VIDEO Bogdan VALTER, ENGIE Romania: Este necesară o bună colaborare cu autoritățile pentru a avea predictibilitate în plan legislativ

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Bogdan VALTER, ENGIE Romania: Este necesară o bună colaborare cu autoritățile pentru a avea predictibilitate în plan legislativ

“Grupul Engie are planuri îndrăznețe la nivel internațional și în România în ce privește implementarea de capacități de energie din surse regenerabile. Suntem un actor foarte important pe această zonă, suntem și cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România. Operăm o rețea de 22.500 km,  rețea care a crescut de la privatizare, din 2005, cu circa 8000 de km și care a necesitat un efort investițional de peste un miliard de euro. Într-adevăr, provocarea de a pregăti rețeaua pentru tranziție și pentru utilizarea gazelor verzi, a hidrogenului în amestec și a biometanului este un task extrem de dificil”, a afirmat Bogdan VALTER, Director Strategie, Reglementare și Afaceri Publice, ENGIE Romania, la Conferința anuală InvesTenergy cu tema “Investim și acționăm responsabil în Energie”.

Din punctul nostru de vedere, în contextul dat, elementul principal pentru a merge înainte și pentru a reuși în această tranziție energetică, este de a avea o creștere a încrederii între autorități și operatorii care funcționează pe piața de energie. Doar în acest mod putem avea o predictibilitate pe care toți ne-o dorim și de care avem nevoie în plan legislativ. Pe timpul crizei au fost necesare multiple modificări în legislația primară – 13 la număr – operate într-un timp foarte scurt  – un an. Într-un fel este de înțeles, dar nu poate să funcționeze la nesfârșit. De aceea spun că a avea acest obiectiv de a merge spre tranziția energetică fără o bună colaborare cu autoritățile, nu se poate realiza, a spus Valter.

ENGIE este producătorul de energie regenerabilă cu numărul 6 în România – parcuri eoliene și fotovoltaice. Ambiția noastră este să ajungem, până în 2030, la 1000 MW, atât prin achiziții, cât și proiecte de tip greenfield. Avem un exemplu de parc fotovoltaic pe care îl construim în localitatea Gemenele, unde operăm deja un parc eolian.

Al doilea obiectiv, prezentat de Bogdan Valter, este “să se continue să se asigure clienților asistență profesionistă pentru implementarea de soluții energetice de înaltă eficiență energetică. Exemplific cu parcul fotovoltaic pe care l-am construit la fabrica Saint-Gobain în jud Călărași, care este cel mai mare proiect onsite din România, întins pe o suprafață de 14 ha și care asigură clientului o economie de emisii de dioxid de carbon de circa 2400 tone pe an”.

De asemenea, obiectivul de bază al ENGIE România este modernizarea rețelei de distribuție de gaze naturale ca să putem face față provocărilor tranziției energetice. Pentru anul 2023, investițiile în rețeaua de gaze depășesc jumătate de miliard de lei și țin de modernizare și obligatii ce revin din reglementări. Obiectivul este să ajungem, la nivel internațional, în 2030, la 10 terawatti ora producție de biometam și 4 MW de capacitate instalată de hidrogen, lucru care ar trebui să se vadă și în România, a spus Directorul Engie România

Cum abordează grupul ENGIE nevoia de a avea oameni certificați pentru implementarea proiectelor?

Bogdan Valter: Este o nevoie stringentă de personal de specialitate. Am implementat un proiect de învățământ dual din 2018 – Energie pt meseria mea – adresat celor interesați să devina instalatori. Durează 3 ani. Avem primele două generații: din 115 absolvenți, 114 sunt angajați în Grupul ENGIE. Programul funcționează în București și alte 4 județe. Vom continua acest program, avem în acest an 60 noi cursanți.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *