- Dacă furnizorii de ultimă instanță nu sunt afectați în ce privește portofoliile de clienți, cei din piața concurențială vor trebui să vină cu noi strategii de business;
- ANRE invită furnizorii concurențiali să devină FUI opționali de la 1 martie, însă sunt puțini cei care îndeplinesc condițiile impuse. Enel, singurul FUI opțional în acest moment, este în avantaj;
- MET Energy România vrea să devină FUI opțional. Petre Stroe, CEO, ne-a declarat că societatea îndeplinește criteriile de eligibilitate și se va adresa ANRE pentru a fi desemnată FUI opțional
Este posibil ca Guvernul să renunțe la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Cu această declarație a început întâlnirea de ieri a președintelui Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, organizată de Centrul Român al Energiei, cu reprezentanți ai industrie energeticentâlnirea este organizată de Centrul Român al Energiei. Ca urmare, toate discuțiile pe marginea prevederilor OUG 114 s-au purtat într-o notă optimistă, luându-se în calcul și alte modificări ale actului normativ, precum și al reglementărilor secundare aferente, ne-au spus surse care au participat la evenimentul din Parlament.
Nimic nu este însă sigur și chiar dacă speră să scape de taxa care le afectează afacerile, operatorii din energie sunt rezervați și așteaptă deciziile finale. „Dacă se va modifica ceva, atunci va trebui să fie o discuţie la nivel de coaliţie, apoi la nivel de guvern şi o decizie în acest sens se va vedea într-o şedinţă de Guvern, dacă va fi cazul”, a transmis ministrul Finanțelor aseară la Digi 24.
A trecut o lună și jumătate și ANRE mai are de lucru la reglementările secundare. Reglementatorul a anunțat o nouă întâlnire cu operatorii din energie, luni, 18 ianuarie, pentru a se discuta observațiile și propunerile cu privire la contribuția bănească de 2% din cifra de afaceri a companiilor. În lumina noilor declarații, rămâne de văzut în ce direcție se poartă discuțiiile…
Cu sau fără această suprataxare, OUG 114 va aduce schimbări majore pe piaţa energiei prin revenirea, după liberalizare, la reglementarea preţurilor pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 3 ani. O astfel de măsură anulează concurenţa în piață. Reprezentanții asociațiilor de profil au sesizat autoritățile: “Segmentul liber este afectat negativ de denaturarea preţului, luând în considerare retragerea de pe piaţa concurenţială a unei cantităţi de energie electrică care urmează să fie vândută la preţuri şi tarife reglementate şi orice costuri asociate cu vânzarea de energie electrică segmentul reglementat nerecunoscut de ANRE sau recunoscut cu întârziere va fi transferat pe segmentul competitiv, prezentând astfel o subvenţie a segmentului reglementat de către cel competitiv. Peste noapte, această piaţă – rezultatul muncii de ani de zile împreună cu autorităţile din România este periclitată, cu consecinţe negative pentru investiţii”.
Dacă furnizorii de ultimă instanță nu sunt afectați în ce privește portofoliile de clienți, cei din piața concurențială vor trebui să vină cu noi strategii de business. Circa două milioane de consumatori casnici au optat pentru piaţa liberă. Este de așteptat ca aceștia să-și dorească să revină la prețurile reglementate, date fiind anunțurile ANRE că prețurile la energie nu vor crește în următorii 3 ani. Adică, să se întoarcă de unde au plecat, de la furnizorii de ultimă instanță – FUI.
Cel mai câștigat FUI este Enel Energie Muntenia, deoarece este singurul care este și FUI opțional. Din cei 2 milioane consumatori casnici care au trecut în piața liberă, 80% sunt la Enel Energie Muntenia. Cu statutul de FUI opțional, compania îi poate păstra pe toți clienții câștigați din zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, în care activează E.ON, CEZ și Electrica. Mai ales că asigură furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat pentru zona de rețea respectivă.
ANRE invită furnizorii concurențiali să devină FUI opționali. Sunt puțini cei ce îndeplinesc condițiile impuse de reglementator!
Și furnizorii concurenţiali, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate/selecţie, au posibilitatea să devină FUI opționali și să desfășoare o nouă activitate, respectiv furnizarea energiei electrice la clienţii beneficiari de serviciu universal, inclusiv pentru clienții casnici care beneficiază de tarife reglementate. ANRE a anunțat modificări la regulament, procesul de selecție concurențială în vederea desemnării în calitate de furnizori de ultimă instanță opționali urmând să se desfășoare cu 4 luni înainte de data prevăzută prin regulamentul în vigoare, adică începând cu data de 1 martie.
Teoretic, toți furnizorii concurențiali pot să devină FUI opționali. Practic însă, sunt puțini cei care îndeplinesc condițiile restrictive impuse de ANRE. Trebuie, printre altele, să aibă cel puțin 2000 locuri de consum deservite la nivel național în anul anterior! MET Energy România, Tinmar, Getica, Restart Energy sunt companii care ar putea să opteze pentru FUI opționali.
Citește și:
MET Energy România vrea să devină FUI opțional
Contactat telefonic, Petre Stroe, CEO, ne-a declarat că MET Energy România îndeplinește criteriile de eligibilitate și se va adresa ANRE pentru a fi desemnat FUI opțional. Am creat un grup de lucru în companie care analizează cu maximă atenție noile reglementări, ne-a spus Stroe.
Așadar, ANRE invită furnizorii concurențiali să devină FUI opționali și să desfășoare o nouă activitate, dar sunt puțini cei ce îndeplinesc condițiile impuse!
Un lucru este cert: operatorii din energie vor putea să-și facă planuri/strategii de business doar după ce toate reglementările pentru aplicarea OUG 114 vor fi bătute în cuie. Date fiind ultimele declarații ale aleșilor, mai este așteptat! Trece timpul, se pierd bani!