Suprize electorale! Se modifică OUG 27, variantă de lucru: Schema de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale se prelungește până în martie 2026. MACEE devine opțional!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Suprize electorale! Se modifică OUG 27, variantă de lucru: Schema de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale se prelungește până în martie 2026. MACEE devine opțional!

Mare fierbere, dar și îngrijorare în piața energiei în așteptarea unor noi decizii din partea autorităților. Se lucrează de zor la modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022. Au avut loc mai multe runde de întâlniri între reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Energiei și ai altor ministere, ANRE și reprezentanți ai unor asociații de profil, la acest moment circulând – pentru consultare, dar nu publică – un draft al proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale.

Cea mai importantă modificare este prelungirea duratei prevederilor ordonanței cu un an, de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026. „Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică până la data de 31 martie 2026” , potrivit  articolulului 18, care a fost modificat, din draftul de OUG.

Dacă decizia autorităților va rămâne aceasta, în pofida reacțiilor venite din piață,  schema de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, care se aplică începând cu data de 1 aprilie 2022, va fi valabilă  până martie 2026. Iată cum România va fi singura țară din Europa care decide să prelungească schema de sprijin, în contextul unui an electoral.

Potrivit draftului de OUG, varianta vehiculată în prezent, Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică – MACEE devine opțional începând cu 1 iunie 2024 până pe 31 decembrie 2024 când nu va mai exista.

O altă măsură luată în calcul este scăderea prețului reglementat pentru achiziția centralizată de energie electrică de la 450 lei/MWh la 350 de lei/MWh.

Schimbări sunt și în ce privește impozitarea suplimentară a producătorilor de energie electrică. Impozitul suplimentar care se aplică la vânzarea energiei pe alte piețe scade de la 450 de lei la 350 de lei/MWh.

Reamintim că OUG nr. 27/2022 a instituit mecanismul de calcul aferent impozitului de 80% pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, pentru un preț lunar de vânzare a energiei electrice mai mare de 450 lei/MWh, iar impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică a fost introdus prin Legea nr. 259/2021 de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor.

În continuare, cităm argumentația din preambulul actului normativ în care se precizează că se iau în considerare evoluțiile descendente ale prețurilor de pe piețele de energie electrică și gaze naturale, pentru garantarea celui mai mic preț pentru populație fără generarea unui impact negativ asupra bugetului de stat.

Tot în preambul se spune că noile modificări sunt necesare în scopul reluării tranzacțiilor pe baza mecanismelor concurențiale pentru reducerea cantităților tranzacționate prin mecanismul de achiziție centralizată, cât și pentru stimularea creșterii lichidității și pentru a permite furnizorilor să achizitioneze energia electrică/gazele naturale necesare prin intermediul contractelor pe termen mediu si lung.

Alte argumente prezentate sunt:

*în vederea disponibilizării, pe de o parte, a unor cantități de energie electrică și gaze naturale, iar pe de altă parte obligația privind respectarea Regulamentului (UE) 943/2019 care stabilește  dreptul producătorilor de energie electrică de a vinde energia pe o orice piață;

* luare în considerare a unor solicitări de clarificare primite din partea furnizorilor de energie electrică și gaze naturale cu privire la aplicarea unora dintre prevederile ordonanței de urgență, pentru asigurarea funcționării schemei de sprijin prin instituirea unor norme de aplicare clare și neechivoce.

Dacă clienții casnici vor mai beneficia de plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale în următorii 2 ani, rămâne de văzut cum vor fi susținuți/împovărați     operatorii pieței de energie prin noile modificări legislative. Discuțiile pe marginea OUG 27 continuă….


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Suprize electorale! Se modifică OUG 27, variantă de lucru: Schema de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale se prelungește până în martie 2026. MACEE devine opțional!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *