Sprijin pe investiții pentru CE Oltenia

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Sprijin pe investiții pentru CE Oltenia

Guvernul României a adoptat o Hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiții de interes național „Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. Finanțarea se face, conform documentului, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu din bugetul de venituri şi cheltuieli, iar sumele aferente despăgubirilor vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform legii. Valoarea totală a investiției este de 4.397.157 lei.

„Această Hotărâre de Guvern va permite, după ani de zile în care procesul a fost trenat, realizarea exproprierilor pentru cariera de la Jilț Nord, atât de necesară pentru dezvoltarea CE Oltenia. Este o promisiune pe care am onorat-o, pentru că Ministerul Energiei și Guvernul României înțeleg necesitatea asigurării unei balanțe echilibrate a surselor de producere a energiei, politica guvernamentală privind securitatea energetică fiind pe deplin întărită de situația din acest an secetos. În acest context, zona minieră are nevoie de sprijin pentru a deveni eficientă. De altfel, această Hotărâre vine după ce un alt demers a fost pus în practică, și anume alocarea de fonduri din Programul Național de Investiții pentru Complexul Oltenia pentru mai multe lucrări de modernizare a blocurilor energetice. Investiția de la Jilț Nord va avea un impact pozitiv pe termen scurt, mediu și lung. Vor fi securizate peste 700 de locuri de muncă și va fi asigurată dezvoltarea socio-economică a localităţilor din zona exploatării miniere. Un alt obiectiv este facilitarea atragerii investitorilor la procesul de ofertă publică primară lansat de CE Oltenia”, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, pe durata exploatării se vor execută lucrări de refacere a suprafeţelor devenite libere de sarcini tehnologice și aceste lucrări sunt incluse în Proiectul tehnic de refacere a mediului şi Planul Iniţial de Încetare a Activităţii, obligație asumată prin documentaţia necesară obţinerii licenţei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *