Stop liberalizare.Trăiască monopolul în piața de energie! Procesul de migrare către FUI, respectiv furnizarea reglementată, este în plină asccensiune. Specialiști în energie: Urmează falimente în rândul furnizorilor!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Exclusiv, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Stop liberalizare.Trăiască monopolul în piața de energie! Procesul de migrare către FUI, respectiv furnizarea reglementată, este în plină asccensiune. Specialiști în energie: Urmează falimente în rândul furnizorilor!
  • Remarcăm, pe site-ul ANRE, că s-au înmulțit exponențial informările de preluare a unor locuri de consum ce aparțin consumatorilor industriali de către furnizorii de ultimă instanță. Sute de consumatori cu contracte finalizate sunt preluați de aceiași sau alți furnizori, dar în regim de ultimă instanță

Stop liberalizare.Trăiască monopolul în piața de energie! Aceasta este schimbarea de strategie impusă de Guvern prin OUG 114. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE s-a grăbit să vină cu reglementările secundare pentru aplicarea acestei ordonanțe care schimbă regulile în piața de energie. A fost aprobată Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienților finali. Prețurile la clienții casnici care beneficiază de furnizarea energiei electrice în regim reglementat nu vor crește, dă asigurări ANRE.

Citește și: Adio concurență pe piața de energie! Anunț oficial al ANRE: Românii care optează pentru furnizarea în regim reglementat nu vor avea creșteri de prețuri la energie și gaze în următorii 3 ani

Furnizorii sunt puși în situația în care, în loc să-și atragă clienți în portofoliu, vor asista neputincioși la migrarea propriilor clienți către furnizorii de ultimă instanță. Ba, mai mult, respectând cerințele reglementatorului, le oferă informațiile necesare clienților pentru a reveni la furnizarea reglementată. Specialiști în domeniu apreciază că urmează să vedem multe insolvențe/falimente în rândul furnizorilor mici și mijlocii.

Procesul de migrare către FUI, respectiv furnizarea reglementată, este în plină asccensiune. Remarcăm – pe site-ul ANRE – că, în luna ianuarie, s-au înmulțit exponențial informările de preluare a unor locuri de consum ce aparțin consumatorilor industriali de către furnizorii de ultimă instanță. Sute de consumatori cu contracte finalizate sunt preluați de aceiași sau alți furnizori, dar în regim de ultimă instanță.

Este cazul Electrocentrale Grup care, începând cu data de 01.02.2019, urmare a finalizării contractului de furnizare energie electrică încheiat cu Enel Energie Muntenia, a fost preluat – cu aprobarea ANRE – de către  Electrica Furnizare pentru locurile de consum din zona de rețea Muntenia Nord și de către Enel Energie Muntenia pentru locurile de consum din zona de rețea Muntenia Sud, în calitate de furnizori de ultimă instanţă.

O altă informare a ANRE face referire la preluarea de către furnizorul de ultimă instanţă obligat CEZ Vânzare  a 169 locuri de consum din zona de rețea Oltenia, ca urmare a încetării contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe piaţa concurenţială.

La rândul său, societatea SFEE Transilvania Nord Cluj Napoca a solicitat rezilierea din contractul de distribuție a unui număr de 18 locuri de consum, care ce se aflau în situația de a nu mai avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă, după cum reiese dintr-o altă informare a ANRE.  Aceste locuri de consum au fost preluate de furnizorul de ultimă instanţă obligat desemnat pentru zona de rețea Transilvania Nord, respective Electrica Furnizare

În data de 5 februarie, ANRE a publicat o informare privind îndeplinirea condițiilor de preluare de către furnizorul de ultimă instanţă obligat CEZ Vânzare a 27 locuri de consum aparținând clientului final Comuna Pătulele din zona de rețea Oltenia. O altă informare din data de 1 februarie vizează îndeplinirea condițiilor de preluare de către furnizorul de ultimă instanţă obligat Enel Energie a locurilor de consum aparţinând Silcom S.A. Lugoj. Pe 31 ianuarie, se anunța – tot pe site-ul ANRE –  îndeplinirea condițiilor de preluare de către furnizorul de ultimă instanţă obligat CEZ Vânzare a 3 locuri de consum din zona de rețea Oltenia, iar pe 16 ianuarie furnizorul de ultimă instanţă obligat Enel Energie a primit acordul ANRE pentru prelauarea locurilor de consum aparţinând U.M. 02132 Constanţa. Și exemplele continuă…

Companiile CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie și E.ON Energie România au statut de Furnizori de Ultimă Instanță.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *