Considerată o prioritate, Strategia energetică a României a rămas tot la stadiul de proiect. Specialiştii din domeniul energetic consideră că este ruşinos că România nu se poate prezenta cu o Strategie energetică actualizată. Când sunt întrebaţi, şefii ministerelor spun că se lucrează, însă timpul trece şi nu se întâmplă nimic!
Lipsa coerenţei, schimbarea secretarilor de stat, a miniştrilor care încep lucrurile şi nu le finalizează impactează negativ asupra implementării strategiilor concepute în ultimii ani, sunt de părere specialiştii din domeniul energetic.
Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie, prin Politici ale energiei & Producere energie electrică, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi Transelectrica au organizat o dezbatere cu “Strategia energetică a României”. Reuniţi la masa rotundă, specialiştii prezenţi la dezbatere au analizat factorii care influenţează Strategia energetică a României.
Ministerul Energiei este în căutarea unui Consultant pentru realizarea Strategiei energetice. Este nevoie de expertiza specialiştilor care lucrează în cadrul companiilor din sectorul energetic, pe care un consultant nu o deţine, a atras atenţia Răzvan Purdilă, director Transelectrica.
Prezentăm câteva dintre mesajele transmise de specialiştii prezenţi la dezbaterea pe tema strategiei energetice:
– pilonii strategiei energetice ar trebui sa fie: securitate, suportabilitate, competitivitate, sustenabilitate
– aportul tinerilor energeticieni, foarte important
– este rău că nu avem o strategie, care să fie implementată
– când facem schimbările în acest domeniu, treuie să ne raportăm la cât de mult poate suporta consumatorul
– nu s-au făcut investiţii în sectorul termo
– Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă trebuiau construite până în prezent
– nu s-au făcut investiţii necesare în reţea
– opiniile experţilor trebuiesc susţinute în spate de direcţii coerente de acţiune
– ţelul guvernanţilor ar trebui să fie protejarea consumatorilor
– toţi producătorii de energie trebuie trataţi nediscriminatoriu
– trebuie să existe o balanţă între producţie şi consum.
Desigur este cool sa afirmi ca „nu avem dom’le o strategie energetica si de aceea o ducem rau”, sa arati cu degetul guvernantii incapabili sa o elaboreze, sa faci dezbateri in care sa emiti judecati de mare valoare cum ar fi faptul ca „trebuie sa existe o balanta intre productie si consum” sau ca „toti producatorii de energie trebuie tratati nediscriminatoriu”.
Initiatii stiu insa ca exista o strategie 2007 – 2020, aprobata in 2007 si actualizata in 2011, in principal pe baza unui studiu ISPE:
http://www.minind.ro/energie/STRATEGIA_energetica_actualizata.pdf
Dar problema cred ca este in alta parte si anume in rapunsul la intrebarea „si la ce ne foloseste o strategie energetica?” Bineinteles, in afara de a ne da posibilitatea de a critica guvernantii, pe motiv ca nu e bine ce au scris in strategie, ca noi suntem oricum mai destepti decat ei si avem viziune si muuulte certitudini. Si totusi au citit investitorii privati in regenerabile ce scria in strategia aprobata inainte de a se buluci cu investitiile? Au citit-o parlamentarii inainte de a se apuca sa dea tot felul de facilitati? O citeste cineva? Folseste la ceva concret?