Studiu: ACER vrea implementarea unei noi scheme de reglementare care se va concentra pe valoarea pe care o aduc proiectele de investiții în rețelele electrice, adică pe beneficii, și nu pe costurile acestora

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Studiu: ACER vrea implementarea unei noi scheme de reglementare care se va concentra pe valoarea pe care o aduc proiectele de investiții în rețelele electrice, adică pe beneficii, și nu pe costurile acestora
  • În paralel cu investiția substanțială în rețele, este necesară o promovare mai eficientă și o abordare inovatoare a nevoilor sistemului de rețele de energie electrică

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei analizează implementarea unei noi scheme de reglementare care se va concentra pe valoarea pe care o aduc proiectele de investiții în rețelele electrice, adică pe beneficii, și nu pe costurile acestora, potrivit unui studiu al ACER privind stimularea investițiilor eficiente în rețelele electrice.

FSR (Florence School of Regulation) a realizat, pentru ACER, un studiu privind cadrele de reglementare existente și modul în care autoritățile de reglementare ar putea stimula o utilizare mai eficientă a rețelelor electrice existente și viitoare.

“O îmbunătățire semnificativă a capacității rețelei de electricitate este necesară pentru a realiza obiectivele de decarbonizare ale Europei și pentru a asigura un nivel ridicat de securitate a aprovizionării. În contextul Planului de acțiune al UE pentru rețele al Comisiei Europene, ACER analizează cele mai bune practici pentru a promova rețelele inteligente și tehnologiile de eficiență a rețelelor prin proiectarea tarifelor.  Prin împărțirea beneficiului între utilizatorul rețelei și operatorul rețelei, se creează un stimulent mai puternic pentru soluții neutre din punct de vedere tehnologic, atenuând în același timp creșterea tarifelor (în comparație cu investiția doar în infrastructură)”, potrivit unui comunicat al ACER.

Studiul oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de reglementare din Europa, Statele Unite și Australia care promovează inovația și eficiența investițiilor în transportul energiei electrice.

Puteți consulta studiul:

“Mai multă eficiență și inovație” a fost întotdeauna un obiectiv al reglementării în sectorul energiei electrice și, în special, al activităților reglementate. Cu toate acestea, în paralel cu investiția substanțială în rețele este necesară promovarea  mai eficientă și o abordare inovatoare a nevoilor sistemului de rețele de energie electrică pentru tranziția energetică. Progresul semnificativ în tehnologie și digitalizare remarcate în ultimii ani fac posibilă o astfel de inovație. Aceasta este recomandarea ACEER, precum și mesajul care reiese din Planul de acțiune al UE pentru rețele, emis în noiembrie 2023, cu privire la nevoile de investiții în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice până în 2030, de peste 584 miliarde de euro.

Autoritățile de reglementare din Europa sunt din ce în ce mai conștiente de provocările privind transformarea sistemului energetic și necesitatea de a explora noi abordări pentru a sprijini această transformare. Unele state membre UE au întreprins măsuri concrete, explorând sau chiar adoptând noi reglementări ce instituie scheme de promovare a inovației și eficienței în transportul și distribuția energiei electrice.

Schema care se propune în studiul ACER nu are scopul de a înlocui cadrul actual de reglementare pentru transportul de energie electrică, ci mai degrabă să echipeze autoritățile de reglementare cu un instrument suplimentar care să fie utilizat acolo unde sunt disponibile soluții tehnologice inovative și OTS ar trebui să fie stimulat să caute și să le implementeze la scară largă.

În cadrul mai multor runde de consultări derulate în cadrul acestui proiect au fost exprimate îngrijorări cu privire la provocările implementării schemei propuse, faptul că majoritatea autorităților de reglementare nu sunt pregătite pentru o astfel de implementare și că, de fapt, OTS ar trebui să fie în continuare pe scaunul de conducere în sistemul de identificare a nevoilor și dezvoltarea planurilor de rețea. În studiu se precizează că Operatorii de Transport și Sistem au clar informații superioare cu privire la starea sistemului și, prin urmare, dacă se constată că sunt necesare dezvoltări sau consolidări, astfel de nevoi și acțiunile necesare să fie examinate în mod corespunzător de autoritățile de reglementare pentru a se asigura că întregul proces este derulat în interesul utilizatorilor rețelei și a consumatorilor actuali și viitori. Mai mult, majoritatea caracteristicilor de implementare ale schemei propuse nu par a fi mult mai provocatoare pentru autoritățile de reglementare și OTS decât implementarea unor forme mai tradiționale de reglementare, dacă întreprinse în mod corespunzător, autoritățile de reglementare joacă rolul necesar de a evalua nevoile identificate ale sistemului și modul în care acestea urmează să fie abordate, se specifică în studiu.

O mai bună examinare a procesului de planificare în curs de dezvoltare a rețelei și punerea în aplicare a unui proces bazat pe beneficii în cadrul unei scheme de reglementare ar putea genera economii pentru utilizatorii și consumatorii rețelei de energie electrică de ordinul a sutelor de milioane de euro, este concluzia desprinsă din studiul ACER, cu propunerea testării schemei propuse înainte de o aplicare mai extinsă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *