Vești de la Ministerul Energiei: schema de suport pentru energia regenerabilă ar putea fi modificată

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Vești de la Ministerul Energiei: schema de suport pentru energia regenerabilă ar putea fi modificată

Ministerul Energiei pare să fi găsit soluția pentru rezolvarea problemelor investitorilor din sectorul regenerabilelor: amendarea Legii 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.Anunțul a fost făcut de Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei după o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din domeniul energiei regenerabile, ce a avut loc la minister.

bogdan_badea_energie_verde
Foto: sursa Ministerul Energiei

“Unele măsuri ale schemei de suport pentru energia regenerabilă nu au produs efectele scontate pentru investitorii din acest domeniu. Am avut astăzi o discuţie extrem de utilă cu reprezentanţii acestei industrii. Am decis ca de săptămâna viitoare să facem demersurile pentru înfiinţarea unui grup de lucru interministerial care să amendeze cadrul legislativ, având în vedere că vorbim de investiţii de 8 miliarde de euro realizate în producerea de energie regenerabilă. Orice lege este perfectibilă, important este să luăm măsurile care se impun pentru a regla ceea ce nu merge aşa cum ne-am dorit. Asigurarea unui mix energetic echilibrat este unul dintre pilonii care stau la baza elaborării Strategiei energetice naţionale, motiv pentru care Ministerul Energiei acordă atenţie tuturor surselor de producere a energiei electrice’, a declarat Bogdan Badea.

La întâlnirea cu reprezentanții ministerului au participat peste 30 de reprezentanţi ai Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană – RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE, care s-au prezentat cu propuneri în sprijinul investitorilor din sectorul regenerabilelor, aflați într-un declin, printre care și modificări ce ar trebui aduse schemei de suport în vederea asigurării unui echilibru rezonabil între producătorii de energie electrică din surse regenerabile şi consumatorii finali.

Reprezentanții RWEA au prezentat două studii realizate de POYRY (Analiza sustenabilităţii industriei eoliene) şi E&Y (Situaţiile financiare şi performanţele sectorului energetic eolian din România), punând astfel la dispoziția ministerului o radiografie actualizată a situaţiei sectorului regenerabilelor.

Investitorii din sectorul regenerabilelor au primit asigurări că la Ministerul Energiei este o nouă abordare, favorabilă resurselor în energie regenerabilă.Ministerul vrea să fluidizeze legislația în baza studiilor prezentate, pentru a vedea cu cât se va încărca factura consumatorului și cât poate să reziste producătorul în regenerabile.

De câteva luni, la minister s-a lucrat la diverse scenarii, luându-se în calucul creșterea cotei obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, dar și o formula juridică de schimbare a cotei ori de câte ori piața sau contextul o cere. Mai nou, se discută amendarea Legii 220!

Într-un demers comun, asociațiile din sectorul energiei regenerabile evidențiau că menţinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de graţie pentru o mare parte dintre producătorii de energie din astfel de surse, care riscă falimentul/insolvența .


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *