Transelectrica și operatorii de distribuție pot deține instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile în stațiile proprii și la sediul administrativ. Condiția impusă de ANRE: să nu evacueze surplusul de energie în rețeaua electrică de interes public!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica și operatorii de distribuție pot deține instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile în stațiile proprii și la sediul administrativ. Condiția impusă de ANRE: să nu evacueze surplusul de energie în rețeaua electrică de interes public!
  • Răspunsul Comisiei Europene, la solicitarea ANRE: Condițiile în care operatorul de rețea desfășoară activitatea de producere în cadrul unei facilități proprii (stație electrică, sediu administrativ etc.) trebuie să fie astfel încât să nu utilizeze rețeaua în defavoarea altor producători, prin evacuarea și tranzitarea prin rețeaua sa a energiei produse

Transelectrica și operatorii de distribuție  vor putea să includă în planurile de investiții realizarea de instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, care să fie amplasate în stațiile electrice de transformare proprii. Cu o condiție: să implementeze o soluţie tehnică prin care se asigure că energia electrică produsă nu este evacuată în reţeaua electrică de interes public.

“Transelectrica – operatorul de transport și de sistem (OTS) și operatorii de distribuție (OD) pot desfășura activitatea de producere a energiei electrice, dar numai pentru alimentarea consumurilor administrative și/sau a serviciilor proprii din stația electrică de transformare sau de la sediul administrativ la care sunt conectate capacitățile de producere, fără evacuarea surplusului în rețeaua electrică de interes public”. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a pus în consultare publică. Procedura privind aprobarea investiţiilor operatorului de transport și de sistem și operatorilor de distribuție, ce constă în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie amplasate în stațiile electrice de transformare proprii.

Foto: Stația Electrică de Transformare 220/110/20 kV Arefu. Sursă: site Transelectrica

Energia electrică generată de instalaţiile de producere va fi utilizată de OTS/OD exclusiv pentru acoperirea consumului propriu din stația electrică de transformare în care sunt instalate, prevede procedura ANRE. De asemenea, se va asigura managementul energiei electrice produse de instalaţii pentru a evita evacuarea în reţeaua electrică de interes public a energiei electrice generate de aceste instalații.

Proiectul de Procedură cuprinde condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o investiţie ce constă în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, amplasate într-o stație electrică de transformare proprie, pentru a obţine aprobarea ANRE necesară includerii în planul de investiţii al operatorului de reţea. O primă condiţie constă în demonstrarea faptului că este implementată o soluţie tehnică prin care se asigură că energia electrică produsă nu este evacuată în reţeaua electrică de interes public,.

Operatorul de reţea care solicită aprobarea trebuie să justifice prin documente prudenţa investiţiei, respectiv necesitatea, oportunitatea şi eficienţa. Având în vedere lipsa de experienţă a operatorilor de reţea în ceea ce priveşte evaluarea beneficiilor obţinute prin realizarea acestor tipuri de investiţii, se impune prezentarea ex-ante a analizei cost-beneficii, precum şi analiza, în fiecare an după PIF, a nivelului beneficiilor realizate în raport cu costurile incluse în tarifele de reţea, precizează ANRE în referatul de aprobarea a proiectului de ordin pentru aprobarea procedurii.

ANRE a solicitat clarificări Comisiei Europene referitoare la interpretarea prevederilor Directivei (UE) privind deținerea și utilizarea de către operatorii de rețea a instalațiilor de producere și stocare a energiei electrice, strict pentru asigurarea serviciilor proprii. Situația în care un operator de rețea trebuie să respecte o condiție de separare față de activitatea de producere a energiei electrice nu exclude în totalitate posibilitatea sa de a produce energie electrică strict pentru consumul propriu, este răspunsul CE. Condițiile în care operatorul de rețea desfășoară activitatea de producere în cadrul unei facilități proprii (stație electrică, sediu administrativ etc.) trebuie să fie astfel încât să nu utilizeze rețeaua în defavoarea altor producători, prin evacuarea și tranzitarea prin rețeaua sa a energiei produse, a transmis Comisia Europeană. Aceasta în contextul în care operatorii de distribuţie reclamă deja dificultăți în preluarea energiei electrice produse de prosumatori, pe fondul creșterii accelarate a capacităților de producere a energiei electrice ale acestora, precum şi necesitatea efectuării de investiţii pentru întărirea reţelelor electrice, se precizează în documentul ANRE, consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *