- România are nevoie de un cadru legislativ clar și coerent și de finanțare pentru sisteme de stocare
România are nevoie urgentă de soluții aplicabile de stocare a energiei electrice, atrag atenția specialiștii de mult timp. Și autoritățile sunt de acord, la nivel declarativ, însă lucrurile se mișcă anevoios!
În România, sistemele de stocare a energiei electrice se află tot într-o fază incipientă, în lipsa unui cadru legislativ specific. Se apreciază că mai puțin de 10% dintre beneficiarii de sisteme fotovoltaice dispun de unități de stocare a energiei, motivul fiind costurile ridicate ale tehnologiei.
Astfel, stocarea la regenerabili și prosumatori a devenit mai mult decât o necesitate. Este nevoie de stocare pentru a contracara dezechilibrele din sistem provocate de regenerabilele variabile, iar soluția nu constă doar în baterii. Unii specialiști susțin că Guvernul trebuie să reglementeze urgent obligativitatea celor care își instalează parcuri fotovoltaice și eoliene de a-și achiziționa soluții de stocare, pentru a estompa dezechilibrele produse în sistem.

Între timp, marea veste de la Ministerul Energiei este că apar contractele pentru diferență. Comisia Europeană a aprobat schema de finanțare a contractelor pentru diferență, respectiv 3 miliarde de euro pentru proiecte de 5000 MW energie solară și eoliană. Ministrul Sebastian Burduja a anunțat deja lansarea procesului de licitație pentru CfD cel târziu până la sfârșitul acestei luni, depunerea ofertelor cel mai târziu până la sfârșitul lunii iunie și selectarea câștigătorilor și semnarea contractelor în cursul lunii august a.c.
Vom avea CfD, dar nu avem stocare! Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a avertizat că, în acest moment, contractele pentru diferență la eolian și fotovoltaic nu fac bine sectorului energetic. Bariera în calea energiei regenerabile sunt rețelele și stocarea care trebuie să fie obligatorie, susține el.
CfD fără stocare e ca și cum am stinge lumina, spun unii specialiști. Adăugarea unor noi capacități de energie din surse regenerabile în piață fără stocare, va complica și mai mult situația. România are nevoie de stocare ca să rezolve problemele cu echilibrarea, altfel riscăm să ardem becul când bate vântul!, avertizează specialiștii.
Reprezentanții ANRE estimează că, până la finele anului, puterea inslatală de către prosumatori va ajunge la aproximativ 1,5 GW, ceea ce înseamnă că va depăşi puterea celor două reactoare de la Cernavodă. Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă au, fiecare, o putere instalată de producţie de 700 MW şi asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
În acest context, stocarea devine absolut necesară pentru actualii și viitorii prosumatori. Avertisment de la specialiști: La vară, când avem soare, prosumatorii ar putea să scoată din funcțiune două grupuri de la Cernavodă… dar nu pentru câteva ore. Putem asista la astfel de situații! Însă, știm cu toții că nu ne putem juca cu reactoarele de la Cernavodă! Nuclearelectrica nu poate opri / porni reactoarele decât numai respectând proceduri de durată, care durează mai mult de o săptămână.
Chiar ministrul Burduja a admis, că degeaba vom avea noi capacităţi de producţie de energie verde sau din surse regenerabile, dacă nu venim cu componenta de stocare. Altfel, vom crea dezechilibre în sistem tot mai greu de gestionat, declara Burduja, într-un interviu acordat Agerpres în 2023.
România are nevoie de un cadru legislativ clar și coerent și finanțare pentru sisteme de stocare
Specialiștii atrag atenția că la nivelul UE nu există un cadru dedicat unificat privind stocarea energiei electrice. În ce privește situația din România, au existat mai multe proiecte legislative care vizează activitatea de stocare. Astfel, un proiect de lege din anul 2022, care vizează unele măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de producție şi stocare a energiei electrice şi de echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional („SEN”), prin construirea şi operarea centralelor eoliene şi fotovoltaice prevăzute cu capacități de stocare a energiei electrice, a fost respins de Senat.
ANRE reglementează autorizarea și licențierea în domeniul stocării energiei electrice. Astfel, înființarea instalațiilor de stocare noi se poate face în baza unei autorizații de înființare eliberate de ANRE. Dacă puterea maximal debitată în rețea a capacității respective este mai mică de 1 MW, nu este necesară obținerea unei autorizații de înființare, fiind obligatorie informarea ANRE privind stadiul realizării proiectului investițional. Transelectrica a emis Norma tehnică privind cerințele tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru instalațiile de stocare a energiei electrice și procedura de notificare a instalațiilor de stocare a energiei electrice (sisteme de baterii de stocare energie electrică), ce a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023.
Este evident că producătorii de energie din surse regenerabile trebuie să instaleze capacități de stocare pentru a-și reduce dezechilibrele. Pentru aceasta este necesar un cadru legislativ clar și coerent și finanțare pentru sisteme de stocare. În demersurile către autorități, asociațiile de profil cer eliminarea taxelor aferente cantității de energie electrică ce se încarcă-descarcă în sistemele de stocare industriale folosite pentru echilibrarea SEN. Sistemul de stocare cu baterii este văzut din punct de vedere legislativ ca un consumator oarecare. Ca urmare a acestei definiții, toată energia care se încarcă în baterie este purtătoare de taxe de transport, distribuție, etc, iar livrarea în rețea a aceleiași energii nu este purtătoare de taxe. Această situație conduce la scăderea eficienței economice a unui astfel desistem de stocare, care adunată cu pierderile electrice din procesul de încărcare-descărcare generează un randament financiar extrem de redus al instalațiilor de stocare, insuficient pentru finanțarea bancară și implementarea unor astfel de proiecte, atrag atenția asociațiile din sectorul regenerabilelor. Acestea solicită Ministerului Energiei să ia în calcul finanțarea de capacități noi de stocare din Fondul pentru Modernizare în cadrul programului cheie: “Surse de energie regenerabile și depozitare de energie”, respectiv sub-programul “Realizarea de capacități noi de stocare a energiei –baterii și acumulare prin pompaj”. Iar ajutorul care se va acorda pentru instalarea de noi capacități de stocare să fie recalculat astfel încât procentul de finanțare să fie de minim 50%, și să fie diferențiat în funcție de puterea instalată.
De asemenea, organizațiile din industria regenerabilă consideră că stocarea energiei la prosumator este o necesitate. Creșterea conectării la rețea a unui număr foarte mare de prosumatori fără sisteme de stocare, va crea un impact negativ asupra distribuitorilor, furnizorilor și consumatorilor de energie. Motiv pentru care, acestea recomandă ca în viitoarele programe Casa Verde Fotovoltaice ale AFM să fie introduse obligatoriu și capacitățile de stocare.
Ideea specialiștilor din energie a fost lansată public și de reprezentanții Transelectrica. Aceștia au afirmat că o soluție la problemele create de regenerabile în sistem este impunerea stocării de energie, atât pentru producătorii de energie eoliană și fotovoltaică, cât și pentru prosumatori.
Soluții există, să vedem rezultate!
Stocarea energiei prin hidrocentralele cu acumulare prin pompa este o soluție sustenabilă, iar ministrul Burduja insistă pentru realizarea proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. ”Sunt estimări care spun că România are nevoie de 4.000 de megawați de stocare. Eu personal sunt fanul stocării prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de tip Tarnița-Lăpustești. Ele sunt, din perspectiva mea, mult mai prietenoase cu mediul și chiar mai eficiente decât avea câmpuri întregi de baterii cu care nu știm ce vom face, nu știm cum ne reciclăm, pentru a căror producție oricum poluăm. Aceste baterii se bazează pe materiale care se minează în condiții de poluare a mediului”, este declarația ministrului Energiei, la o conferință de specialitate.
Sunt necesare programe de finanțare care să încurajeze instalarea de unități de stocare. Respectiv, programul Casa Verde să includă fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei fotovoltaice. Deocamdată, nimic în acest sens!
Există ceva finanțare pentru baterii de stocare a energiei electrice, cu fonduri din PNRR.
Un exemplu bun de urmat: Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, cu o parte din această sumă urmând să instaleze centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice.
green.start-up.ro: Unii experți sunt de părere că bateriile gravitaționale instalate în minele abandonate ar putea alimenta planeta cu energie timp de 24 de ore, lucru esențial pentru momentele în care sursele regenerabile nu pot produce suficientă energie. Cu 31 de mine de mari dimensiuni închise sau încă operaționale, România are o capacitate importantă în ce privește stocarea sustenabilă de energie în subteran.
În loc de concluzie! România va ajunge până în 2030 la o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de 4 GW şi de peste 11 GW până în 2050, însă adoptarea necesită sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi, se precizează în Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.