistemului național de transport gaze naturale;
• asigurarea condițiilor necesare oferirii serviciilor de transport gaze naturale pe termen scurt în punctele de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport și derulării contractelor aferente acestui tip de servicii, conform cerințelor Regulamentului (CE) nr. 715/2009.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *