- Compania a depus la Ministerul Economiei trei fișe de proiect în vederea finanțării prin Fondul pentru Modernizare, cu o valoare totală de 141,7 milioane euro
Transelectrica raportează un profit net de 207 milioane lei, pentru primele 9 luni ale anului în curs, în scădere cu 51%.
Rezultatul net la sfârșitul celor 9 luni este în valoare de 207 milioane lei, înregistrând o diminuare cu 212 milioane lei față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, datorită în principal faptului ca în anul curent valorile inregistrate ca venituri din capitalizarea CPT au fost sub nivelul celor din perioada similară a anului precedent (2,7 mil la 9L 2023 vs 279,2 mil la 9L 2022). Acest venit special, a fost constituit pentru partea din costul total CPT care nu a fost acoperită de tariful de transport, explică reprezentanții companiei în raportul cu rezultatele financiare la 9 luni. Transelectrica precizează că acest venit este de natură nemonetară, încasarea acestuia urmând a fi realizată de companie în mod eşalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027) în conformitate cu prevederile legislative incidente.

Conform raportului, veniturile totale operaționale ale Transelectrica au înregistrat o scădere în procent de 32% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (3.308 mil lei la 9L 2023 față de 4.884 mil lei la 9L 2022), în contextul diminuării semnificative a veniturilor din activitățile zero-profit (piaţa de echilibrare, servicii de sistem tehnologice) şi producţia de imobilizări necorporale-CPT suplimentar, concomitent cu scăderea de 2,1 TWh a cantității de energie electrică livrată consumatorilor (37,44 TWh în 9L 2023 față de 39,50 TWh în 9L 2022).
Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) realizate la 9L 2023 au înregistrat o scădere în procent de 30% comparativ cu perioada similară a anului anterior (3.078 mil lei la 9L 2023 față de 4.388 mil lei la 9L 2022), în principal din activitățile zero-profit (piaţa de echilibrare), a cheltuielilor cu achiziţia energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic şi a cheltuielilor privind serviciile executate de terţi.
Managementul companiei continuă să aplice o abordare prudentă în direcția reducerii costurilor Transelectrica, iar una din preocupările de bază o reprezintă consolidarea permanentă și extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza tehnologiilor celor mai performante, asigurându-se astfel condițiile necesare pentru ca rețeaua electrică de transport al energiei electrice să corespundă cerințelor actuale și viitoare de piață.
Rezultate pe segmentul activităților cu profit permis
Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) s-a înregistrat o diminuare de 14% a veniturilor (1.504 mil lei în 9L 2023 față de 1.740 mil lei în 9L 2022), scădere datorată în principal reducerii veniturilor din capitalizarea CPT şi a veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune.
Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum şi creşterea ponderii energiei eoliene, în condiţiile unei ierni atipice şi călduroase, au condus la o scădere a consumului cantităţilor tranzacţionate pe pieţele pe termen scurt şi a preţurilor energiei pe aceste pieţe, se prezintă în raportul Transelectrica. Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate pe piaţa zilnică şi intrazilnică pe primele 9 luni a fost mai mic cu 48% faţă de preţul din perioada similară a anului 2022, menţinându-se totuşi mai ridicat decât preţul din anii precedenţi.
Segmentul activităților zero-profit a înregistrat un rezultat negativ de 90 mil lei, în scădere față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Consumul de energie la nivelul SEN a scăzut cu 7%, la 9 luni
În intervalul ianuarie-septembrie 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 2,77% în luna august, respectiv 11,61% în luna ianuarie, prezintă Transelectrica. Astfel, primele nouă luni ale anului 2023 s-au încheiat cu o scădere a consumului de 7%, în timp ce producția a înregistrat o creștere de 3%.
Faţă de 9L an 2022, în 9L 2023 s-a înregistrat în general o creștere a gradului de utilizare a capacităţii alocate la export, a schimburilor comerciale la export (+68%), cât și a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități mai ridicate comparativ cu anul trecut şi în condițiile unui consum intern de energie electrică mai mic comparativ cu perioada similară din 2022.