„Operatorul de sistem nu poate face singur siguranța sistemului. Este sigur. Partea care revine Transelectrica: creare de capacitate de transport, investiții în rețea și, mai nou, pachetul legislativ european, care vine și ne obligă să creștem capacitățile de interconexiune și nu avem foarte mult timp la dispoziție, deși 5 ani poate părea un termen lung”, a declarat Adrian Șuța, Director Direcția pentru Relația cu Autoritățile de Reglementare și ENTSO-E Transelectrica, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema „Energie cu responsabilitate”.
Producție video: Ba Da Media
În ceea ce privește implementarea proiectelor de infrastructură în transportul energiei electrice, 5 ani sunt ca și mâine, spune Șuța,

”Trebuie să parcurgem o curbă de încărcare, de creștere progresivă a capacităților de transport transfrontalier, de la nivelul în care suntem în momentul de față, care se estimează undeva la 30% (nu este clarificat) până la 70% în 2025, conform regulamentului european. Investim în creșterea capacității de preluare a energiei din Dobrogea, atât energie nucleară – în perspectiva creării de capacități acolo, cât și energie eoliană suplimentară. Avem 2 proiecte importante: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV, dublu circuit Gutinaş-Smardan și Linia 400 kV dublu circuit Cernavodă – Stâlpu. Am obținut finanțare europeană, totalizând 60 milioane euro pentru cele 2 proiecte”, a evidențiat reprezentantul Transelectrica.