- În contextul actual, contorizarea inteligentă devine o necesitate. Comisia Europeană: “Acum este momentul ca toate țările europene să ia măsuri… Trebuie să avem grijă să nu devină veriga lipsă din noul lanț de valori digitale”
- Se așteaptă ca ANRE să actualizeze calendarul și să decidă accelerarea implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei în România
O lecție valoroasă pe care ne-a învățat-o această pandemie este importanța automatizării și digitalizării, a declarat Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei & CEO Adrem, într-un interviu acordat InvesTenergy.“Să ne imaginăm cum ar fi dacă sistemul nostru energetic național ar avea soluții SCADA, soluții de Asset Management, rețele inteligente (smart grids) și contorizare inteligentă în toată această criză! Toate aceste instrumente ar fi oferit un suport minunat pentru continuarea activităților fără a ne afla fizic pe teren, eliminând astfel și contactul direct cu clienții, respectând în același timp normele de distanțare socială. În opinia mea, după ce această criză se va termina, statul ar trebui să învețe o serie de lecții și să sprijine proiectele de investiții, să continue cu digitalizarea sistemului energetic național și să ofere finanțarea necesară, astfel încât următoarea criză care va lovi – nu dacă o face, ci când – nu ne va găsi într-un loc atât de vulnerabil”, susține Bodea.

Iată că, în noul context, contorizarea inteligentă devine o necesitate. “Contorizarea inteligentă reprezintă o oportunitate pe care Europa nu ar trebui să o rateze. Trebuie să avem grijă să nu devină veriga lipsă din noul lanț de valori digitale. Autoritățile să îmbrățișeze oportunitățile oferite în cadrul european de reglementare și să implementeze un instrument de monitorizare eficient și consistent pentru implementarea contorizării inteligente. Credem că este acum este momentul ca toate țările europene să ia măsuri. Să învățăm din greutățile și poveștile de succes ale altora”, este mesajul cheie care se desprinde din cel mai recent Raport al Comisiei Europene – Analiza comparativă a contorizării inteligente în UE-28.
Potrivit acestuia, mai mult de jumătate din statele membre au atins un procent de doar 10% rată de instalare a contoarelor inteligente de energie, șapte state au ajuns la un procent de 80%, alte șapte au finalizat pe scară largă planul de contorizare inteligentă a energiei electrice
Cum se prezintă România? Ritmul implementării contoarelor inteligente, fixat de ANRE, este unul lent comparativ cu alte țări europene. În urmă cu un an, ANRE a publicat calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019 – 2028, stabilind obligații pentru distribuitori. Potrivit acestuia, 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii țări până în 2028.
La finele anului 2019, erau montate 1.120.790 contoare inteligente în România, față de 988.507 prognozate, conform unui document al ANRE consultat de InvesTenergy. Se confirmă astfel o depășire a planului de contorizare inteligentă la nivel national, care se datorează distribuțiilor Enel.
În noul context, este de așteptat ca reglementatorul să actualizeze calendarul și să decidă accelerarea implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei în România. “Am constatat că costurile au scăzut semnificativ, beneficiile sunt importante, iar operatorii sunt interesați să-și reducă pierderile de energie. Deci, au o motivație puternică să crească ritmul contorizării inteligente”, a precizat Maria Mânecuță, Director Director Tarife Rețea în cadrul ANRE, la Conferința on-line”Digital Transformation Conference Energy&Utilities”, organizată de Publicația The Diplomat-Bucharest.
Contorizarea inteligentă, cum se prezintă situația la operatorii de distribuție
Reprezentanta ANRE a spus că “sunt depășiri de planuri față de ce și-au propus să facă operatorii de distribuție”. ANRE, prin Direcția de specialitate, va publica raportul privind implementarea calendarului de smart metering în mai puțin de o lună.
InvesTenergy vă prezintă, în avans, situația contorizării inteligente în România.
Companiile Enel: e-Distribuție Muntenia, e-Distribuție Banat și e-Distribuție Dobrogea sunt fruntașe, înregistrând depășiri ale planurilor cu procente cuprinse între 22% și 26,7%. Conform calendarului, e-Distributie Muntenia trebuia să instaleze în cursul anului 2019 încă 79.055 contoare inteligente și să ajungă la un total de 245.409 (în 2018 avea montate 166.354 contoare). La 31 decembrie 2019, societatea se prezintă cu 167.280 contoare instalate, ajungând la un total de 333.634 contoare inteligente.
e-Distributie Banat se prezintă cu 201.629 SMI instalate în 2019, față de 154.096 prognozate, în condițiile în care la finele anului 2018 avea114.369 contoare inteligente. e-Distributie Dobrogea are 175.761 contoare inteligente la 31 decembrie 1019 față de 129.114 (prognoza) și 86.700 contoare instalate la finele anului 2018.
Delgaz Grid avea 321.155 clienți dotați cu contoare inteligente la finele lui 2019, prognoza fiind de 333.459 contoare inteligente. Conform documentului Autorității, la Distribuție Energie Oltenia, prognoza era de 44.781 contoare inteligente la finele anului trecut, au fost instalate 34.592 în 2019.
La operatorii de distribuție ai Electrica, situația se prezintă astfel: SDEE Muntenia Nord – 13.091 contoare inteligente la finele anului 2019 față de ce s-a prognozat – 18.755 contoare, raportat la 8.776 contoare instalate în 2018. La SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud apare același număr de contoare inteligente instalate la finele lui 2019 ca în 2018: 13.661, respectiv 27.267 în condițiile în care erau prognozate a se instala 23.073, respectiv 29.820 contoare inteligente.
“Trei operatori din grupul Enel au depășit planul pe care și-l propusese, însă trei operatori din grupul Electrica stau mai prost. Sunt convinsă că au stat anul acesta să-și pregătească mai bine licitațiile și vor intra în forță după ce se va termina pandemia. Trebuie să facă eforturi în continuare”, a punctat Directorul ANRE Maria Mânecuță.
După 2 ani de la publicarea calendarulului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel national, operatorii sunt așteptați la ANRE cu noi planuri, a precizat Mânecuță, exprimându-și speranța că “până în 2025 se va trece la contorizarea inteligentă în România”.