Transgaz cere aprobarea acționarilor pentru înființarea societății Romanian Gas Hub Services

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz cere aprobarea acționarilor pentru înființarea societății Romanian Gas Hub Services

Acționarii Transgaz sunt convocați în data de 16 martie, pentru aprobarea înființării societății Romanian Gas Hub Services SA și a Actului constitutiv al noii societăți.

România ar putea deveni un hub de gaze, în urma unui acord încheiat între compania naţională Transgaz şi hub-ul din Austria, Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), pentru înfiinţarea societăţii române pe acţiuni „Romanian Gas Hub”.

Societatea va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. „Hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană. Hub-ul presupune regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale cu scopul obţinerii celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat”, precizează Transgaz, într-un comunicat.

CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul şi estul Europei. Prin înfiinţarea „Romanian Gas Hub” părţile doresc să asigure pe piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale în România şi să sprijine comercianţii gazieri în derularea afacerilor lor.

Funcţie de ceea ce hotărăşte Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acţionari, companii/ entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB , ş.a, potrivit reprezentanților Transgaz.

CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una din platformele de tranzacţionare de top din Europa Centrală cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH şi un volum comercializat de 133 TWh pe piaţa bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *