„Mulțumesc InvesTenergy pentru distincția pe care mi-a acordat-o și care mă alătură într-un fel galeriei energeticienilor români care, cu cutezanță și înțelepciune, au făurit ceea ce este astazi sistemul energetic”, și-a început discursul Dl Prof. Dr. Ing Florin TĂNĂSESCU, membru de onoare al Academiei Române, la Gala InvesTenergy dedicată Specialiștilor din Energie.
Dl. Prof. Dr. Ing. Nicolae Vasile, membru titular al Academiei de Științe Tehnice, cercetător, inventator, fost director general al Institutului de Cercetări și Proiectări Electrotehnice, l-a prezentat și premiat pe Dl Prof. Dr. Ing Florin Tănăsescu, membru de onoare al Academiei Române, pentru întreaga carieră, profesionalism, dedicare și performanță.
„Este Omul care a fost implicat decisiv în proiecte majore ale cercetării și economiei românești. Este cel care a început povestea surselor de energie regenerabile în România. A fost unul dintre cei care semna procesul verbal de recepție a primei linii de metrou în România. A fost implicat în gândirea și execuția părții electrice a platformei marine de foraj…”, a spus Dl. Nicolae Vasile.
În prezent, dl Tănăsescu desfășoară o bogată activitate publicistică și are în lucru două volume dedicate marilor electricieni români.
Vă invităm să vizionați momentul de premiere. Felicitări, Domnule Prof. Dr. Ing Florin TĂNĂSESCU! Respect și prețuire!
Prezentăm, în cele ce urmează, discursul Dlui Prof. Dr. Ing Florin Tănăsescu:
„Eu sunt electrotehnician. Am intrat într-un institut care s-a înființat 1950, ICPE-Institutul de Cercetări Electrotehnice din Bucureşti. Am lucrat în institut din 1955, deci practic pot să fiu un cronicar al lucrurilor care s-au întâmplat din acea perioadă până astăzi. Institutul a apărut ca urmare a planului de electrificare a României. Îmi permit să fac această precizare pentru că sunt mulți în sală care poate cunosc mai puțin această istorie și sunt tentați câteodată să considere că planul de electrificare a fost făcut după 1945. Este fals, pentru că planul de electrificare a fost gandit de Constantin D. Bușilă, energeticienanul dumneavoastră și al nostru, al electrotehnicienilor, cel care la Congresul de la Iași din 1921 s-a pliat direcției planului de electricare, care telle quelle a fost asimilat după 1950. Este foarte interesnt cum a fost gândit acest plan de electrificare. Spuneam că institutul a fost înființat în 1950. Dar tot în 1950 a fost înființat ISPE-ul, într-o gândire logică: ISPE-ul trebuia să facă sistemele energetice. ICET-ul, Institutul de Cercetari Electrotehnice, trebuia să fie altceva, să asigure echipamentele sistemului pentru pentru fabricile care începeau să se construiască.
Am trăit istoria și pot să spun epopeea dezvoltării. Plecând de la 6 kV s-a ajuns la 440 kV, iar institutul, de la jucării, a început să participe la livrarea de echipamente pentru hidrocentralele de la Bicaz, mai departe pentru aval, pentru Gârleni etc. Profesorul Nicolau era în Consiliul Științific al Ministerului Energiei și consultant permanent pentru Porțile de Fier. A crescut odată cu sistemul, a livrat echipamente și, împreună cu Craiova, a fost acela care a furnizat majoritatea echipamentelor de care sistemul avea nevoie și de care, bănuiesc, în momentul de față sistemul energetic încă mai tânjește dupa ele.
Am cunoscut mulți constructori ai sistemului energetic, pe Călin Mihileanu, Adrian Georgescu, Hermina Albert, Gleb Dragan, pe mulți dintre cei necunoscuți, dar care practic și-au adus o contribuție la la dezvoltarea domeniului.
Onorata asistență, vă rog să-mi iertați emoția, dar vreau să încep cu ceva ce am întâlnit într-o piesă a lui Bertold Brecht. El spunea că se văd oamenii care sunt în lumină. Astăzi poate m-am văzut eu, dar poate sunt mii de oameni nevăzuți care, într-un fel oarecare, au contribuit la dezvoltarea sistemului energetic. Această distincție se răsfrânge în mod fericit și asupra lor.
Mi-ați mai facut și o bucurie! Cel care m-a prezentat astazi, profesorul Nicolae Vasile, poate exagerand pe anumite calități ale mele, a fost si cel care m-a urmat la conducerea unui institut pe care l-am condus mai bine de 30 de ani, care și-a adus cu modestie eforturile la dezvoltarea sistemului energetic și care, îmi exprim speranța că va continua să ducă mai departe tradiția institutului, pentru că lucrul pe care vreau să-l remarc este că, în tranziția de după 1990, a preluat aceasta rablă a Institutului Electrotehnic și, printre recifuri, a dus-o mai departe, astfel încât astăzi este în stare să participe alături de energeicieni la dezvoltarea sistemului energetic.
Vă mulțumesc încă o dată!”
Dl prof. dr. ing Florin TĂNĂSESCU, membru de onoare al Academiei Române
Absolvent al Colegiului Național Sf. Sava din București (1951) și al Facultății Electrotehnica din cadrul Institutului Politehnic București (1956), și-a susținut doctoratul la Universitatea Politehnică Gheorghe Asachi din Iași (1968) și a început activitatea profesională ca inginer la Institutul de Cercetări și Proiectări Electrotehnice (ICPE), unde a parcurs toate treptele ierarhice, până la cea de director general al ICPE. Activitatea sa de cercetare este prodigioasă și s-a concentrat pe echipamente electrice de înaltă tensiune, noi surse de energie, electrotehnică și descărcări electrice în izolatori.
Activitatea profesională :
• Director la Institutul de Cercetări și Proiectări Electrotehnice (ICPE) București (1969-1985, 1987-1991);
• Director general adjunct, respectiv director general al Institutului Central pentru Mașini-Unelte, Electrotehnică și Electronică (1981-1985);
• Vicepreședinte al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie (1985-1987);
• Secretar de Stat în Ministerul Educației (1992-1996);
• Președinte al Comitetului Electrotehnic Român (CER) afiliat Comisiei Electrotehnice Internaționale (CEI) din 1984;
• Adjunct al reprezentantului României în Comitetul Tehnic INTERELECTRO (Organizația Internațională de Colaborare Economică și Tehnico-Științifică în Domeniul Industriei Electrotehnice);
• Secretar general fondator al Academiei de Științe Tehnice din România din anul 1998;
• Membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii a Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române;
• Membru onorific în Asociația Patronală Surse Noi de Energie – SunE, din cadrul Federației Patronale Energetica;
• Membru în Consiliul Editorial al Revue Roumaine des Sciences Techniques, Serie Électrotechnique et Énergétique, Académie Roumaine;
• Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei;
• Membru al consiliului executiv al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR) (2006-2009) și președinte al „Asociației Române de Terminologie”.
• Membru fondator al Comitetului Naționa lRomân al ConsiliuluMondial al Energiei (CNR- CME) din 1997
• Membru al Consiliului Pentru Marile Rețele Electroenergetice, CIGRE
• Membru de onoare al Academiei Române, din 2021
• Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova
• Profesor la Universitatea Politehnica din București și Universitatea Valahia din Târgoviște
Activitate științifică
• Redactor-șef al revistei „Electronica-Electrotehnica-Automatica”.
• Autor a peste 150 lucrări științifice publicate în țară și în străinătate, a 45 cărți și a 43 brevete, axate pe probleme privind aparatajul de înaltă tensiune şi tehnicile de măsurare, tehnica tensiunilor inalte, electrostatica şi aplicaţii, descărări parţiale în sistemele de izolaţie solide şi lichide etc.
• Autor al cărții care reprezintă corolarul activității sale, “O viață în slujba cercetarii »
Titluri și distincții:
• „Doctor Honoris Causa” al Universității Valahia din Târgoviște;
• Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române (1970);
• Premiul, diploma și medalia „Dragomir Hurmuzescu”;
• Diploma de onoare a Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.[11];
• Ordinul Meritul Științific clasa III (1970);
• Ordinul Meritul Științific clasa II;
• Ordinul Meritul Științific clasa I (1985);
• Ordinul Național „Pentru Merit” (România) cu grad de Ofițer (2000).