Alexandru Petrescu, ministrul Economiei: Preţul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii Camera Deputaților: “Criză fără precedent. Sistemul energetic a funcționat 3 zile fără rezervă de capacitatate”
Asistăm la o situație fără precedent: prețul la energie pe Piața pentru Ziua Următoare – PZU a depăşit, astăzi – 26 ianuarie, 600 de lei pe MWh, un record absolut. Consumul de energie a ajuns și el la cote record în această lună, de peste 9.000 de MW. Autoritățile recunosc gravitatea situației și vorbesc despre un risc de avarie în sistemul energetic în urmă cu două săptămâni, în vârful maxim de criză. Sunt semnalate probleme de gestionare a crizei, în lipsa stocurilor de cărbune și gaze necesare pentru astfel de perioade. Iar problemele nu s-au terminat aici: urmează alte zile cu temperaturi foarte scăzute, practic o nouă perioadă de risc pentru SEN.
În aceste condiții, situația multor furnizori, dar și traderi, a devenit dramatică. Cu astfel de prețuri la bursă, se apreciază că 20% din totalul furnizorilor vor intra în insolvență sau faliment în acest an. Dacă pentru unii operatori pe piața energiei, pierderile sunt record, producătorii se descurcă foarte bine, câștigurile lor fiind substanțiale.
Citește și:
Semnal. Crește numărul furnizorilor care dispar de pe piața energiei
Prețul mare de pe bursă se va reflecta în final în factura consumatorilor, recunosc autoritățile. „Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, se aşteaptă noi episoade de ger, iar preţul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor”, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, la Adunarea Generală a CNR-CME. În opinia sa, este necesară, în aceste momente de criză, să facem o retrospectivă, să vedem cum am ajuns aici. “Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz şi Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba şi am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenţă în această politică din vară, cu impact in iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei”, a spus Petrescu.
Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a semnalat că sistemul energetic ar fi putut intra în avarie în urmă cu două săptămâni, dacă perioada de viscol nu ar fi luat sfârșit, întrucât nu existau stocuri suficiente de cărbune. “Criză fără precedent. Sistemul energetic a funcționat 3 zile fără rezervă de capacitate”, a avertizat Iancu, prezentând o radiografie a SEN în perioada de ger.
Creșterea prețurilor este cauzată, în opinia sa, de nevalorificarea din timp a stocurilor de gaze naturale, care nu a fost realizate la nivelul potențialului zăcămintelor, unii operatori neîndeplinindu-și obligațiile legale. “Realitatea este că nu a fost constituit stocul de cărbune în centrale, noi vorbim de capacitatea disponibilă atunci când dă comandă dispecerul național”, a spus Iancu,la Adunarea Generală a membrilor Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, cu precizarea că ministrul Energiei a prezentat correct situația stocurilor de cărbune în ședința de Guvern.
Potrivit lui Iancu, la centrala Ișalnița erau constituite stocuri pentru două zile și jumătate, la Turceni pentru trei zile și jumătate, la Rovinari pentru patru zile și jumătate, iar la Deva pentru două zile jumătate — trei. Iar Ministerul Energiei, care avea responsabilitate directă, nu a luat nicio măsură în acest sens.”Dacă nu ar fi venit perioada de weekend, când scade consumul și, din fericire, s-a diminuat viscolul și a putut să intre energia eoliană, atunci, cu un aport foarte mare, de 2.000 de MW, sistemul ar fi putut să intre în vârful maxim de criză, adică putea să intre în avarie”, a susținut Iancu, referindu-se la perioada de acum două săptămâni.
„Nu poți să îți permiți să intri în iarnă fără stocuri de cărbune. În contradictoriu, s-a spus că avem 800.000 de tone, dar acesta era cărbunele din carieră și nu cărbunele din curte (curtea centralei — n.r.). Stocurile calculate sunt cele pe care le am în curte, disponibile, la comanda dispecerului din centrală și a dispecerului energetic național”, a explicat Iancu.
România trebuie să crească capacitatea de stocare de gaze, de la 3,1 miliarde de metru cubi în prezent până la 6 miliarde de metri cubi, a subliniat președintele Comisiei parlamentare de specialitate, care s-a implicat în toată această perioadă, în cadrul Comandamentelor de iarnă. O altă cauză pentru creșterea prețului energiei pe bursă a fost debitul scăzut al Dunării, precum și consumul mai mare de gaze de import, care au un preț foarte mare în această perioadă de vârf de consum.
Toata acesta criza este determinata de producatori ! In fruntea lor HIDROELECTRICA !! Doar OPCOM poate investiga si intervenii ina aceasta „nebunie” a preturilor !
ESTE ABSOLUT NORMAL CE SE INTAMPLA. Producatorii au libertatea, conform legii, sa participe la piata asa cum doresc ei … bineinteles, pentru maximizarea profitului.
1. Nu exista concurenta in piata: consumul este destul de mare, bate vantul cand vrea el, nu este apa pe Dunare, nu avem capacitati de productie suficiente (a se vedea si punctul 2)
2. Se exporta foarte mult
3. Nu exista optiuni de import la pret mai mic de la vecini.
4. Pretul ar fi si mai mare daca furnizorii ar participa corect. Dar, daca energia de reglaj este mai ietfina decat energia din piata, au dreptul sa se comporte astfel.
5. Pretul limita pe PZU este 3000 euro/MWh. he he …. Volumele tranzactionate pe PZU sunt anormal de mari.
6. Vorbim despre preturi pe PZU. Daca furnizorii ar fi cumparat energie pe 12 luni prin contract bilateral, pretul ar fi fost de 175 lei/MWh. In prezent, pe PZU volumele tranzactionate sunt cu 500-1000 h-MW mai mari decat in Septembrie 2016. Siii, iarna nu este ca vara deci furnizorii puteau sa faca o prognoza.
7. Ma mir de ce nu s-a intamplat asta pana acum. Daca CE Oltenia se decide sa nu produca energie intr-o zi, aceasta trebuie importata
Noi nu am importat gaz in trecut pentru a produce energie electrica. Pretul nu s-a schimbat.
Cine este de vina? Bineinteles ca reglementatorul – ANRE si Ministerul Economiei.