Anul 2021, dacă îl privim în cifre, din perspectiva Hidroelectrica, este cel mai bun an din istoria companiei. Pe de altă parte, provocările pe care întreg sistemul energetic le are nu ne fac fericiți, ci extrem de atenți cu ce se va întâmpla cu sectorul energetic în viitor, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei anuale InvesTenergy cu tema „Împreună să punem energia în lumină”.
Cred că această criză energetică nu este insularizată, nu este o criză a sistemului energetic românesc, este la nivel euroropean, generată de politici publice declupate de viața reală. Și cred că trebuie să spunem aceste lucruri pentru că ne dorim un sector energetic mai verde si o tranziție la un sistem cu emisii de gaze din ce în ce mai mici. Dar trebuie să vedem ce punem în practică. Cred că ce se întâmplă la nivelul Europei ne arată că ceva nu merge. Există o declupare pe ceea ce înseamnă scăderea accelerată pe zona fosilă, iar actorii din Europa nu reușesc să țină pasul și să pună altceva în loc, a spus Badea.
În opinia lui, o serie de dezbateri vizavi de taxonomie, de noi tehnologii, toate aceste lucruri suprapuse peste situația actuală, nu fac decât să întârzie decizi de investiții la nivel european. Nu mai este o problemă a României. Pe termen scurt, sper din tot sufletul să fie o iarnă, sistemul energetic este pregătit să facă față unei iermi, nu sunt motive de îngrijorare majoră. Esistă un disconfort că am fost obișnuiți să fim exporator net și am devenit importator. Cuplarea pietelor, întărirea capacităților de interconectare cuplat cu măsuri de iarnă, nu cred că trebuie să ridice probleme în viitorul apropiat.
Președintele Directoratului Hidroelectrica consideră că motivul de îngrijorare ține de faptul că dacă nu avem o foaia de parcurs de astăzi, 2030 nu este deloc departe. Sunt momente grele unde consumatorul trebuie pus pe primul loc, soluțiile să fie punctuale, dar niciodată acestea nu rezolvă o problemă sistemică. Trebuie să fim realiști, unde are România resurse care să asigure tarnziția spre energie verde, acolo să se investească.
Marea problemă la Hidroelectrica este timpul mare pentru obținerea avizelor de la hoardele de funcţionari din România. Legislaţia în România trebuie clarificată, pentru că în acest moment este interpretabilă şi durează ani de zile până la obţinerea unui aviz. Cred că e zona în care cu toții să tragem un semnal de alarmă, să modificăm câte ceva. Hidroelectrica s-a confruntat cu situaţia în care proiectele verzi pe care vrem să le facem sunt blocate fix de autorităţile de mediu, a precizta Badea, arătând că până şi înlocuirea unui echipament vechi cu unul nou necesită un aviz de mediu, care durează ani de zile.

„Când schimbi un echipament vechi cu unul nou, trebuie să stăm ani de zile pentru a obţine acel acord de mediu. Nu doar la noi sunt aceste probleme, cine vrea să pună trei stâlpi într-o pădure, ca să mă exprim plastic, trebuie să treacă prin aceleaşi forţe caudine. Ştim doar când începem, nu ştim şi când se termină acest proces de avizare, de exemplu la Bumbeşti am început acum patru ani”, a continuat şeful Hidroelectrica.
În opinia sa, soluţia este o clarificare a legislaţiei, ca să nu mai lase loc interpretărilor din partea anumitor agenţii regionale. „Sunt micile nimicuri care conduc la situaţii extrem de grave din sistemul energetic. Dacă nu reuşim să clarificăm aceste elemente, dacă nu facem ceva concret, acel 2030 este un orizont extrem de apropiat şi vom avea probleme serioase. Suntem în punctul în care ne-a ajuns cuţitul la os”, a subliniat Badea.
El a arătat că este nevoie ca autorităţile să-şi stabilească o strategie, pentru ca investitorii să ştie ce au de făcut. „Cred că este un moment în care trebuie să ne punem picioarele în apă rece, să ne facem o foaie de parcurs, să ştim dacă vrem realist să mai avem capacităţi, dacă vrem să investim în Marea Neagră, trebuie să ne creăm această foaie de parcurs, degeaba vrea un investitor să facă ceva. Nu putem decupla planurile de investiţii ale producătorilor, distribuitorilor, transportatorului, e un moment în care trebuie să mergem coordonat. Dacă nu ne pregătim astăzi, unde vrem să ajungem nu vom ajunge”, a completat președintele Directoratului Hidroelectrica.