CNTEE Transelectrica anunță că începe execuția proiectului „Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) Gutinaș-Smârdan”, finanțat din fonduri europene nerambursabile prin POIM 2014 – 2020
Realizarea obiectivului de investiții LEA 400 kV Gutinaș-Smârdan a debutat săptâmâna aceasta prin ședința de începere a activităților de execuție. Alături de echipa de proiect a C.N.T.E.E. Transelectrica SA și a antreprenorului reprezentat de asocierea Electromontaj SA (lider de asociere) și ELM Electromontaj Cluj SA, au participat reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, din cadrul AM-POIM și ai Direcției Regionale Infrastructură Galați, se precizează într-un comunicat al companiei.
Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaș – Smârdan constă în creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea și transportul acesteia către centrele de consum din restul țării, având ca efect creșterea semnificativă a securității furnizării energiei electrice în regiune. Proiectul este inclus în Planul Național de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2020-2029 și în programul de investiții al Companiei. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în termen de 24 de luni.
Noua linie Gutinaș – Smârdan va avea o lungime de 140 de km și va străbate 26 de unități administrativ teritoriale din județele Bacău, Vrancea și Galați. Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș – Smârdan contribuie la dezvoltarea rețelei electrice de transport (RET) în zona de nord-est a țării, precum și la întregirea Inelului de 400 kV al României. Obiectivul este inclus pe lista proiectelor de interes comun la nivel european și va asigura consolidarea Coridorului de transport al energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina – România – Bulgaria), făcând parte și din Coridorul prioritar european “Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est”, pentru finalizarea pieței interne europene de energie și pentru integrarea producției provenite din surse regenerabile.
Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș-Smârdan se află pe lista celor 20 de proiecte strategice pe care CNTEE Transelectrica SA le va gestiona cu prioritate în perioada următoare.