Soluție de criză, se așteaptă aprobarea acționarilor: Ipotecă pe activele Electrocentrale pentru garantarea datoriilor către Romgaz

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Soluție de criză, se așteaptă aprobarea acționarilor: Ipotecă pe activele Electrocentrale pentru garantarea datoriilor către Romgaz

Dragi bucureșteni, stați liniștiți că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura la iarnă!, dau asigurări autoritățile, în timp ce responsabilii de la companii vin cu veștile proaste, aruncând vina una pe alții pentru greaua moștenire, pe care o tot repun pe tapet. A devenit o tradiție ca în fiecare iarnă bucureștenii să asiste – forțat – la spectacolul cu tema: “Capitala, în criză: va fi sau nu cădură și apă caldă la iarnă?” Iar protagoniștii, indiferent de guvernare, să se joace pe banii și nervii bucureștenilor, în loc să găsească soluții și să se achite practic de obligațiile pe care le au.

Războiul dintre RADET și ELCEN, ROMGAZ și ELCEN, alimentat de Primăria Capitalei, se poartă pe toate fronturile încă din vară, fiind întreținut pe toate planurile: financiar, declarativ, în Instanță. Șefii companiilor vizate, dar și autoritățile, se întrec în declarații dure în mass-media, aruncând vina de la unii la alții pentru probleme ale căror nerezolvare alimentează frica bucureștenilor că vor rămâne fără apă caldă și căldură la iarnă.

electrocentrale-bucuresti-Elcen
Foto: sursa ELCEN

Soluții există, dar se întârzie punerea lor în practică! Dacă Electrocentrale nu plătește, Romgaz ar închide robinetul după 15 decembrie…

Imediat după instalare, ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunțat că au fost identificate primele soluții pentru rezolvarea situației de criză, asigurând că va face tot ceea ce depinde de Ministerul Energiei pentru ca în Bucureşti să existe căldură şi apă caldă! Că sunt soluții reiese și din informările companiilor, însă până la această dată acestea nu sunt puse în practică!

La solicitarea ministrului, Romgaz a pregătit o notă de informare referitor la relația contractuală cu Electrocentrale București (ELCEN), care urmează a fi prezentată acționarilor în ședința din această lună. Potrivit Romgaz, la data de 2 decembrie, datoria Electrocentrale se ridică la suma de 445.706.716,7 lei, negocierile purtate nefinalizându-se prin încheierea unei eșalonări la plată și constituirea de garanții în favoarea producătorului de gaze. O altă variantă de micșorare a datoriei prin modificarea cuantumului subvențiilor și plata acestora, nu a fost finalizată datorită poziției inflexibile a Primăriei Generale a municipiului București în relația RADET-Electrocentrale, se precizează în nota Romgaz.

Prin urmare, previziunile celor de la Romgaz în ce privește onorarea obligațiilor de plată nu sunt deloc optimiste, aceștia luând în continuare în calcul limitarea sau sistarea livrărilor de gaze către Electrocentrale după data de 15 decembrie 2015.

Soluțiile Romgaz pentru gestionarea crizei, pentru care se solicită aprobarea ministrului Energiei, sunt: încheierea cu Electrocentrale a eșalonării datoriilor restante și constituirea de garanții aferente plății acestora și, totodată, încheierea de acte comerciale care să prevadă măsuri asiguratorii de plată – constituirea de scrisoare de garanție bancară, cesiunea creanțelor, termen de plată redus, de max 15 zile , plata în avans – pentru diminuarea riscurilor comerciale și finnaciare aferente clientului Electrocentrale. În cazul în care aceste condiții nu sunt respecate, Romgaz este decisă să sisteze relațiile comerciale cu Electrocentrale București!

Soluția avansată de Electrocentrale București

Cu o zi înainte de data limită impusă de Romgaz – 15 decembrie, conducerea Electrocentrale va solicita Adunării Generale Ordinare a Acționarilor aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang 1 asupra activelor societății în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a debitelor înregistrate față de producătorul de gaze. Conducerea Electrocentrale a anunțat, încă din septembrie, că ia în calcul la eșalonarea datoriei către Romgaz, dacă este cazul, să depună și ceva garanții, ipoteci pe anumite active din patrimoniul companiei, să fie eșalonată datoria, pentru a putea beneficia de gaze astfel încât să se poată furniza apă caldă și căldură bucureștenilor.

Electrocentrale este prinsă între două companii: are de recuperat o datorie de 3,4 miliarde de lei de la RADET, dar are la rândul său, o datorie de peste 445 de milioane de lei către Romgaz pentru gazele consumate, determinate de faptul că nu s-a reușit să se încaseze partea de subvenție care se aprobă de Consiliul General al Capitalei.

Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, Președinte CA RADET, din datoria de 3,4 miliarde de lei a RADET către ELCEN, 1,1 miliarde de lei sunt penalităţi, compania mai are de încasat de la Ministerul de Interne subvenţii neacordate în perioada 2006-2011, valoarea acestora fiind de 715 milioane de lei. Aplicând aceleaşi penalităţi pe care ELCEN le percepe RADET, suma ajunge la 1,5 miliarde de lei, susține Dumitrașcu, care a criticat Primăria Municipiului Bucureşti, pentru datoria de 236 de milioane de lei către companie.

Situația datoriilor pe lanțul celor trei companii nu este singura problemă. Starea sistemului de termoficare din Bucureşti este deplorabilă, caracterizată prin eficienţă scăzută şi incapacitatea de a asigura servicii constante de calitate beneficiarilor. Conductele sunt învechite, motiv pentru care pierderile de agent termic ajung la aproape 25-30%. Pentru toate acestea, plătesc bucureștenii care, culmea, stau și cu teama că nu vor avea parte de căldură și apă caldă în această iarnă!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *