- ANRE: În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziția servicilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună.
Ultima oră! La solicitarea InvesTenergy, ANRE ne-a transmis următoarele:
Tariful pentru achiziția serviciilor de sistem acoperă costurile Transelectrica S.A. cu achiziția de rezerve de capacitate. Achiziţia se realizează în regim concurenţial, respectiv de pe piața serviciilor de sistem, de la furnizorii de servicii calificați. Achiziţia acestor servicii este obligatorie pentru asigurarea funcţionării sistemului electroenergetic în condiţii de siguranţă.
În perioada aprilie – mai 2024, prețurile de achiziție pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024. Această creștere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem față de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice. Astfel, diferența dintre costurile cu achiziția rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai și cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei. Majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenţei înregistrate antemenţionate, până la sfârşitul anului 2024.
Creşterea tarifului pentru achiziția servicilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024.
Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziția servicilor de sistem în prețul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziția servicilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună.
În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziția servicilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună.
În funcţie de evoluţia preţurilor de achiziţie pentru rezervele de capacitate, tariful aferent acoperirii acestor costuri ar putea fi modificat din nou începând cu 1 septembrie 2024.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis o creștere a tarifului pentru serviciul de sistem, practicat de Transelectrica, cu 40%, începând cu 1 iunie 2024.
Conform unei informări a Transelectrica, Ordinul ANRE nr. 15/2024 privind aprobarea tarifului pentru serviciul de sistem a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 503/30.05.2024. Potrivit acestuia, tariful reglementat aferent serviciului de sistem, aplicabil începând cu 1 iunie 2024, crește la 12,84 lei/MWh de la 9,17 lei/MWh cât s-a stabilit la 1 ianuarie 2024.
Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de ANRE, se precizează în informarea companiei.
Reamintim că tariful pentru servicii de sistem, practicat de Transelectrica, aprobat de ANRE pentru întreg anul 2024 este de 9,17 lei/MWh, în creștere cu 18% față de nivelul tarifului aprobat pentru perioada iunie – decembrie 2023. Acesta poate fi revizuit de ANRE trimestrial dacă se constată diferențe semnificative față de prognoza care a stat la baza stabilirii tarifului, respectiv existența unei diferențe mari între costurile justificate și veniturile realizate din tarif.
Iată că ANRE a intervenit la jumătatea anului în curs și a revizuit tariful pentru servicii de sistem, creșterea fiind una majoră, cu 40%.
Tariful pentru serviciile de sistem, reglementat prin lege, reflectă costurile Transelectrica cu menținerea nivelului de siguranță în funcționarea sistemului electroenergetic național (SEN), care – cu siguranță – au crescut substanțial dacă ANRE a operat o astfel de majorare. Să vedem cum se va reflecta această creștere în prețul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic! Așteptăm decizia ANRE…