“Pathway to Power” este un proiect marca CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania prin care facem cunoscută vocea specialiștilor din domeniul energetic, fie ei la început de carieră sau cu o vastă experiență în domeniu.
InvesTenergy va publica interviurile Pathway to Power, în baza Parteneriatului cu CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania, ramura pentru tineret a Comitetului Național Român al CIGRE – cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice.
În cadrul acestor interviuri, se vor dezbate subiecte tehnice de interes major pentru sectorul energetic și se va urmări parcursul profesional al oamenilor pasionați și devotați din spatele sistemului electroenergetic.
“Cooperarea internațională este pilonul de bază al CIGRE. Prin urmare, ținta pentru acest proiect este să avem o expunere internațională, să facem cunoscute proiectele și bunele practici ale experților români și să încurajăm schimbul de experiențe tehnice și transferul de cunoștințe”, ne spune Radu Opreanu, Lider de Marketing în cadrul CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania.
În interviul de astăzi, Andrei TUDOSE, student doctorand și asistent universitar la Facultatea de Energetică, vorbește despre aplicațiile inteligenței artificiale în domeniul energetic și despre rolul sistemului educațional universitar în pregătirea viitorilor ingineri pentru un mediu economic într-o continuă schimbare.
“Una din cele mai interesante aplicații ale inteligenței artificiale în sfera rețelelor electrice este optimizarea funcționării sistemului electroenergetic. Odată cu integrarea surselor regenerabile de energie, rețeaua electrică devine, în anumite perioade, suprasolicitată și este încărcată până aproape de limita sa maximă. Prin urmare, se pot implementa algoritmi de optimizare prin care să exploatăm cât de mult putem din capacitatea deja existentă, pentru că investițiile în construirea capacităților de transport și distribuție a energiei electrice sunt foarte mari”, spune Andrei TUDOSE. “Sistemul educațional trebuie să se adapteze întotdeauna la necesitățile mediului economic. Facem acest lucru prin proiecte de cercetare, încercăm să-i aducem pe studenți cât mai aproape de lumea reală, să studieze probleme reale. Sper că facem acest lucru bine și că pregătim studenții în mod corespunzător pentru ceea ce va urma, nu doar în viitorul apropiat, ci și în cinci ani, zece ani, treizeci de ani”.
Vă invităm să vizionați interviul:
Andrei Tudose este doctorand în cadrul Facultății de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București cu o teză numită “Aplicații ale inteligenței artificiale în operarea sistemelor electroenergetice”. De asemenea, Andrei este Asistent Universitar în cadrul aceleiași facultăți și predă materii precum “Rețele Electrice” și “Inteligență Artificială”.
Radu Opreanu, inițiatorul interviului, este masterand în cadrul Facultății de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și ocupă funcția de Lider de Marketing în cadrul CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania. Radu are, de asemenea, experiență în domeniul politicilor energetice lucrând în trecut pentru Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO.
CIGRE Next Generation Network (NGN) Romania este ramura pentru tineret a Comitetului Național Român al CIGRE, cea mai mare asociație profesională din lume în domeniul sistemelor electroenergetice. Rolul CIGRE NGN Romania este de a crește expertiza tehnică a tinerilor profesioniști din domeniul energetic și de a încuraja cooperarea și transferul de cunoștințe la nivel internațional pentru o mai bună dezvoltare a sistemului electroenergetic.