• Secretarul de stat Badea: “Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese. Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica”
* Gabriel Dumitrașcu, artizanul listării Electrica: Statul trebuie să se decupleze de actul de administrare ca să avem o bună guvernanță corporativă
Omul sfințește locul! Administratorii și managerii au fost desemnați, ca prin deciziile și prestația lor, să facă performanță la companiile pe care le conduc. Electrica este o companie valoroasă în sine, nu doar datorită faptului că după listare are în conturi peste 630 milioane de euro. Toată lumea, mai ales acționarii/investitorii s-au așteptat să vadă investițiile cum curg la Electrica. După mai bine de un an însă, asistăm la un blocaj investițional și, mai nou, la o bătălie pentru funcții de conducere.
După mai multe amânări, acționarii au aprobat, în această vară, un plan de investiții ciopârțit, nu cel asumat la listare.Chiar și așa, lucrurile nu se mișcă! Nu s-a dat nici acum startul investițiilor la Electrica, ne spun surse apropiate companiilor. Șefii de la Electrica sunt mai degrabă ocupați să-și asigure funcțiile, bonusurile și remunerațiile. Mai nou, acționarii au respins planul de administrare, Ministerul Energiei având rolul important în această acțiune. În cazul dat, administratorii – fie sunt revocați din funcții, fie la următoarea AGA vor propune un nou plan de administrare, mult îmbunătățit.
Prezent la o conferință organizată de Bursa tocmai în sediul Electrica, secretarul de stat Bogdan Badea despre care s-a tot vorbit că ar râvni la poziția de director general al Electrica, a venit la o zi după ședința AGA și a tranșat situația de partea sa. “Nu mă voi lăsa cumpărat de diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic. Nu ne vom lăsa intimidați să închidem ochii la partea de performanță…. Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica „, a declarat Badea, acuzând public lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor. De notat faptul că Badea a lucrat timp de 2 ani la Electrica pe poziția de director de strategie și dezvoltare la Electrica SA, deci știe bine ce este în interiorul companiei!
Consiliul de Administrație al Electrica a făcut publică o scrisoare adresată ministrului Energiei, prin care au semnalat un control al ministerului în activitatea Consiliului, ce nu-și are rostul! Vezi documentul
Gabriel Dumitrașcu, fostul șef al privatizărilor în Departamentul pentru Energie, care s-a ocupat de listarea Electrica, a luat partea administratorilor companiilor la modul general: “Nu este firesc să pui presiune pe administratorii societăților atât timp cât tu ca minister vii doar cu critici. De ce doar să judeci?” El a reluat ideea decuplării ministerelor de actul de administrare al companiilor din subordine, pentru că se dovedește a fi păguboasă. “Statul trebuie să se decupleze de actul de administrare ca să avem o bună guvernanță corporativă. Ministerul să vină cel mult cu un document de poziție, cu obiective pe care le așteaptă de la o companie”, a afirmat Dumitrașcu.
În schimb, reprezentantul ministerului a semnalat lipsa de investiții la Electrica. “Și-au asumat un cu totul alt plan de investiții prin prospect . În calitate de acționar, am cerut să se facă lucrările. Celor de la Electrica le lipsește viziunea. Nu putem aproba remunerații și să mulțumim membrilor CA că există”, a spus Badea.
Secretarul de stat Bogdan Badea a mai subliniat că criteriile de performanță pentru CA-urile și managerii companiilor din energie nu trebuie să vizeze indicatori exclusiv financiari, ci și tehnici, legați de investiții și de calitatea serviciilor oferite consumatorilor.
Victor Cionga, președintele CA Electrica a avut o intervenție la sfîrșitul conferinței, constatând că există o problemă de înţelegere a termenului de bună guvernanţă corporativă, care generează conflicte între administratori şi acţionari. „Vă dau un exemplu în care o persoană spunea că este în CA-ul unei companii din energie, dar că nu consideră că se află în conflict de interese deşi societatea la care este director are un litigiu cu respectiva firmă pe motiv că reprezintă interesele statului. În momentul în care esti numit în CA-ul unei companii, nu mai reprezinţi interesele acţionarilor, ci interesul respectivei societăţi. Este o chestiune de bază a guvernanţei corporative”, a precizat Cionga.
Ministerul Energiei repune pe tapet crearea unei companii energetice naționale
Crearea unei companii energetice naționale este văzută ca o soluție pentru domeniul energetic de către Ministerul Energiei. Secretarul de stat Bogdan Badea a reluat ideea înființării unui „campion național” în domeniul energetic. „Întotdeauna ne-am dorit o companie națională puternică, capabilă să intre într-o competiție reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas, dar nu s-a reușit, inclusiv din motive politice. Trebuie să reluăm această soluție”, a declarat Badea. Și fostul ministru Constantin Niță a avansat ideea creării unui gigant energetic național, prin comasarea diverselor active deținute de stat în domeniul energiei.