Se caută un nou șef pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Decizia Consiliului guvernatorilor: Diplomatul român Cornel Feruță va asigura interimatul

Publicat pe Categorii Energie, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Se caută un nou șef pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Decizia Consiliului guvernatorilor: Diplomatul român Cornel Feruță va asigura interimatul


Ultima oră: Diplomatul român Cornel Feruţă va conduce, interimar,  Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, care a murit acum câteva zile, a informat  instituţia, citată de Reuters.

La o săptămână după decesul japonezului Yukiya Amano, Consiliul guvernatorilor se reunește astăzi, 26 iulie pentru începerea procedurilor de desemnare a noului director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Amano a condus Agenția timp de zece ani.

Printre favoriţi se numără diplomatul român Cornel Feruţă, unul din colaboratorii apropiaţi ai lui Yukiya Amano, şi Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei pe lângă AIEA, potrivit AFP.

Vechi susţinător al acordului nuclear cu Iranul, Feruță ar putea fi însă defavorizat în cadrul procesului de numire a următorului şef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, relatează The Jerusalem Post. Declaraţiile lui Cornel Feruță sunt, însă, în concordanţă cu intențiile declarate ale Uniunii Europene de a păstra acordul nuclear în funcţiune, chiar şi fără apartenenţa la el a Statelor Unite.

Diplomatul român ocupă o funcţie de conducere în cadrul Agenției din 2013. Acesta a coordonat biroul directorului general în cadrul AIEA, atât activitățile interne, cât și externe. Feruță a reprezentat anterior România în Consiliul Guvernatorilor AIEA şi a deţinut funcţii de conducere în Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Despre ambasadorul argentinian la organizaţie, Rafael Grossi, publicaţia israeliană The Jerusalem Post scrie că se ştiu chiar mai puţine lucruri decât despre Cornel Feruță.

Obiectivul reunuiunii de astăzi este de a examina care este marja de manevră a agenţiei pentru a accelera această procedură, guvernanţa sa fiind deosebit de strategică în contextul tensiunilor dintre Teheran, Washington şi capitalele europene în jurul problemei nucleare, scrie Agerpres.

Desemnarea şefului AIEA, care grupează 171 de stat în total, scoate în evidenţă cele 35 de state membre în Consiliul guvernatorilor agenţiei, incluzând ţările cele mai avansate în domeniul tehnologiei nucleare. Candidatura desemnată trebuie ulterior validată de către Conferinţa generală a statelor membre, care se reuneşte în sesiune ordinară o singură dată pe an, de obicei în septembrie, potrivit AFP.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *