Ultima oră: Complexul Energetic Hunedoara mai rezistă o săptămână
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, unul din cei mai mari producători de energie, a anunţat că a reuşit să rezolve problema aprovizionării gazului metan necesar funcţionării termocentralelor pentru următoarele şapte zile calendaristice. “În acest fel, s-a amânat o situaţie de criză care ar fi determinat oprirea termocentralelor cu implicaţii directe în asigurarea producţiei de energie electrică şi în furnizarea agentului termic pentru încălzirea populaţiei Văii Jiului şi a Municipiului Deva”, se precizeză într-un comunicat al Complexului Energetic Hunedoara.
Insolvența Complexului Energetic Hunedoara se va judeca pe 27 decembrie, este decizia Tribunalului Hunedoara, care a respins cererea de preschimbare a termenului de judecare. „Instanța a respins cererea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA. A menținut termenul de judecată acordat, respectiv 27 decembrie 2016. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea se depune la Tribunalul Hunedoara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.
Ieri, mai mulți lideri sindicali de la exploatările miniere și termocentrala Mintia au protestat spontan în fața sediilor Tribunalului și Prefecturii, solicitând ca instanța să stabilească un nou termen de judecată pentru declararea insolvenței CE Hunedoara.
Potrivit sindicaliștilor și administrației, termenul stabilit – 27 decembrie – va face ca activitatea companiei să se blocheze, intrarea în insolvență fiind, în opinia acestora, singura posibilitate de a salva CEH. Sindicaliștii au precizat, pentru presa locală, că administrația CEH a anunțat că există posibilitatea ca unele activități să înceteze în cursul zilei de miercuri (astăzi – n.red.). Se poate ajuge, prin neplata gazului metan, la oprirea termocentralelor Mintia și Paroșeni și a activității din subteran.
Managerul Complexului, Michael Melczer, a declarat în presa locală: “De miercuri nu o să mai putem plăti gazul. În condiţiile existente la ora la care discutăm, nu văd altă soluţie decât oprirea termocentralelor şi măsuri de strictă necesitate pentru securitatea în subteran. Prin refuzul intrării noastre în insolvenţă ni se refuză, practic, dreptul la existenţă”.
CEH are datorii de peste 1,5 miliarde de lei către diverși furnizori și a solicitat intrarea în insolvență pentru a treia oară în acest an, decizia urmând să fie luată de instanța Tribunalului Hunedoara.