Semnal! Nu se mai tranzacționează certificate verzi pe PCV. Risc de faliment pentru investitorii în regenerabile

Publicat pe Categorii Actual, Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Semnal! Nu se mai tranzacționează certificate verzi pe PCV. Risc de faliment pentru investitorii în regenerabile

Producătorii de energie din surse regenerabile sunt puși în fața unor situații fără precedent. Pentru prima dată, pe Piața Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacționat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacționare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111, semnalează Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES, într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților PATRES, principala cauză a acestei situații este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, în 2014, la 11.1% față de 15% și, în 2015, la 11.9% față de 16% cât era stabilit în Legea 220, situație ce a generat un excedent de certificate verzi de cca 3 mil. buc. pentru anul 2014. Conform estimărilor ANRE, cca 6 mil. certificate verzi vor fi, de asemenea, în plus și în 2015. Această situație este confirmată și de OPCOM care a comunicat că la data de 14.05.2015 se înregistra un excedent de 4.228.289 – certificate verzi, care la acest moment nu au cumpărător. În condițiile acestui uriaș excedent de certificate verzi, este foarte interesant faptul că – potrivit reglementărilor în vigoare – certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării. La un preț minim de 131 RON/CV rezultă un impozit aferent de 88.682.239 RON, care a fost plătit în “avans” de către producătorii de energie din surse regenerabile, fără ca aceștia să obțină venituri din vânzarea certificatelor verzi, se evidențiază în comunicatul PATRES.

În ultimul an, se constată că pe PCV cantitățile tranzacționate au scăzut puternic în ultimul an, ceva mai multe tranzacții fiind înregistrate în luna mai a anului 2014, de atunci piața fiind în colaps. Pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, această situație fără precedent înseamnă risc de faliment întrucât aceștia nu vor mai putea vinde certificatele verzi. PATRES apreciză că cele mai mari probleme vor avea producătorii micii și medii care vor fi puși în imosibilitatea de a vinde certificatele verzi.

“Pe lângă scăderea cotei anuale și imposibilitatea de a vinde certificatele verzi, producătorii de energie din surse regenerabile au fost obligați – potrivit Ordinului 78/2014 al ANRE – să vândă energie doar la putere constantă (în bandă), lucru imposibil de realizat deoarece producția depinde de factorii meteo, neexistând astfel certitudinea unor venituri pentru aceștia”, susține Martin Moise, vicepreședinte PATRES.

Organizația patronală mai evidențiază că, prețul energiei electrice a scăzut foarte mult, de la 220 RON/MWH pe PZU în 2012 la cca 159 RON/MWh în 2015 și ca efect al investițiilor de peste 7 miliarde EURO realizate în sectorul energiei regenerabile. În schimb, factura pentru consumatorul final a rămas neschimbată!, semnalează PATRES.

Apreciind decizia Parlamentului și Guvernului României de a veni în sprijinul producătorilor din surse regenerabile cu puteri instalate cuprinse între 1 MW și 3 MW oferindu-le posibilitatea de a încheia contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei negociate în mod direct, PATRES face un apel către Guvern – să urgenteze analiza modificării schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabilă, reducerea stimulentelor acordate producătorilor din sector conducând la restrângerea investiţiilor și falimentarea celor existente.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *