“Asistăm în România la un val de investiții în energia din surse regenerabile, se anunță investiții și proiecte multe, ceea ce nu înseamă însă că toate se vor construi. Probabil, 10% din acestea! Pentru că nu există calitate în ceea ce se propune. Toată lumea vinde dreptul de proiect ceea ce înseamnă teren și o idee de cum s-ar putea conecta, nu știm condițiile de cost. OX2 oferă un produs bancabil, calitate premium. Avem un pool de expertixă, peste 20 de oameni pe proiect, pe care îi avem inhouse, plus consultanța necesară”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager, OX2 România, la Conferința anuală InvesTenergy.
“OX2 este de 2 ani în România și crește echipa si portofoliul. Ne propunem să creștem, diversificăm pe proiecte eolian onshore, clar ne uităm și la stocare în baterii și poate la un moment dat și offshore, grupul OX2 având compentență în acest sens. Ne uităm la proiecte, modul de achiziție este prudent”, a spus Lăcrămioara Diaconu-Pințea.

OX 2, cel mai mare operator independent de proiecte eoliene la nivel european și, totodată, constructor, practică un model de business, pus gradual în aplicare în urmă cu 20 de ani. „Este o firmă listată, ce activează în 12 țări, pe toate activitățile ce țin de regenerabile, știm să dezvoltăm, dar și să construim proiecte, avem un model de business unic. Avem proiecte greenfield în unele țări, nu și în România, dar intenționăm să facem acest lucru. Pe măsură ce achiziționăm proiecte și vindem, la ready to built, pe lângă un investitor pe care îl atragem și care finanțează în continuare investiția, noi construim, intrăm într-un contract specific nouă, timp în care noi achiziționăm pentru acel parc eolian sau fotovoltaic. Continuăm să construim și să operăm. Știm să facem absolut tot ce e necesar pentru decizia de investiții și ulterior operarea pe 30 – 40 de ani a obiectivului respectiv. Ne ocupăm de operare, contracte PPA, contracte de energie pe termen lung”, a prezentat Lăcrămioara Diaconu-Pințea.
OX2 a intrat pe piața din România în 2021, prin achiziționarea unui proiect eolian onshore de 300 MW. De atunci, compania a pus bazele unei echipe locale care se ocupă de dezvoltare, construcție și tranzacționare și a crescut portofoliul la 600 MW în proiecte eoliene onshore.