Șeful CEZ România, Martin Zmelik spune că iubește România și are mulți prieteni aici de care este tare mândru. De când este în România, a devenit un promotor fervent al peisajelor locale și al resurselor naturale ale țării.În echipa sa la CEZ, lucrează în prima linie cu manageri români, având un respect deosebit pentru specialiști. În acest context, nu este o surpriză faptul că angajații CEZ din România exportă deja de câțiva ani know-how la nivelul întregului Grup, spune Martin Zmelik. Dacă ar face un pariu pe un singur lucru pentru evoluția companiei, atunci acesta ar fi, fără îndoială, devotamentul echipei .
Referitor al business, Zmelik afirmă că CEZ România parcurge o etapă de consolidare a portofoliului existent în România, fiind totodată cu ochii pe oportunitățile care pot sa apară în piață. Ne gândim la proiecte de eficiență energetică, dar avem în vedere optimizarea proceselor, eficiența costurilor și reducerea pierderilor, ca elemente de consolidare a poziției pe piața din România, precizează Martin Zmelik, Manager de Țară al Grupului CEZ în România & Președinte al Directoratului, într-un interviu acordat InvesTenergy.
– Dle Zmelik, cum este să lucrezi în România?
– România a fost o alegere firească pentru mine în 2010 când am fost numit Director de Operațiuni al Grupului. Însă, încă din 2005 când am ajuns prima dată aici, m-am îndrăgostit imediat de țară și de oameni.
– Cum este colaborarea cu angajații români? Cum arată mediul de business din România?
– Am un respect deosebit pentru specialiștii români. Nu mă surprinde că România a surclasat țări precum Spania, Turcia și Slovacia în numărul de slujbe create de investitorii străini la nivel european în 2014. Forța de muncă de un nivel superior de calificare, nivelul ridicat de cunoaștere de limbi străine și atitudinea deschisă colaborarii cu management străin sunt doar căteva dintre beneficiile pe care le aduce piața muncii din România în această ecuație de succes.
În acest context, nu este o surpriză nici faptul că angajații CEZ din România exportă deja de câțiva ani know-how la nivelul întregului Grup. Pe lângă abilitățile lor profesionale și experiență, unul dintre aspectele mele preferate la angajații noștri din Oltenia este sentimentul lor cu totul aparte de mândrie și devotamentul incredibil pe care îl demonstrează în atingerea obiectivelor, indiferent cât de dificilă ar putea sa pară provocarea. E ceva destul de rar întâlnit în orice sector, nu doar cel energetic. Le port același respect partenerilor noștri locali care și-au dovedit adeseori seriozitatea și experiența în practicile de afaceri. Pentru noi, a fost întotdeauna important să ne consolidam parteneriatele cu companiile locale, ca parte din filosofia noastră de afaceri. Iar acum, la 10 ani de prezență pe piața locală, pot să afirm că am ales drumul corect spre performanță și stabilitate. Iar partenerii noștri locali au avut un rol important în această realizare.
Mediul de afaceri este mult mai matur decât acum 10 ani și cred că asta face România atât de interesantă și plină de potențial: ritmul rapid de dezvoltare. Ca piață emergentă, așa cum am găsit-o noi în 2005, România are un potențial deosebit pentru orice tip de investiție străină, o piață care se aliniază legislației europene, ca orice alt stat membru al UE. Dacă s-ar adăuga și un nivel mai ridicat de stabilitate și predictibilitate, România ar avea șanse reale să surclaseze multe piețe tradiționale din Europa în ceea ce privește atractivitatea pentru investitori.
În orice caz, pentru noi, România a fost mereu un punct important la nivelul Grupului, ceea ce e dovedit cel mai clar de dezvoltările și consolidările constante ale portofoliului de aici.
– Care este rețeta succesului pentru România? Câți angajați români și câți angajați cehi aveți aici?
– După părerea mea, factorul critic de succes aici e să rămâi încrezător că se va găsi o soluție pentru orice. Sectorul energetic, în mod special, a fost supus unor schimbări radicale în ultimii 10 ani, iar, mai recent, unei presiuni publice asupra prețului și a calitatii. Obiectivul nostru este să asigurăm satisfacția clienților, iar eforturile noastre vizează în mod constant cadrul legislativ și economic care poate să asigure premisele pentru satisfacția clienților. În mod evident, e o misiune destul de complicată să asiguri echilibrul și eficiența demersurilor, mai ales în lipsa unui mediu foarte previzibil. Într-adevăr, putem spune că este o etapă firească prin care trece orice piață în curs de dezvoltare. Totuși, întotdeauna am fost deschiși și proactivi în rolul nostru de consultanți și parteneri de dialog cu autoritățile publice și toate celălalte părți interesate. Și ne propunem să păstrăm aceeași abordare și in continuare.
În ceea ce privește structura echipei noastre, sunt mândru să spun că în Romania, CEZ are pentru prima dată manageri autohtoni în pozițiile strategice cheie. Cel mai relevant exemplu rămâne poziția de Director de Operațiuni care ii revine dnei Doina Vornicu.În toate celelălte poziții cheie avem, de asemenea, manageri români, ale căror abilități și experiență sunt deja recunoscute în piață. Avem doar 4 expați în România, care lucrează umăr la umăr cu echipele noastre locale.
– Cum este Martin Zmelik ca CEO? Cine e mâna sa dreaptă din companie? Câți angajați români au fost solicitați la sediul companiei mamă?
– Cred ca ați putea primi răspunsuri mai interesante din partea echipei mele la prima întrebare! Aș spune că sunt deschis, câteodată protector cu echipa mea în anumite privințe și destul de atașat de operațiunile noastre din teren. Unul dintre modurile mele preferate de a relaționa cu angajații este să îi întâlnesc în teren, acolo unde se întâmplă lucrurile cu adevărat. Și, trebuie să recunosc, sunt cât se poate de mândru să constat devotamentul lor pentru companie atât de evident, încâ nu o singura dată primesc feedback emoțional vizavi de cum ar trebui făcute lucrurile. Dacă ar fi să pariez pe un singur lucru pentru evoluția companiei, atunci acesta ar fi, fără îndoială, devotamentul echipei mele.
– Este CEZ interesată de studenții români? Care sunt diferențele dintre România și Republica Cehă? Care sunt recomandările dumneavoastră pentru români, autoritățile publice, investitorii prezenți în România, dar și pentru ceilalți oameni de afaceri din țară?
– Unul dintre obiectivele noastre principale în ceea ce privește resursa umană este întinerirea echipei operaționale și este ceva ce am pus pe primul plan încă de acum câțiva ani. Mai mult, este o prioritate pe care o constat la nivel european în foarte multe alte sectoare, pe lângă cel energetic. La noi se adaugă și nevoia de a avea specialiști pregătiți pentru portofoliul de regenerabile pe care îl operăm. Prin urmare, parteneriatele cu câteva instituții de educație superioară din țară au venit în mod natural, iar aici mă refer la universitățile din București, Craiova și Pitești. Pentru noi, este deja o tradiție să primim anual zeci de studenți în stagii de practică, atât în zona de producție din resurse regenerabile, cât și în instalațiile de distribuție a energiei electrice. În plus, susținem câteva proiecte punctuale ale universităților și proiecte independente de cercetare ale unor studenți, precum și integrarea lor profesională pe piața muncii. Credem cu convingere că acesta este factorul critic de succes în perpetuarea nivelului ridicat de profesionalism al specialiștilor români din energie.
În ceea ce privește asemănările și diferențele dintre România și Republica Cehă, aș spune că notă generală că piețele se află în stadii diferite de dezvoltare și, în urmă cu 10 ani, aveau un nivel diferit și al infrastructurii energetice. Dar, principala asemănare rămâne clientul, ale cărui așteptări devin din ce în ce mai mari și mai complexe. Iar companiile de utilități trebuie să țină pasul cu aceste așteptări prin soluții inovatoare, complexe și personalizate.
Nu voi enumera o serie de recomandari, prefer să explic în amănunt așteptările mele ca reprezentant al sectorului energetic. Cred că legislația trebuie să reflecte prioritățile așa cum sunt ele stipulate, în primul rând prin directivele europene și strategia națională, astfel încât să poată oferi stabilitatea și predictibilitatea care încurajează investițiile.
Acestea sunt premisele principale pentru planurile de afaceri pe termen mediu și lung care pot conduce la atingerea țintelor și motivația de a căuta noi surse de dezvoltare și creștere. Până la urmă, toate acestea se vor traduce în locuri de muncă stabile și bine plătite pentru angajații români, creștere economică și, în general, o piață locală mai atractivă la nivel european. Sau, pur si simplu, progres.
Sigur că investitorii serioși, așa cum ne considerăm și noi, caută parteneriate pe termen lung și consolidarea portofoliului pe o piață atât de plină de potențial ca România. Dar nu se poate fără un cadru economic și legislativ previzibil.
– Daca ar fi să alegeți unde veți lucra în viitor, ar fi tot România?
– Sunt parte a echipei din România din 2010 și, cum vă spuneam mai devreme, este o alegere pe care am făcut-o fără să stau pe gânduri. În acest moment am în vedere doar misiunea pe care mi-am asumat-o prin mandatul de Country Manager și nu fac planuri pentru următoarea perioadă.
– Care sunt hobby-urile dumneavoastră?
– Îmi place în mod deosebit să descopăr România. A devenit unul dintre hobby-urile mele încă din 2010 și am devenit un promotor fervent al peisajelor locale și al resurselor naturale ale țării. Când sunt în București, am 2 sau 3 dimineți pe săptămână în care alerg în Herăstrău, iar acum mă pregătesc intens pentru Maratonul Olteniei, unul dintre evenimentele noastre sportive tradiționale care are loc în Râmnicu Vâlcea. Vă dezvălui că am ca obiectiv să îmi depășesc propria performanță de anul trecut la proba de ciclism montan. Mă străduiesc să mă împrietenesc și mai mult cu limba citind câțiva dintre autorii contemporani, dar, una peste alta, trebuie să recunosc că savurez la maximum întâlnirile cu oamenii de aici, a căror prietenie înseamnă foarte mult pentru mine.
– În de domenii își desfășoară activitatea prietenii dumneavoastră?
– Ma mândresc cu faptul că în toți acești ani am reușit să câștig prietenia valoroasă a unor oameni din diverse sectoare de activitate, începând cu cel energetic și continuând cu divertisment, turism, ICT, consultanță, activism social etc.
– Revenind la business, nu pot să nu vă întreb care sunt principalele realizări, provocări și obiective ale CEZ România?
– Parcurgem o etapă de consolidare a portofoliului existent în România, în care țintim spre excelență în afaceri și stăm cu ochii pe oportunitățile care pot sa apară în piață. Ne gândim la proiecte de eficiență energetică, dar avem în vedere optimizarea proceselor, eficiența costurilor și reducerea pierderilor, ca elemente de consolidare a poziției pe piața din România.
În acești 10 ani ne-am confruntat cu diverse provocări în atingerea țintelor: începând cu Unbundling, apoi transformarea companiei într-una eficientă și orientată spre performanță, apoi șantierele de producție de energie din surse regenerabile din Dobrogea și Caraș Severin, în timp ce, în permanență, am avut grijă să păstrăm tonusul echipei ridicat și să stimulăm dezvoltarea angajaților. Iar, mai aproape de prezent, au survenit schimbările radicale din legislație. Cu toate acestea, în urma tuturor acestor provocări pe care le-am înfruntat cu succes, sunt cu atât mai mândru să spun că CEZ România și-a mărit constant portofoliul și a stabilit un nou set de standarde de performanță în piață, punând România pe harta energiei verzi din Europa și inovând serviciul de distribuție. Și, poate cel mai important, devenind partenerul pe termen lung al comunității locale, asa cum ne-am propus încă de la început, în 2005.
– Vă mulțumesc!