- Se lucrează la un nou plan de administrare
După listarea de succes, compania Electrica nu a dovedit performanță investițională. S-a preferat să se pună la păstrare banii din listare – mai bine să câștige băncile! – decât să se facă investiții sau achiziții. Am asistat pe parcursul anului trecut la nenumărate dispute între fosta echipă de la Ministerul Energiei și fostul Consiliu de Administrație al companiei, fără rezultate în favoarea Electrica. După mai bine de un an și jumătate de la listare, se bate pasul pe loc…
Între timp, compania are un nou Consiliu de Administrație, cu doi membri în plus față de precedentul, nume noi în componență, dar și foști administratori. A plecat Victor Cionga și poziția de președinte al CA a revenit Secretarului de Stat de la Ministerul Energiei, Cristian Bușu, care a fost anterior membru în Consiliu. Ca să nu fie acuzat de incompatibilitate, Bușu are derogare de la premierul Cioloș pentru a se ocupa de Electrica. Din echipa de administratori face parte și Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, care deține o vastă experiență în domeniul energetic (a lucrat în Electrica în perioada 1998 – 2006). Cu doi oficiali de la minister în conducere și un ministru – fost administrator la Electrica, planurile de investiții/achiziții – vechi sau noi – vor fi puse în practică în acest an, speră acționarii și angajații companiei. Surse autorizate spun că se lucrează la un nou plan de administrare, care să convingă acționarii și să poată fi dus la îndeplinire.
Printre obiectivele strategice susținute de ministrul Victor Grigorescu anul trecut, de pe poziția de membru CA, la loc de cinste sunt investițiile în furnizare și distribuţie. Este de așteptat astfel ca programul de investiţii să cuprindă modernizarea infrastructurii reţelei existente, precum şi dezvoltarea reţelei în scopul conectării a noi consumatori de energie electrică.
Actuala echipă de la Electrica și de la minister analizează și oportunitatea îndepărtării Fondului Proprietatea din acționariatul companiei. Este posibilă achiziţionarea întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, dar contează prețul tranzacției, susțin surse autorizate. Negocieri între Electrica și FP au mai existat și în primăvara anului trecut, însă nu s-a ajuns la un consens. O sumă avansată , urmare a unor calcule efectuate la nivelul companiei, ar fi de 200 milioane euro, considerată însă mult prea mare, chiar dacă Electrica are acești bani, potrivit acelorași surse.
Într-un document realizat de fostul CA se precizează că preţul oferit Fondului Proprietatea pentru dobândirea deţinerilor menţionate va trebui să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. Electrica ar urma să achiziţioneze toate deţinerile Fondului la capitalul social al EDMN, EDTN, EDTS şi Electrica Furnizare, după cum urmează: 21,99% din capitalul social al EDMN, respectiv 7.796.022 de acţiuni, 22% din capitalul social al EDTN, respectiv 8.167.813 acţiuni, 21,99% din capitalul social al EDTS, respectiv 9.327.282 de acţiuni, şi 22% din capitalul social al Electrica Furnizare, respectiv 1.366.412 de acţiuni.
Cu sau fără Fondul Proprietatea în acționariat, sunt așteptate acele măsuri care să poziționeze Electrica în rândul companiilor competente din Europa.