- Valoarea totală a investițiilor aflate în derulare este de 208.751 mii lei, reprezentand 73% din cheltuielile de investiții proprii ale companiei
Transelectrica si-a stabilit un buget de investiţii de 284,8 milioane de lei pentru 2019 si un buget estimat de 660,1 milioane pentru 2020 şi de 535,2 milioane in 2021. Actionarii sunt solitati sa aprobe, in sedinta AGOA programata pentru data de 13 mai, Programul si bugetul de investiţii al CNTEE „Transelectrica” – SA pe anul 2019 şi a cheltuielilor de investiţii estimate pentru anii 2020 şi 2021.
În acest an, conducerea companiei si-a propus sa continue proiectele demarcate, pentru care se aloca suma de 206,7 milioane de lei. Pentru proiecte noi este prevazuta suma de 24,3 de milioane lei.
Principalele obiective de investiții majore in derulare vizeaza:
- Retehnologizare RET – 20 proiecte de investiții
- Siguranta alimentarii consumului – un proiect
- Integrarea producției din SRE și centrale noi – Dobrogea și Moldova – 1 proiect de investiții
- Creșterea capacității de interconexiune – 4 proiecte de investiții
- Platforma integrată SEN -1 proiect de investiții.
Valoarea totală a investițiilor în derulare este de 208.751 mii lei, reprezentand 73% din cheltuielile de investiții proprii ale companiei, se specifica intr-un document al Directoratului ce urmeaza a fi prezentat actionarilor.
Investitiile noi, care vor demara în anul 2019, însumează 24.341 mii lei, respectiv 8,60 % din cheltuielile de investiții proprii ale Transelectrica.
Directoratul companiei prezinta riscurile care pot afecta realizarea Planului de investitii pe 2019.
Riscuri externe:
- Întârziere în emitere acte normative pentru scoatere din fondul forestier a terenurilor corespunzătoare culoarului de realizare a liniilor electrice aeriene/reziliere de către Executant a contractului (LEA Porțile de Fier – Anina – Reșița
- Dificultăți în obținerea avizelor de la Autoritățile implicate;
- Întârzieri în realizarea de către executanți a lucrărilor conform graficelor contractuale
Riscuri interne:
- Nefinalizarea / nedemararea unor proceduri de achizitie publica cauzata de: durata mare a circulației documentelor între entitățile companiei în vederea avizării acestora; modificari legislative în domeniul achizițiilor publice;întârzieri în realizarea documentațiilor tehnice aferente
- Realizare condiționată a unor proiecte de către stadiul de derulare a altor proiecte
În condițiile apariției acestor constrângeri, gradul de realizare al Programului de investiții (cheltuieli proprii Companiei) va fi de aproximativ 69%, sustin reprezentantii Transelectrica.