Liberalizarea pieţei gazelor încinge spiritele în Parlament, la ședințele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Pe lângă discuțiile contradictorii pe această temă, participanții la ședință au avut parte de o surpriză. Supărat că este mințit, președintele Comsiei, Iulian Iancu, i-a cerut directorului general al Direcţiei Ţiţei şi Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei, Cornel Condrea să plece din sală. „Vă rog să părăsiţi sala. Este de neimaginat”, i-a spus Iancu lui Condrea, potrivit News.ro.
Iancu l-a acuzat pe oficialul din Ministerul Energiei că nu i-a prezentat, săptămâna trecută, documentele solicitate privind procedura de infringement din 2012, clauza 2114, reluată în anul 2014. În replică, directorul din minister susține că i-a înmânat personal acele documente președintelui Comisiei parlamentare.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis în luna iulie a anului trecut Guvernului României o scrisoare prin care a cerut eliminarea barierelor fizice şi comerciale în exportul de gaze. La Iancu nu a ajuns notificarea şi răspunsul la scrisoare.
La inițiativa lui Iulian Iancu, la Parlament au fost mai multe dezbateri pe marginea OUG 64/2016 care prevede liberalizarea totală a prețului de achiziție a gazelor din producția interna, începând cu 1 aprilie. Distribuitorii și marii furnizori se opun acestei ordonanțe și vin cu amendamente, care sunt suținute la Comisia parlamentară. Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom şi Romgaz, susţin liberalizarea pieţei. În schimb, furnizorii spun că, odată cu liberalizarea pieţei, preţul va creşte exponenţial.
”Dezbaterile din Parlament arată însă o opoziţie dură din partea unor furnizori din piaţa casnică, motivând o escaladare majoră a preţului final. ANRE va proceda la elaborarea cadrului de reglementare secundar în maximă viteză şi în conformitate cu legea de aprobare a ordonanţei în discuţie”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de News.ro.
Saptamana viitoare va avea loc ultima ședință a Comsiei pentru Servicii și Industrii pe tema liberalizării pieței gazelor pentru concluzii și raportul final. Vom vedea atunci care va fi direcția dată de Comisia de specialitate după analiza amendamentelor depuse de actorii pieței gazelor la OUG 64.