- Adrian Dumitriu, Nuclearelectrica: Avem nevoie de întreaga clasă politică și de societate pentru a ajunge la un consens pentru a veni cu o strategie energetică
“Viitorul aparține energiei din surse regenerabile în detrimentul combustibililor fosili și cărbunelui”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director general al ACUE, la conferința “Energy in focus”, organizată de Business Review, subliniind necesitatea unui set de măsuri guvernamentale care să asigure o tranziție lină a țării la mai multe surse regenerabile.”Nu se poate neglija factorul social. Noile tehnologii din sectorul energiei regenerabile sunt dezvoltate cu o rată foarte rapidă, mai ales atunci când vine vorba de acumulatori, dar trecerea trebuie făcută fără probleme, deoarece nu putem trece cu vederea problemele sociale care ar putea fi generate de această schimbare. Tranziția se va face cu ajutorul măsurilor legislative concrete luate de guvern”, a insistat Vlăsceanu.

Reprezentantul Nuclearelectrica, Adrian Dumitriu, CFO, a admis că sursele regenerabile de energie vor juca un rol foarte important în viitor, atrăgând atenția că mixul energetic al României nu poate exclude energia nucleară. “Sursele regenerabile de energie vor juca un rol foarte important, deoarece UE a stabilit obiectivul de a avea cel puțin 80% din energia sa provenind din surse regenerabile până în 2050. Însă mixul energetic al României nu poate exclude energia nucleară. Avem nevoie de întreaga clasă politică și de societate pentru a ajunge la un consens pentru a veni cu o strategie energetică”, a declarat Dumitriu.
Nuclearelectrica se pregătește să contribuie la procesul de decarbonizare. Viitorul aparține surselor de energie cu emisii scăzute de CO2, printre care energia nucleară care joacă rolul de sursă curată și stabilă, decarbonizarea sectorului energetic nefiind posibilă fără aceasta, a mai spus Dumitriu, la același eveniment. La nivel european, prețul certificatelor de carbon a explodat, ajungând la aproape 30 de euro, de undeva în jur de 7-8 euro pe certificat acum 14 luni. Această realitate înseamnă că va exista o creștere a prețurilor la energie”, a declarat Dumitriu.
Referindu-se la schimbările climatice, pe care le consideră principala problemă pe care omenirea trebuie să o abordeze de acum înainte, reprezentantul Nuclearelectrica a semnalat că, în luna mai a acestui an, s-a înregistrat cea mai mare valoare a emisiilor de CO2 din istoria omenirii, aceasta atingând un nivel de 415,26 părţi pe milion (ppm).
Mihai Verșescu, secretar general al PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România) a insistat pe nevoia majoră de investiții. „România a fost prima țară care a ratificat Protocolul de la Kyoto. În mod similar, a fost printre primele care au atins obiectivul privind energia regenerabilă în 2020. Nimeni nu și-a imaginat că vom avea investiții de 8 miliarde de euro de la companii mari din întreaga lume. Din păcate, din 2014, tendința investițională a scăzut la zero. Necesarul de investiții este enorm și de aceea considerăm că România ar trebui să înceapă revizuirea strategiei sale și să modifice legislația energetică cât mai curând posibil „, a declarat Verșescu, la conferința Business Review.
Reprezentantul PATRES a specificat că regenerabilele nu sunt într-o competiție cu cărbunele. „Este clar că dacă închidem în acest moment cărbunele, stingem lumina în România. Însă, la acest moment, nu există o viziune clară pentru viitorul energiei în România”, a spus Verșescu.