- Avertisment: Un nou moment de criză este iminent, de data aceasta în sectorul energiilor regenerabile
După mai bine de 3 săptămâni în care s-au înregistrat creșteri record ale prețului energiei electrice la bursă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a decis că a venit momentul să facă o anchetă, în regim de urgență, și a solicitat și sprijinul Consiliului Concurenței în acest sens. Sunt suspiciuni de tranzacții suspecte, s-au făcut sesizări și ANRE va face verificări urgente. Specialiștii susțin că „este o foame de energie artificială pe bursă, care se va menține în continuare, pentru echilibrarea poziţiilor comerciale ale participanţilor la piaţă”.
Situația extrem de încordată pe piața energiei, care potrivit reprezentanților companiei Enel România, trece prin prima sa încercare excepțională. “Încă tânăra piață românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepțională. Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, sesizează reprezentanții Enel România într-un comunicat.
Enel România a luat în calcul și s-a pregătit pentru toate scenariile posibile, pentru a-și îndeplini angajamentele asumate față de clienți, chiar și în cele mai dificile condiții întâlnite până acum pe piața energiei, a anunțat Directorul General Georgios Stassis, într-o declarație de presă privind situația pieței energiei. În aceste momente dificile, putem cu adevărat să distingem între jucătorii din piață care fac ceea ce au promis și cei care își încalcă angajamentele, a subliniat oficialul Enel.
Lecția pe care o putem învăța din această situație este importanța unui cadru de reglementare predictibil și cu o viziune pe termen lung, susține Georgios Stassis. O lecție, considerată deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără și situația sectorului energiilor regenerabile. “Și în acest caz este nevoie de o soluție echilibrată, care să ia în calcul toți producătorii și toate tipurile de tehnologii de producție, în beneficiul tuturor clienților, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă. În săptămânile trecute, marcate de condiții de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum și având un efect benefic, de moderare a prețurilor pe piață. Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situație disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin. Dacă dorim să încurajăm cu adevărat stabilitatea și siguranța pe termen lung ale sectorului energetic, o soluție pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând – mai ales că proiectul de ordonanță de urgență vizând noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană”, se menționează în comunicat.