George CONSTANTIN şi Adrian STRATULAT, Energo Dynamics: Este timpul unei schimbări de paradigmă!Se discută despre Uniune Energetică, noi tehnologii, rețele inteligente, iar stocarea energiei este următorul pariu personal.
Încă de la primele începuturi ale tehnologiei moderne și până în ziua de astăzi, cele două elemente esențiale și antagonice – limita și progresul – și-au pus amprenta asupra sectorului energetic, așa cum îl cunoaștem în prezent.
Ne-am impus sau ne-au fost impuse limite temporale care, una câte una, au fost depășite pentru a face loc unor noi povești inspiraționale pentru generațiile ce vor urma. Am preluat ca atare afirmația conform căreia sistemele nu pot fi funcționale decât în mod centralizat, ne-am familiarizat cu ideea unei reglementări totale și eficiente și, mai ales, am înțeles faptul că energia are întotdeauna un bilanț imediat – ceea ce se produce este echivalentul a ceea ce se consumă, neavând posibilitatea de stocare.
Am privit cu reticență ideea unei piețe libere și am fost în unanimitate de acord că o tehnologie inovatoare nu poate fi competitivă fără a fi stimulată sau subvenționată. Cel mai important, putem spune, este că ne-am acceptat pe noi înșine ca ființă sau rațiune supusă erorii. Pentru că ne-am înșelat și ne vom înșela în continuare în legătură cu limitele și posibilitățile de a evolua, așa cum ne-am demonstrat nu o dată. Am privit echidistanți imaginea noului mileniul a trading-ului reglementat, indirect subvenționat, am criticat tacit respirația artificială indusă sectoarelor de importanță socială din energie și am asistat cu surprindere la stimularea bravă a energiei regenerabile.
Este timpul unei schimbări de paradigmă. Se discută despre Uniune Energetică, noi tehnologii, rețele inteligente, iar stocarea energiei este următorul pariu personal. De la producători de energie și operatori până la traderi și utilizatori finali, optimizarea energetică, dar și economică a operațiunilor a devenit prioritatea numărul unu. Sustenabilitatea va avea propriul cuvânt de spus: să ne imaginăm numai modelul de piață în care cererea este formată natural, prin beneficiile pe termen mediu și lung, directe și indirecte, cuantificabile – cum ar fi cele menționate mai sus – sau mai puțin palpabile – cum ar fi reducerea gradului de indisponibilitate și asigurarea siguranței în alimentarea cu energie.
Fără a da dovadă de opinii subiective, stocarea energiei va fi fără doar și poate noul boom în materie de investiții în energie. Descentralizarea și dereglementarea la nivel sistematic, gradul de maturitate și competitivitatea pieței libere – dar mai ales a tehnologiilor de stocare – vor aduce laolaltă toți actorii implicați atât pe verticală, cât și pe orizontală.
Graham Bell – nu Edison – ar înțelege poate mai bine contextul. Nu doar arhitectura organizațională tipică a epocii și-a lăsat amprenta centralizatoare asupra naturii sistemelor energetice, ci însuși logica rețelelor era concepută monolitic, o simfonie masivă în notele lui Kirchhoff.
Per se, stocarea energiei nu este ceva nou, metode existând de câteva decenii bune, însă tehnologia, la fel de masivă și rigidă precum întreg sistemul conceput în acea perioadă nu doar că se dovedește ineficientă, ci desuetă datorită aplicațiilor sale. Discutăm în continuare despre echilibrarea macroscopică a sistemului, dar poate numai aceasta să fie utilizată în viitorul concept de rețea inteligentă? Cu siguranță nu.
Începe epoca bateriilor – gheața a fost spartă. Chiar dacă la scară industrială au reprezentat o formă mult prea scumpă și greu de întreținut, toate aceste neajunsuri se schimbă de la o zi la alta. Cu siguranță, nu sistemul energetic este cel care poate primi laudele pentru această evoluție, deoarece nu a fost o revoluție din interior. Efectul de ”spill-over” pornește din transformarea micro-economiei produsului în macro-economia pieței. Realizând o parelelă cu automobilele electrice, ce nu doar schimbă felul în care privim transportul, dar influențează deja arhitectura geopolitică mondială – ce mai poate să fie petrodolarul dacă petrolul își pierde poziția de grație în rândul resurselor energetice?
Aceste (r)evoluții sunt deplin resimțite și de sistemul energetic. Tendința spre descentralizare, spre independență a fiecărui „prosumer” (concomitent producător și consumator) este un tren ce va schimba complet fața energiei. Locomotiva sa poate că reprezintă sursele regenerabile de energie, dar primul vagon este în mod clar stocarea.
Aplicațiile pe care le luăm în considerare pornesc în analogie cu electronii în sine, de la segmentul de generare, traversând sectorul de transport și distribuție pentru a pune punctul pe i la utilizatorul final. Se spune că lucrurile geniale sunt cele care pot fi exprimate în câteva cuvinte, și totuși pe care puțini le pot face. Ce va oferi stocarea și, implicit, ce vom oferi clienților este simplu: eficientizare energetică și economică, siguranță în alimentare, servicii de sistem și mobilitate. În spatele acestei logici de rând se află însă o arhitectură complexă de modele de afaceri, tehnologie, mecanisme financiare, software și, nu în ultimul rând, o echipă bine pregătită, tânără și dinamică – individual, prin putere, împreună, prin energie.
Tic, tac. Schimbarea se petrece, fie că vrem, fie că nu. Clasica logică a sistemelor centralizate se află la final și diferențierea dintre producători și consumatori, cândva un rift de netrecut în natura proprie, devine mai degrabă o linie frântă, în inima unei pitorești priveliști punctată de mori de vânt, panouri fotovoltaice și mici movile tehnologice – omniprezentele sisteme distribuite de stocare. Ne vom poziționa însă în vârful acestui val sau ne vom lăsa acaparați de el?
Noi, Energo Dynamics, vom opta mereu pentru prima variantă.
George CONSTANTIN: ”George – cu energie despre energie. Pasionat de tehnică, macroeconomie, business, comunicare. Membru al Board-ului VLER – CNR-CME, Manager de Proiect Adjunct în cadrul Grupului Romelectro. Parte integrantă a unei tinere și dinamice echipe de top-management a Energo Dynamics încă de la înființare.”
Motto: ”We never know which lives we influence, or when, or why. Not until the future eats the present, anyway.”
Adrian STRATULAT: ”Pentru Adrian, drumul catre energie a trecut prin geopolitică. Expert în relaţii internaţionale şi diplomat de formaţie, energia a devenit specializarea sa într-o abordare holistă, strategică, la nivelul pieţelor şi al politicilor sectoriale. Experienţa în poziţii de management şi spiritul antreprenorial l-au impins în 2014 spre a clădi, sub numele Energo Dynamics, o companie inovativă ce abordează un vast spectru de soluţii şi oportunităţi în energie.”
Motto: ”Be the change you want to see in the world.”