- Un raport, citat de The Guardian, evaluează cei mai mari 35 de asigurători din lume în ceea ce privește acțiunile în domeniul combustibililor fosili și va fi lansat oficial la o conferință de asigurare și riscuri climatice de la Londra
- Proiectele de cărbune nu pot fi finanțate, construite sau operate fără asigurare
Marii asiguratorii americani se alătură asiguratorilor europeni și renunță la termocentrale și mine pe cărbune. “Energia cărbunelui devine „nesigură”. Asiguratorii americani se alătură celor europeni și se retrag, ceea ce înseamnă că proiectele de cărbune nu mai pot fi construite sau operate”, scrie The Guardian.
Numărul asigurătorilor care retrag acoperirea pentru proiectele de cărbune s-a dublat în acest an și, pentru prima dată, companiile americane au luat măsuri, lăsând asigurătorii Lloyd din Londra și din Asia ca „ultimă soluție” pentru combustibilii fosili, potrivit unui nou raport. Asigurătorii europeni au anunțat în urmă cu un an că renunță la termocentrale și mine pe cărbune.
Ca urmare, cărbunele „este pe cale să devină neasigurat”, deoarece majoritatea proiectelor de cărbune nu pot fi finanțate, construite sau operate fără asigurare. Raportul, citat de The Guardian, evaluează cei mai mari 35 de asigurători din lume în ceea ce privește acțiunile în domeniul combustibililor fosili și va fi lansat oficial la o conferință de asigurare și riscuri climatice de la Londra. Zece firme de asigurări au decis să restricționeze acoperirea de asigurare pe care o oferă companiilor care construiesc sau operează centrale electrice de cărbune în 2019, a anunțat campania Unfriend Coal, care include 13 grupuri de mediu precum Greenpeace, Clientul Pământ și Urgewald, un ONG-ul german.
Primii asigurători care au ieșit din politicile de cărbune au fost cei din Europa, dar din martie, doi asigurători americani – Chubb și Axis Capital – și firmele australiene QBE și Suncorp s-au angajat să oprească sau să restricționeze asigurarea pentru proiectele de cărbune. Cel puțin 35 de asigurători, cu active de 8,9 miliarde de dolari, echivalent cu 37% din activele globale ale industriei de asigurări, au început să se retragă din investițiile în cărbune. În urmă cu un an, 19 asigurători care dețineau active de peste 6 miliarde de dolari au renunțat să asigure combustibilii fosili. Peter Bosshard, unul dintre coordonatorii campaniei „Unfriend Coal”, a declarat: „Sperăm că în termen de doi-trei ani va fi atât de dificil să se obțină asigurare, încât majoritatea proiectelor de cărbune nu vor putea merge mai departe”, scrie The Guardian.
Temperaturile globale cresc, uraganele, focurile sălbatice și inundațiile au devenit mai frecvente și mai severe, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru asigurători. Lloyd’s, cea mai mare piață de asigurări din lume, este singura firmă majoră europeană care continuă să asigure noi proiecte de cărbune.