Avertisment! Finalizarea cu întârziere a obiectivelor de investiții pentru care Transgaz a vândut capacitate de transport sau a obiectivelor care reprezintă angajamente încheiate cu Comisia Europeană, pot avea un impact nefavorabil major asupra Transgaz
Raport al companiei privind investițiile
Șefii Transgaz trebuie să dea socoteală acționarilor în privința gradului de îndeplinire a programului de investiții până la data de 30 septembrie 2019. Obligația de raportare este ca urmare a faptului că au reușit să obțină aprobarea acționarilor pentru repartizarea profitului aferent anului 2019 prin aplicarea unei cote de 50% la repartizarea profitului sub formă de dividende.
De notat însă că acționarii și-au dat ok-ul cu o condiție: în cazul în care Transgaz nu realizează programul de investiții aferent anului 2019 până la finele anului, societatea are obligația de a convoca AGA în vederea redistribuirii și virării ca dividente a profitului repartizat și neutilizat pentru investiții, până la concurența sumei ce reprezintă 90% din profitul anului 2018, potrivit Hotărârii AGOA din iunie 2019.
Până la data de 30 iunie 2019, valoarea realizărilor este de 372.672 mii lei la care se adaugă achiziția de material tubular pentru realizarea proiectelor de investiții în valoare de 231.714 mii lei, ceea ce reprezintă o îndeplinire în procent de 25% din total cheltuieli de investiții aprobate, se precizează în raportul pregătit de șefii Transgaz pentru a fi prezentat acționarilor în ședința AGOA programată pentru data de 26 septembrie. Aceștia estimează un nivel de realizare a programului de investiții în valoare de 1.372.473 mii lei pentru finele anului, ceea ce reprezintă o pondere de circa 56% din total program aprobat.
În informare, se prezintă situația contractelor încheiate, aflate în derulare, a lucrărilor în curs de achiziție, precum și procedurile de achizție care urmează a fi demarate.
Neasigurarea surselor de finanțare la nivelul contractelor încheiate, ca urmare a distribuirii de dividende suplimentare, obligă societatea să reconsidere angajamentele aferente și la efectuarea demersurilor legale în vedera reducerii gradului de realizare a investițiilor. Finalizarea cu întârziere a obiectivelor de investiții pentru care Transgaz a vândut capacitate de transport sau a obiectivelor care reprezintă angajamente încheiate cu Comisia Europeană, pot avea un impact nefavorabil major asupra Transgaz, atrag atenția șefii companiei, în raportul privind investițiile pregătit pentru acționari.
Dincolo de angajamentul asumat, aceștia insistă la acționari că sursa de finanțare neconsumată în 2019 trebuie asigurată în anii următori, motivând că proiectele derulate de Transgaz sunt complexe, realizarea acestora derulându-se pe perioade mai mari de un an.
În raport se prezintă proiectele aflate în derulare, pentru care Transgaz trebuie să asigure finanțare indiferent că se execută în acest an sau în anii următori:
- proiectul BRUA: cheltuieli estimate de 550.873 mii lei și achiziție de materiale de 304.710 mii lei în 2019, plus cheltuieli de 199.231 mii lei în 2020 și finalizarea proiectului;
- modernizare STC Onești și STC Siliștea
- dezvoltarea capacității de transport a SNT în vederea asigurării fluxului de gaze naturale pe direcția România-Rep. Moldova;
- conducta de interconectare transport gaze naturale Vadu – T1
- conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor;
- înlocuirea stației de măsurare în SMG Isaccea 1.
Pentru dezvoltarea rețelei de transport pe teritoriul României, Transgaz a prevăzut în planul de dezvoltare a SNT suma de 3.700.000 mii lei, în perioada 2019 – 2028.